Nakup finskih oklepnikov 8 x 8 je prerasel v eno največjih afer v samostojni Sloveniji. Foto: EPA
Nakup finskih oklepnikov 8 x 8 je prerasel v eno največjih afer v samostojni Sloveniji. Foto: EPA

Helsinška policija je na podlagi ovadbe uvedla preiskavo poročanja Yleja o domnevni korupciji, v katero naj bi bili vpleteni predstavniki Patrie.

Nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen sta maja podala ovadbo proti Yleju zaradi poročanja, da sta povezana s podkupovanjem, je v soboto poročal Yle.

Inšpektor Harri Saaristola, ki vodi preiskavo, je povedal, da preiskujejo primer hudega klevetanja, drugih podrobnosti pa ni želel razkriti, je še poročala finska televizija.

Yle je leta 2008 predvajala oddajo Resnica o Patrii, v kateri je trdila, da je finska družba v poslu z oklepniki podkupila takratnega slovenskega premierja Janeza Janšo. Prvak SDS-a je tožil Yle in njenega novinarja Magnusa Berglunda, a je ljubljansko višje sodišče njegovo tožbo zavrnilo.

Afera Patria
Nakup finskih oklepnikov 8 x 8 je prerasel v eno največjih afer v samostojni Sloveniji.

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča junija 2013 spoznala za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Nekdanjega premierja Janšo je obsodila na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Po pravnomočni obsodilni sodbi ter zavrnitvi na vrhovnem sodišču je ustavno sodišče sklenilo zadevo vrniti na prvostopenjsko sodišče. Še pred novo sodno odločitvijo pa je zadeva zastarala in tako ne bo doživela epiloga.