Anita Lilek mora v štirih letih vrniti 170.000 evrov, sicer ji bo sodišče pogojno kazen preklicalo. Foto: EPA
Anita Lilek mora v štirih letih vrniti 170.000 evrov, sicer ji bo sodišče pogojno kazen preklicalo. Foto: EPA

Sodišče je ugotovilo, da je Anita Lilek zagrešila nadaljevano kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, in to iz oškodovalnih nagibov in koristoljubnosti, poroča časnik Delo. Med marcem 2004 in decembrom 2010 je kot računovodkinja, pozneje pa kot samostojna strokovna delavka v službi za finančne in materialne zadeve fakultete za varnostne vede, na svoja transakcijska računa sistematično nakazovala denar fakultete.

Lilekova je na fakulteti s sedežem v Ljubljani, ki pa formalno spada pod Univerzo v Mariboru, med drugim opravljala dela, ki se nanašajo na določanje šolnin, obračunavala je plače, izplačevala potne stroške, skrbela za izplačila po podjemnih pogodbah in vodila poslovne knjige.

Vrniti mora tudi del ukradenega denarja
Na podlagi sodbe Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je že pravnomočna, saj so se stranke odpovedale pravici do pritožbe, mora Lilekova plačati 2.647 evrov stranske denarne kazni ter vrniti del ukradenega denarja. Senat pod predsedstvom Barbare Trebec Debeljak ji je naložil vračilo 170.000 evrov ter ji pri tem postavil poseben pogoj. Če denarja ne bo nakazala v štirih letih, ji bo sodišče pogojno obsodbo preklicalo in morala bo za rešetke, še piše Delo.

Fakulteta sprožila izvršbo
Že nekaj časa je pravnomočna tudi sodba v civilnem sporu med fakulteto in Lilekovo, na podlagi katere mora računovodkinja vrniti fakulteti nekaj več kot 340.000 evrov in še 19.000 evrov pravdnih stroškov. Ker po besedah dekana fakultete za varnostne vede Gorazda Meška doslej ni vrnila še nič, je fakulteta zoper njo sprožila izvršbo z rubežem plače kot tudi izvršbo na njeno nepremičnino.