Črna kronika
Probanka
Kriminalisti zaradi spornih posojil nekdanje uprave Probanke pod vodstvom Romane Pajenk iščejo poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na milijonska posojila nekdanje Probanke družbam Zlata Moneta II, Medaljon, celjskemu Klasju in Pekarnam Ptuj. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
VIDEO
Kriminalisti preiskujejo...

Dodaj v

Nekdanja uprava Probanke naj bi banko oškodovala za 17 milijonov evrov

Probanko naj bi oškodovali za sedem milijonov evrov
15. november 2016 ob 10:53,
zadnji poseg: 15. november 2016 ob 21:10
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Policija je končal pet hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja nekdanje Probanke v času, ko jo je vodila Romana Pajenk. Ena preiskava še poteka.

"Preiskovalci opravljajo šest preiskav poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Celje, kjer iščejo in zasegajo dokaze," so pojasnili na Generalni policijski upravi. "S kaznivimi dejanji je bila pridobljena protipravna premoženjska korist za 17 milijonov evrov," so dodali.

Po doslej ugotovljenih informacijah so osumljeni bančniki iz banke s sedežem v Mariboru med letoma 2008 in 2010 v nasprotju s predpisi in dobro bančno prakso štirim gospodarskim družbam odobrili več kreditov, čeprav so vedeli, da jih družbe ne bodo sposobne vrniti, krediti pa tudi niso bili ustrezno zavarovani, so še pojasnili policisti.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so potrdili preiskave v mariborski podružnici ter da preiskovalci preverjajo sum kaznivih dejanj pred letošnjo pripojitvijo Probanke k DUTB-ju in začetkom nadzorovane likvidacije Probanke septembra 2013.

Osumljeno vodstvo nekdanje Probanke
Po navedbah Siol.neta so med osumljenimi nekdanja predsednica in člana uprave Probanke, Romana Pajenk, Milana Lah in Vito Verstovšek. Sumijo jih zlorabe položaja pri odobritvi posojil družbam v lasti Tomaža Ročnika, brata Pajenkove. Poleg njih sta osumljena tudi direktor nekdanje mariborske poslovne enote Probanke in direktor Profectusa Borut Bizjak in Peter Lobnik, nekdanji direktor za komercialno bančništvo v Probanki.

Pajenkova je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje zlorabe v bančništvu, aprila letos zatrdila, da o poslih, ki jih je njen brat najemal v Probanki, ni vedela ničesar in da se je iz odločanja o poslih z njim izločila, je poročal Radio Slovenija.

Po informacijah 24ur.com kriminalisti zaradi spornih posojil nekdanje uprave Probanke pod vodstvom Romane Pajenk iščejo poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na milijonska posojila nekdanje Probanke družbam Zlata Moneta II, Medaljon, celjskemu Klasju in Pekarnam Ptuj.

V primeru posojila Klasju Celje in Pekarnam Ptuj naj bi šlo za pet milijonov evrov, denar pa naj bi bil v resnici namenjen enemu izmed podjetij Tomaža Ročnika, ki naj bi potem s tem denarjem kupil delnice NKBM-ja, ki jih je imela v lasti Probanka.

Probanka je bila pripojena DUTB-ju
Premoženje Probanke je bilo skupaj s premoženjem Factor banke v začetku tega leta po odločitvi vlade pripojeno k DUTB-ju, banki pa sta izgubili bančno licenco in ugasnili. Na DUTB-ju je zato tudi dokumentacija, povezana s posojili obeh bank.

G. C., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
tesnilo
# 15.11.2016 ob 10:57
prognoziram stevilo obsojenih iz tega cirkusa: 0.
rdečinavijač
# 15.11.2016 ob 10:56
Še ena preiskava brez epiloga.
tupamaross
# 15.11.2016 ob 11:06
"...ugasnjene...?"

Na najhujši način, bankrotirane, pokradene, oropane, kar
smo vse mi dobesedno iz svojih žepov plačali. Faktor in
pro banka so sramato našega pravosodja in civilizacije.

Je pa zanimivo, da so tudi vsi sodniki, tožilci, policaji iz
svojih žepov plačali bankrot teh bank in jim sedaj zaradi
teh bank ni možno zvišati plače.
tanj
# 15.11.2016 ob 11:07
Za vse gradbene mogočneže pri nas plačuje Hilda. Saj ne da je nedolžna, vsekakor pa ni edina kriva. Je samo edina dokazano kriva.

No, zdaj po vseh letih ovinkarjenja, sprenevedanja in zavajanj so očitno tudi bankirji izpljunili svojo Hildo. Meni se kar obrača, ob takih ljudeh...
tupamaross
# 15.11.2016 ob 11:20
Otroško je lahko najti krivca za bankrote Faktor in Pro banke.
Delale so le nekaj let. Do enega centa se da ugotoviti komu
je in koliko odobreno posojil brez zadostnega zavarovanja ali
sploh brez zavarovanje.

Ali je in koliko od dolžnikov izterjano denarja, če pa ne, zakaj
ne. Kje je njihovo premoženje. Če so to premoženje prenesli
na svoje sorodnike in prijatelje, kdaj so to naredili. Ali so to
naredili pred najemom posojil ali po prejetih posojilih, kar bi
bilo eno od najhujših kaznivih dejanj.

Osebi na fotografiji so z vseh koncev in krajev ukazovali komu
in koliko naj da posojila in kako naj ta posojila zavaruje. O tem
so celo pisni dokazi.

Tovšakova se mi po malem resnično usmili. Povedala je vse,
kar je vedela in celo predložila dokaze in smo vsi pričakovali,
da bo po njeni aretaciji, sledilo še najmanj 100 aretacij nekih,
ki so med najvišimi v državi in pravosodju. Nič se ni zgodilo.
Lovec
# 15.11.2016 ob 11:13
To traja že nekaj let. Na Islandiji so končali izredno hitro ?

Zakaj ?
juk
# 15.11.2016 ob 11:39
Zakaj ne dopišete "znani člani foruma 21"? pri desnih nikoli ne pozabite omeniti.
tupamaross
# 15.11.2016 ob 11:23
Tisto, kar sem vedel že od samega začetka, je to, da so obe banke
ustanovljene le za to, da ovcam poberejo nekaj milijard denarja in
se jih po tem

"u g a s n e!"
misterij1234
# 15.11.2016 ob 11:03
Cerarja bolj skrbi če Bavčar igra košarko,sicer je pa metal samo na koš.Vse,ki so bili in so še vezani na Forum 21 se ne preganja.Vsi so še zunaj in veselo žiovijo naprej.
KOR
# 15.11.2016 ob 11:39
Pravzaprav bi pred sodišče morala Alenka Bratušek in Uroš Čufar, ker sta kot politika na vladi pomagala pri tem kriminalu:

-pomagala sta skrivati sledi
-ovirala preiskave
-okradla državljane, da sta pokrila luknjo, ki jo je naredila politična opcija iz katere izhajata - v povezavi z gospodarstvom (tajkuni iz Foruma21)

Zdaj pa razumem zakaj Alenčica tako cvili kot vaška mačka, ko se go*i, in preusmerja pozornost na Cerkev, ko govorijo o bančni luknji. Cerkev je odgovorna za 1miljardo €, kraja iz vladavine levice so pa 60miljard € (vsaj toliko je javno znano!)
Lord Vader9
# 15.11.2016 ob 11:22
Pajenkova je vidna in pomembna članica Kučanovega F21. Policija lahko kar neha s preiskavo. Murgle branijo svoje omrežje!!
April1699
# 15.11.2016 ob 12:42
Gospodje v modrih uniformah so pa si vzeli čas. "Na postajo so prišli ko je vlak že odpeljal". Nič hudega glavno da so opravili "odlično akcijio" med prodajalci kostanja!
tomive
# 15.11.2016 ob 11:31
Pazite, ta banka je bila pod roko slovenske elitna združbe in na čelu nje vrhunski predsednik in najboljši politik vseh časov: Forum21, najbolj priljubljenega Milana Kučana.

Take se pusti pri miru!

Sicer je pa slika bančnega kriminala pri nas že od leta 2012 popolnoma jasna:
Ko je Janša 2012 vlagal v parlament zakon za pregon bančnega kriminala, zakon, ki bi ta tajni bančni kriminal poimenoval z imenom in priimkom, zakon, ki bi pokazal KDO je dajal kredite, KOMU, in KAM je ta denar šel, so se kar od nekje pojavili "spontani" vstajniki, da so zrušili vlado - in glej ga zlomka, gdo se je čudežno zavihtel nazaj na oblast? Tisti, ki jih gledamo ja - že 21 let - pod katerimi ves ta zločin nastaja - levica! Prišla je Alenka in prišel je minister Čufar! Slovenijo sta rekordno zadolžila, da sta rešila banke - beri: zakrila sledi bančnega kriminala, zaščitila ptice iz svojega gnezda. Dokumente so pa na veliko uničevali ...

...in tisti zakon, ki bi omogočil razkritje bančnega kriminala (iz leta 2012) je končal v spodnjem predalu... ali bolje rečeno, šel je v razrez, da ne bi od njega nič ostalo! In et, to so veleuspehi naše politične levice, ki na volitvah vedno znova zmaguje! Ljudje imate to, kar ste si izbrali - in to si tudi zaslužite! Raje ste lačni, revni, izropani, kot pa, da vidite svoje svetnike iz politike za zapahi!

In... državljani ste pokrili izgubo, zločince ste pa ne le pustili na prostosti, celo na oblast ste si jih postavili! In to je vsa resnica bank&co v naši državi!
TIGR
# 15.11.2016 ob 12:46
V primeru hiše Simone Dimic, je sodila sodnica Mojca Zalar Kocjančič.
Mojca Kocjančič je bivša žena Aleša Zalarja. Priimek si je spremenila lani.
Na to mesto jo je imenoval njen mož Aleš Zalar, kot pravosodni minister.
Tako ona, kot njen mož Aleš Zalar, sta bila Imenovana v času vlade, v kateri je bila Simona Dimic šefinja kabineta Boruta Pahorja.


Če še komu kaj ni jasno....in potem Zalar cvili o izgubljenem ugledu hahahhahaha...ma kdaj si ga sploh imel pandolo....
crnuskagmajna
# 15.11.2016 ob 11:46
GORILA# 15.11.2016 ob 11:40
Odlično in hitro znaš premetati besede in stavke, da so ti povšeči!
Vladajoča stranka je bila levica, ne jemlji iz konteksta! Zdaj ko ti voda v grlo teče, bi pa kolaže sestavljal. A je bil 40% časa predsednik vlade? Ali pa v večini v parlamentu? Ne. Nikoli! Vedno so pravzaprav v parlamentu v večini leve stranke. Tudi, ko je bila desna vlada v koaliciji.

Pa tudi, 40% je še vedno manj kot 60 ;)
Lord Vader9
# 15.11.2016 ob 11:20
Spet ljudje iz Kučanovega F21 glavni junaki črne kronike. Kje je zdaj ©Miha Partizan???
25kur
# 15.11.2016 ob 11:08
Še ena preiskava brez epiloga, prosim ne krast veš našega keša a vam ni 5000000000 zadosti
crnuskagmajna
# 15.11.2016 ob 11:21
Pod nekim drugim člankom je nekdo zapisal:

FrightNight# 15.11.2016 ob 09:35
Očitno si zadnjih 25 let, ko so naši vrli "osamosvojitelji", njihovi sorodniki, prijatelji in znanci (tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju) pokradli in uničili vse, kar se je pokrasti in uničiti dalo, globoko prespal ... No, dobro jutro.


Najbolj beden komentar kar jih lahko obstaja! Osamosvojitelji so v 25ih letih bili na oblasti le slabih 5 let. Vse ostalo so na oblasti kar ista garnitura, še iz prejšnjega režima in pa tajkuni iz Foruma21! To je več kot 80% časa!! In čisto preprosto je prevesti to v prakso: 80% sranja v tej državi je zaradi levice!
LosAlamos
# 15.11.2016 ob 11:10
Nič ne bo.
tomive
# 15.11.2016 ob 12:37
kovalenkov# 15.11.2016 ob 12:25
pa Janša je kriv, da je to take luknje sploh prišlo. Dajmo se tu nehat delat, da je kakšna stran boljša, ker ni.


Česa točno, oprosti, nisem bil pozoren?

-da je vlada Antona Ropa leta 2003 sprejela zakon, ki je omogočil tajkune - t.j. legalno krajo in prevzeme podjetij?
-da je Borut Pahor od 2009-2012 sanjal in se nastavljal fotografskim objektivom, namesto reagiral na svetovno krizo?
-da je Janša 2012 sprejel ZUJF, ki je ustavil razsipavanje proračuna in uravnotežil državne finance, ko so se zmanjšali dohodki?
-da je Bratuškova namesto odprla preiskavo bančnega kriminala, raje državljanom vzela od ust in poskrila sledi?!

Ne vem, povej mi česa?
tomive
# 15.11.2016 ob 11:51
počakajte, da se levičarji zbudijo in začnejo citirati na pamet to kar so jih kot pionirčke učili...
zdaj nekje tak čas se brezposelna populacija zbudi, s pirovsko pixno ob postelji in škatlo cigaret ob glavi.
na polici pa pripravljena Cipralex in Apaurin za jutranjo dozo
RJSlo
# 15.11.2016 ob 12:03
No ja. Zanimivo. Skoraj nič komentarjev o "reševanju" privatnih bank, o prisesanju parazitov iz teh bank na pleča države, o stotinah milijonov nenamensko porablkjenega denarja.

Toda takoj sto in več komentarjev pod vsak članek o zasebnih šolah ali o plačevanju zakosnko določenega programa v zasebnih osnovnih šolah.

Protestirati proti Milančku je še danes problem, ne?
anamor
# 15.11.2016 ob 11:54
Drago Kos je v vrhu NLB-ja z miljonsko pogodbo, da nekaj preiskuje. A še komu ni jasno, da je to plačilo pa afero Patrija in posledično izguba volitev in posledično so ćčlani foruma 21 izvedli zgodovinski rop Slovenije s pomočjo tovarišev iz združbe 571. Ja, ja JANŠA je kriv.
King Viljem
# 15.11.2016 ob 12:45
Islandski model obracuna! Kje si ?!!!!!
Zoro27
# 15.11.2016 ob 15:00
Zaprteti še tiste, ki so jo pripojili k DUTB, hkrati pa še vodstvo Faktor banke.
jarožir
# 15.11.2016 ob 13:16
Pač malo predstave za naivneže.
galoper
# 15.11.2016 ob 11:45
V YU sicer ni bilo toliko bank, so pa delali podobno v obliki odpisovanja dolgov, kalkulirali z inflacijo, ki je varčevalcem požirala premoženje, in v obresti vnašali inflacijo jemalcem kredita. Konec ugodnosti za prijatelje, ki zdaj skušajo zrušiti državno ureditev in vrnitev v 'lepe čase', ko so si lahko privoščili tudi cenene letalske karte zato, da so odobravali kredite brez ustreznih garancij za vračilo, ki so potem šli v odpis, banka pa na koncu bankrotirala. Ampak to je malenkost.
k.u.j.o.
# 15.11.2016 ob 13:10
Naj se ne bojijo, v najslabšem scenariju sledi pomilostitev s strani Pahorja...

#bananarepublikaslovenija
Park
# 15.11.2016 ob 12:43
@kovalenkov# 15.11.2016 ob 12:25: Dajmo se tu nehat delat, da je kakšna stran boljša, ker ni.

Hm, pa dejansko je! Pod vlado ene strani je rastlo gospodarstvo, plače, zastonj kosila v šolah, najnižji davki, najvišji BDP v zgodovini našega naroda, ugled v Evropi... itd itd!
Ali pa na drugi strani: polom, afere, višanje davkov in uvajanje novih, kraje pri belem dnevu, pa spet afere, pa afere, pa ščitenje naših (recimo: pripravljenost pri Mramorju, preplačani potni stroški pri Cerarju, 60miljard, ki so izginile nekam v času Bratuškove)....

J.Janšo se vlači po zobeh zaradi cca. 300.000€ premoženja (tip je politik, žena je zdravnica, to je še malo, če imata samo toliko premoženja), ki ga je že 4x dokazoval, ampak mediji so vam namerno zamolčali razplet te zgodbe, in nekateri še vedno vidite senzacionalne naslove o teh cifrah.
Nihče se pa nikoli ne vpraša kje je 60 miljard €, ki so si ga leve vlade izposodile samo v času Bratuškove in Cerarja! Neznano kam je v času Bratuškove izpuhtelo 7 miljard € ... ampak to je očitno drobiž!
amigo
# 15.11.2016 ob 21:21
To je res cirkus nad cirkusi. Le kakšne dokaze lahko najdejo pri Pajenkovi doma? Mogoče je med spodnje hlačke skrila kakšne obremenilne dokumente? Iz vsega tega ne bo nič. Od preiskovanih dejanj je minilo že skoraj 8 let. Še preden bodo sestavili obtožnico bodo zadeve absolutno zastarale. Predstava za naivno vprežno in molzno živino. Pajenkova bo trdila, da svojega brata sploh ne pozna. Sodišče ji bo verjelo.
Pajenkova si gradi čudovito vilo, v kraju Barbat na otoku Rabu, dvajset metrov od morske obale.
ZETAC
# 15.11.2016 ob 15:50
Ko lumparije počnejo desničarji je zraven obvezno navedena še njihova "pripadnost" (kar je čisto prav), medtem kot je pri režimskih novinarjih za nasprotni pol to prej izjema kot pravilo. Torej je jasno, kdo stoji za to krajo.
KOR
# 15.11.2016 ob 11:41
ooo se je že sešel Murgelski štab - CtrlDelte, da bi preusmerjal pozornost :)
Te konstruirane show-e predvajaj v Cineplexx Murgle, tam bodo poželi slavo in uspeh.

Pametni in razgledani in predvsem pismeni ljudje so daleč od tega gnoja (političnih manipulacij) že!
cairns
# 15.11.2016 ob 14:17
Čez nekaj let se bo novica o sojenju osumljenim iz uprave Probanke glasila približno tako: ( imena bodo druga)

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Matej Košič in Roman Horvat niso krivi zlorabe položaja oziroma napeljevanja k temu dejanju pri obnovi hiše Simone Dimic.
cairns
# 15.11.2016 ob 14:14
Iz tega ne bo nič. Že videno pri NLB in Dimičevi. Pa tudi pri Hildi. Vsi nedolžni.
Screet Zaneecom
# 15.11.2016 ob 11:18
zakaj pa šele sedaj ?
kunta kinte
# 16.11.2016 ob 09:37
po 10 letih delajo hišne preiskave? bizarno....
ice queen
# 15.11.2016 ob 18:29
Po toči zvoniti je prepozno. Te goljufije so se dogajale vsem na očeh. Tole zdaj je le slaba cirkuška predstava za javnost
bartol
# 15.11.2016 ob 14:32
na koncu ne bo nič kot vedno...
tupamaross
# 15.11.2016 ob 11:13
25kur,
ni 5000000000, pač pa natančno 7,500,000.000, plus
glavnica okrog 650 milijonov podrejenih obveznic in
delnic, o čemer je naše Ustavno sodišče že izdalo
Salomonsko sodbo.
Binder Dandet
# 16.11.2016 ob 08:50
Od majhnih nog, ko se je igrala z menoj v peskovniku, je bila poštena in dobronamerna oseba. Ne verjamem in dam roko v ogenj, da moja sestra Romana nikoli v življenju ni škodila muhi, kaj šele s slabimi nameni vodila banko.

Tomaž Ročnik (v prostem času tajkun)
PodrepnikPolde
# 15.11.2016 ob 15:29
"Navdušilo" me je število komentarjev...Komentira se namreč zelo "reprezentativno"...
milanche
# 15.11.2016 ob 15:06
Nima veze, odgovarjal itak ne bo noben.
felipesko
# 15.11.2016 ob 11:44
Ne razumem,zakaj takšna naglica??
pobrisan
# 16.11.2016 ob 09:54
Hišna banka Foruma 21.
Nikolaj
# 15.11.2016 ob 21:02
Bravo, sem zelo ponosen na državo, da ne bo nikogar obsodila.
Tradicijo tatvin v Sloveniji je potrebno ohranjat.
pepar
# 15.11.2016 ob 19:01
Pri nas se oprostilne sodbe pišejo na zalogo,nekako vzporedno z umazanimi posli.
Skratka nič bat,fantje in dekleta imajo v žepu vsak svojo oprostilno sodbo.
Kako dolgo še ?????????
mkrebs
# 15.11.2016 ob 17:23
A 17 mio bomo morali davkoplačevalci poplačati?
Forex
# 16.11.2016 ob 16:59
FrwenkMate
Seveda ne, če so vrgli na Slabo banko naši levaki, plačujeva pa midva.
FrenkMate
# 16.11.2016 ob 06:18
Nič niso našli. Torej ni bilo oškodovanja. Preizkava samo zaradi tega, da ne bi kdaj kasneje še kdo preizkoval, ki bi pa lahko kaj našel.
Neljuba resnica
# 15.11.2016 ob 20:50
Kavčarji, unite proti banksterjem!
Kazalo