Policija svetuje, naj poskrbimo za samozaščito. Foto: MMC RTV SLO
Policija svetuje, naj poskrbimo za samozaščito. Foto: MMC RTV SLO

Škofjeloške policiste je v torek ob 6. uri zjutraj poklical oškodovanec, ki je prijavil tatvino renaulta espace, okrog 9. ure pa drugi, ki so mu nepridipravi odpeljali hyunday getza. Policisti so v obeh primerih ugotovili, da sta bili vozili odklenjeni, poleg tega so bili v obeh vozilih tudi ključi.

Po podatkih policije se največ tatvin zgodi med 23. uro in 5. uro zjutraj. Policija svetuje, naj lastniki pri zapuščanju vozila zavrtijo volan, da zaskoči volanska ključavnica, zaprejo vsa okna, vrata in prtljažnik, zaklenejo avtomobil ter ključe vzamejo s seboj. Vozilo je treba zakleniti, tudi če je parkirano v zaklenjeni garaži, opozarjajo na policiji.

Ukradena vozila se najpogosteje uporabijo za rezervne dele, pa tudi za nadaljnjo prodajo ali zavarovalniške goljufije, ko oškodovanec prikrije dejanske okoliščine kraje vozila za pridobitev protipravne premoženjske koristi.

V vozilu ne puščamo dokumentov vozila, kot so prometno dovoljenje, zelene karte, zavarovalne police in servisne knjižice. Alarmi in druge varnostne naprave pa se obrestujejo, le če so vključeni, še dodajajo na policiji. Policija svetuje tudi, naj ključi vozila tudi doma ne ležijo na vidnem mestu, ker jih lahko storilec ob morebitnem vlomu v stanovanje ali hišo najde in odpelje še vozilo.