Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je sprejelo uvodno poročilo o nesreči v Divači. Foto: Erika Pečnik Ladika
Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je sprejelo uvodno poročilo o nesreči v Divači. Foto: Erika Pečnik Ladika

Poročilo je pokazalo tudi, da Kraški letalski center Divača nima dovoljenja za izvajanje komercialnih panoramskih poletov. V nesreči so umrli trije ljudje.

Uvodno poročilo je podpisal glavni preiskovalec Toni Stojčevski, povzema pa osnovne podatke o tragičnem dogodku. Nesreča se je zgodila 14. septembra ob 12.55 na letališču v Divači. Šlo je za komercialni panoramski polet z motornim letalom proizvajalca Avions Pierre Robin. Veljavnost plovnosti bi se letalu iztekla 25. septembra letos.

Lastnik letala brez ustreznega dovoljenja
Lastnik oziroma upravitelj letala je bil Kraški letalski center Divača, za katerega so na podlagi podatkov, pridobljenih od Agencije za civilno letalstvo, ugotovili, da nima dovoljenja za izvajanje komercialnih panoramskih poletov.

Na drugi strani pa je imel pilot veljavno dovoljenje športnega pilota, veljavno dovoljenje pilota jadralnega letala, dovoljenje pilota ultra lahkega motornega letala in veljavno zdravniško spričevalo. Po še nepotrjenih podatkih je imel pilot na tipu letala, s katerim so leteli v nedeljo, za sabo približno 40 ur letenja.

Načrt leta je bil potrjen
Na dan nesreče je pilot na pristojni službi napovedal polet s tremi potniki. Načrt poleta je kontrola zračnega prometa potrdila, letalo pa je po odobritvi vodje letenja ob 12.54 poletelo s travnate vzletne steze. A že zelo kmalu je s približno 15 metrov višine strmoglavilo na teren 420 metrov od konca travnate steze. Po trku je tudi zagorelo.

Umrli so pilot in dva potnika, eden pa je bil težje poškodovan. Letalo, motor, propeler in oprema pa so popolnoma uničeni.

Vreme je bilo oblačno, meteorološka vidnost je bila več kot 20 kilometrov, na nebu so prevladovali srednji in visoki oblaki. Pihali so šibki lokalni vetrovi spremenljive smeri, turbulence pri tleh pa ni bilo pričakovati, še povzema uvodno poročilo.

Letališče: Let ni bil komercialen
Odgovorni na divaškem letališču so za Radio Koper danes sicer povedali, da let, ki se je končal s strmoglavljenjem, ni bil komercialen.

Preiskava še ni končana
Na službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov so zapisali, da preiskava nesreče še ni končana, poteka pa v skladu z veljavnimi mednarodnimi in nacionalnimi predpisi. O končnih ugotovitvah preiskave bo izdano končno poročilo.