Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja obsodilo na pet let zapora, višje sodišče pa je sodbo potrdilo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja obsodilo na pet let zapora, višje sodišče pa je sodbo potrdilo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Bavčarja je okrožno sodišče septembra lani skupaj s Kristjanom in Nastjo Sušinskim obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti. Vsi trije so se pritožili na višjem sodišču, vendar je to potrdilo sodbe.

Bavčar je po obsodilni sodbi vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja zaporne kazni, pri čemer se je skliceval na določbo zakona, ki omogoča, da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in če bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil. Hkrati je zahteval tudi izločitev dveh sodnikov iz odločanja.

Če bo informacija potrjena, bo Bavčar moral v zapor
Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo in iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Okrožno sodišče je nato njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni zavrnilo, a se je na to odločitev pritožil na višje sodišče. To po neuradnih informacijah portala 24ur.com njegovi pritožbi ni ugodilo, tako da bo moral, če bo informacija potrjena, v zapor.

Bavčar je odhod v zapor prelagal že v prvi obsodbi, ki je bila pozneje razveljavljena. Takrat ga je prelagal zaradi zdravstvenih težav, tokrat pa se je skliceval na druge določbe, saj je s spremembo zakona med utemeljenimi zdravstvenimi razlogi navedena le še hospitalizacija.