Hišne preiskave tokrat potekajo na mariborskem koncu. Foto: BoBo
Hišne preiskave tokrat potekajo na mariborskem koncu. Foto: BoBo
NPU naj bi preiskoval župana Zavrča

Na območju Policijske uprave Maribor je potekalo 28 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil, so sporočili s Policijske uprave Maribor in dodali, da so kriminalisti iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Policisti so začasno pridržali tri osebe, ki so že na prostosti. Po neuradnih podatkih gre za preiskave okoli družine Vuk iz Zavrča. Kriminalisti sicer preiskujejo sume "gospodarskih kaznivih dejanj na škodo proračuna Republike Slovenije", in sicer kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in overitve lažne vsebine, za kar je zagrožena zaporna kazen od dveh do največ osmih let. Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Preslepili davčni organ
Osumljeni so z namenom, da bi se izognili davčnim obveznostim, preslepili davčni organ. "Davčni organ je namreč po uvedenem davčno-inšpekcijskem nadzoru davkov od dohodkov iz zaposlitve pri več fizičnih osebah razpolagal s podatki o opravljenih gotovinskih dvigih z računa pravnih oseb na območju in zunaj Evropske unije v skupni višini več kot 17 milijonov evrov. Gotovinski dvigi pa niso imeli podlage," je pojasnil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl.

Ko so osumljeni izvedeli, da se zoper njih vodi davčno-inšpekcijski postopek, so začeli obremenjevati svoje premoženje s hipotekami, da bi se izognili plačilu davčnih obveznosti v za zdaj ugotovljenem znesku 200.000 evrov. "Pri izvrševanju kaznivih dejanj so odločno prispevali tudi davčni svetovalci," je še povedal Šadl.

Ti naj bi osumljenim predlagali, da se za hipotekarnega upnika fiktivno postavi tujec, za katerega pa je bilo ugotovljeno, da sploh nima sredstev. "V ta namen so priredili tudi vso potrebno dokumentacijo in jo poslali pristojnim organom kot pristno," je še dodal Šadl.

Ovadenih bo pet ljudi. Tri so bili začasno pridržani, dva pa sta v tujini. Po neuradnih navedbah so preiskave potekale na območju Ptuja in Zavrča. Po neuradnih informacijah Večera naj bi preiskave potekale v ptujskem podjetju RM Vuk Holding, katerega lastnik je tudi župan Zavrča in eden najbogatejših Slovencev Miran Vuk. Pridržana naj bi bila njegova sin in žena ter še en član družine. Vuk je sicer povedal, da je na Poljskem, drugih informacij pa za Slovensko tiskovno agencijo ni želel dajati.

NPU naj bi preiskoval župana Zavrča