Sojenje zaradi domnevnega izsiljevanja Mira Senice je prevzel drug sodnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sojenje zaradi domnevnega izsiljevanja Mira Senice je prevzel drug sodnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Obtožnica je Lomovška bremenila kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, šlo pa naj bi za grožnje sodnici Špeli Koleta, ki mu je sodila zaradi domnevnega izsiljevanja odvetnika Mira Senice, piše Dnevnik.
Na novomeškem okrožnem sodišču so za časnik potrdili, da je Lomovšek na predobravnavnem naroku priznal krivdo in sprejel pogojno zaporno kazen. Sodišče mu je izreklo tudi ukrep varstvenega nadzorstva za eno leto, obiskovati bo moral tudi delavnico za nenasilno komunikacijo.
Prav tako se oškodovanki ne bo smel namerno približati na manj kot 200 metrov in jo nadlegovati prek različnih telekomunikacijskih sredstev. Po priznanju je obsojeni novinar lahko zapustil pripor, potem ko je bil za rešetkami mesec dni in pol. Sodba je pravnomočna.
Od Senice zahteval sedem milijonov evrov
Lomovšek se mora sicer na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarjati tudi zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja ljubljanskega odvetnika Mira Senice. Lomovšek naj bi 28. novembra lani s svojega na Seničev elektronski naslov poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da bo, če mu odvetnik in njegova partnerica, nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ne bosta vrnila sedmih milijonov, prišel po njiju in ju ne bosta rešila ne policija ne tožilstvo.
Lomovšku je v zadevi Senica sodila Koleta, obtoženi pa ji je že na prvem srečanju na sodišču skakal v besedo, jo popravljal pri nareku zapisnika in jo na koncu vprašal, koliko jo plačuje Senica. "No, da se ne boste znašli še v kakem drugem kazenskem postopku," mu je po navedbah časnika odgovorila Koletova.
Sodnica se je na koncu izločila sama
Lomovšek je tudi zahteval izločitev sodnice, jo po elektronski pošti žalil ter tudi kazensko ovadil zaradi nevestnega dela in zlorabe položaja. Ker ga aprila ni bilo na predobravnavni rok in tudi ne na majski začetek sojenja, se je Koletova odločila, da ga pripre. Lomovšek ji je napisal elektronsko pismo, v katerem je med drugim zapisal, naj ji "pocrkajo otroci". Za rešetkami je bil štiri dni, nato je višje sodišče pripor odpravilo, češ da na osnovi zbranih podatkov ni mogoče zaključiti, da se očitno izmika kazenskemu postopku.

Junija se je Lomovšek odzval na sodno vabilo, a je že na začetku naroka znova zahteval izločitev Koletove. Ker ga je ta zavrnila, se je odločil zapustiti dvorano, Koletova pa je odredila, da ga mora pregledati psihiatrični izvedenec. Ko je obtoženi to izvedel, je s še večjo vnemo začel pisariti elektronska pisma, v katerih je žalil sodnico. Zadnje pismo je poslal 11. junija, naslednji dan pa se je znašel v priporu, kjer je ostal do priznanja krivde.
Koletova se je po zadnjih grožnjah sama odločila za izločitev iz sojenja Lomovšku, 24. julija pa je predsednik okrožnega sodišča njeno odločitev tudi odobril s sklepom. Sojenje Lomovšku zaradi domnevnega izsiljevanja Senice bo tako dodeljeno drugemu sodniku, nadaljevalo pa se bo po sodnih počitnicah.