Novomeški policisti so ovadili več oseb zaradi gospodarskega kriminala. Foto: MMC RTV SLO
Novomeški policisti so ovadili več oseb zaradi gospodarskega kriminala. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih PU Novo mesto so tamkajšnji kriminalisti ovadili 46-letnika, ki je osumljen poslovne goljufije, saj naj bi kot odgovorna oseba gospodarske družbe pri sklepanju kreditne pogodbe preslepil odgovorne osebe banke.

Za zavarovanje posojila je predložil podatke o lastnem premoženju, obveznosti do banke pa kasneje ni poravnal. Svoje premoženje je medtem odtujil, banko pa je s tem oškodoval za 300.000 evrov.

Kriminalisti so ovadili tudi 69-letnika, ki je sodeloval pri omenjenemu kaznivemu dejanju , saj je tudi on za poravnavo kreditnih obveznosti posredoval podatke o lastnem premoženju, ki ga je odtujil.

Oškodovanje upnikov in pranje denarja
Novomeški kriminalisti so v začetku aprila ovadili dva osumljenca 35 in 38-letnika ter dve gospodarski družbi zaradi gospodarskega kriminala.

Med preiskavo so ugotovili, da sta osumljenca kot zastopnika in pooblaščenca gospodarske družbe utajila davke. Z namenom, da bi se družba popolnoma izognila plačilu davka, sta davčnemu organu posredovala obračun davka od dohodkov pravnih oseb, v katerem sta lažno prikazovala previsoke odhodke družbe za več kot 445.000 evrov. Na ta način se je združba izognila plačilu davka od dohodkov pravnih oseb za več kot 71.000 evrov.

38-letnik je storil tudi kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, saj je kot zastopnik druge gospodarske družbe vedel, da je družba kot dolžnik postala plačilno nesposobna in je z namenom, da bi izigral in oškodoval upnike, sklenil lažno kreditno pogodbo s prvo družbo in na podlagi asignacij prilive druge družbe v višini več kot 460.000 evrov preusmeril na prvo družbo.

Osumljenec je za več kot 530.000 evrov prilivov druge družbe preusmeril tudi na svoj tekoči račun. S tem je upnikom povzročil veliko premoženjsko škodo.

Glede na dejstvo, da je prva družba sprejela denar, pridobljen s kaznivim dejanjem oškodovanja upnikov, so kriminalisti 36-letnega osumljenca – odgovorno osebo prve družbe, ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja.

Prilivi na prvo družbo so bili kasneje nakazani na tekoči račun 38-letnega osumljenca in tekoči račun 40-letnega osumljenca. Kriminalisti so tudi njiju ovadili zaradi pranja denarja.

Gorše je v prvi vrsti odvetnik
Predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman je obsodbo stečajnega upravitelja Braneta Goršeta komentiral, da je Gorše v prvi vrsti odvetnik, hkrati pa tudi stečajni upravitelj. Obsodba na štiri leta zapora sicer še ni pravnomočna, če pa bo to postala, pa bo moral Gorše za svoja dejanja tudi prevzeti odgovornost.

"Gre za ekscesen primer in slaba luč na stečajnike kot ceh ne bi smela pasti. To ne bi bilo prav, ker gre samo za enega od 145 stečajnih upraviteljev," je poudaril Zaman in dodal, da se tak eksces sicer lahko zgodi v vsakem poklicu. Po njegovem mnenju pa nekdo, ki je pravnomočno obsojen, ne sodi med upravitelje, kar določa tudi zakonodaja.