Preiskave so potekale pri Tomažu Lovšetu in v njegovem podjetju, so za Televizijo Slovenija potrdili na Diners Clubu Slovenija. Foto: BoBo
Preiskave so potekale pri Tomažu Lovšetu in v njegovem podjetju, so za Televizijo Slovenija potrdili na Diners Clubu Slovenija. Foto: BoBo
NPU
Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo, v njej pa sodeluje 50 preiskovalcev NPU-ja in šest policistov. Foto: BoBo
Pridržan nekdaj najbogatejši Slovenec
Kaj je šlo narobe pri Dinersu
Lovše v pridržanju tudi čez noč

V okviru preiskave po odredbi Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners, bosta do petka pridržana Tomaž Lovše in Sašo Pušnik, ki so ju sicer pridržali že na začetku preiskave v sredo. Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je pojasnil, da ju lahko pridržijo do petka popoldne.

Preiskovalcem ni uspelo pridržati tretjega osumljenca, zakonitega zastopnika Dinersa Slovenija Antona Horvatiča, ki je v tujini. NPU je z njim že vzpostavil stik, Horvatič pa naj bi se vračal v domovino.

Na območju Ljubljane in Kopra je sicer NPU opravil 14 hišnih preiskav, v okviru katerih je preiskoval gospodarska kazniva dejanja, s katerimi je bilo protipravno pridobljenih najmanj devet milijonov evrov premoženjske koristi.

Hišne preiskave so po Mahničevih besedah že končane. Preiskovalci zdaj pregledujejo zaseženo gradivo, nadaljujejo zbiranje obvestil in izvajajo zaslišanja.

Preiskava tudi v Hypo banki?
Spletne Finance medtem pišejo, da naj bi policisti preiskovali tudi vodilne v Hypu in v še eni banki. "Ti naj bi na 12 obrokov odkupili del Lovšetovih dolgov in njemu nakazovali denar, trgovce pa ignorirali," pišejo Finance.

Predpisana kazen osem let zapora
Predmet predkazenskega postopka so domnevne nepravilnosti pri poslovanju gospodarske družbe, ki se je ukvarjala s plačilnimi instrumenti. Gre za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana zaporna kazen osem let.

Po neuradnih podatkih tega časopisa naj bi Lovše in njegova žena, ko je bilo že znano, da je Diners Club Slovenija pred odvzemom licence, v enem dnevu mimo vseh pravil dvignila večje vsote denarja.

Novi lastnik franšize Diners Cluba za Slovenijo Erste Card Club
Spomnimo, Banka Slovenije je maja družbi Diners Club Slovenija, ki jo obvladuje Tomaž Lovše, zaradi neizpolnjevanja obveznosti do trgovcev oziroma prodajnih mest, s katerimi je imela ta sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini.

V pogajanjih, ki so sledila, so se dogovorili, da bo obveznosti podjetij Diners Club Slovenija in DC Finance do trgovcev pokril Diners Club International, in sicer z odkupom terjatev trgovcev ob pomoči bank Unicredit in Hypo, novi lastnik franšize Diners Cluba za Slovenijo pa je postal Erste Card Club. Ta je že pridobil licenco Banke Slovenije in začel vzpostavljati prodajno mrežo. Dozdajšnjim imetnikom kartic Diners v Sloveniji bo do 20. avgusta poslal ponudbe za nove kartice.

Erste Card: Ne preiskujejo nas
V Erste Cardu so sporočili, da je preiskava, ki poteka, vezana izključno na poslovanje podjetja pod nekdanjim lastništvom franšize Diners za Slovenijo in v ničemer ni povezana s podjetjem Erste Card. Dodali so, da kot novi lastnik franšize v celoti sodelujejo s pravosodnimi organi, kjer je to potrebno, in poudarili, da o samem poteku preiskave nimajo nobenih informacij.

Uporabnikom, ki se bodo odločili za sodelovanje in bodo poslali podpisano pristopno dokumentacijo, bodo kartice aktivirali predvidoma v nekaj dneh in jih bo nato mogoče uporabljati. Uporabnike, ki imajo dolg do Dinersa, pa bodo najprej pozvali k poplačilu dolga na račun Unicredit banke Slovenija.

Kdo je Tomaž Lovše?
Zdaj 44-letni poslovnež je prve podjetniške izkušnje nabiral v družinskem podjetju AC Lovše, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov. Pozneje se je posvetil navtiki in ustanovil svoje podjetje za pravne, računovodske in revizijske dejavnosti ter davčno svetovanje. V devetdesetih letih se je preusmeril v prestrukturiranje podjetij in prisilne poravnave.

Javnost se ga spominja kot ne preveč uspešnega predsednika uprave Peka. Po dveh letih vodenja je Lovše Peko zapustil z osmimi milijoni evrov izgube, revizija pa je pokazala, da naj bi Lovše zavajal nadzornike in lastnike Peka. Zaradi zlorabe položaja je bila zoper njega spisana tudi ovadba.

Kljub temu je leta 2003 kupil Diners Club Slovenija. Več let je bil predsednik ameriško-slovenske gospodarske zbornice, ukvarjal se je tudi z oddajanjem luksuznih jaht. Leta 2010 se odpravi reševat finance smučarske zveze Slovenije, dve leti pozneje, po sporu s Tino Maze, je odstopil.

Velja za enega najbogatejših Slovencev, rad pa se se je gibal tudi v visoki družbi. Pred krizo je k nam povabil kar nekaj svetovnih zvezdnikov, denimo nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Billa Clintona, nekdanjega podpredsednika ZDA in dobitnika Nobelove nagrade Ala Gora, igralca Bena Afflecka in manekenko Naomi Campbell. Zgodba o uspehu pa se je končala sredi letošnjega maja, ko je Banka Slovenije Dinersu zaradi zamujanja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev.


Vir: Odmevi, TV Slovenija
Pridržan nekdaj najbogatejši Slovenec
Kaj je šlo narobe pri Dinersu
Lovše v pridržanju tudi čez noč