Petrič naj bi povezanim družbam pri prevzemu Etre pomagal kar z denarjem Kolektorja. Foto: BoBo
Petrič naj bi povezanim družbam pri prevzemu Etre pomagal kar z denarjem Kolektorja. Foto: BoBo
NPU spustil vse pridržane pri preiskavi Kolektorja
Kriminalisti v Kolektorju

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so preiskave začeli ob 6. uri zjutraj, so končali vseh 15 hišnih preiskav. Tudi vseh pet pridržanih oseb je že bilo izpuščenih iz pridržanja. Preiskave so potekale na območjih ljubljanske, koprske in novogoriške policijske uprave, preiskovali pa so sume zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, povezane s prevzemom Etre 33, danes imenovane Kolektor Etra.

Ob tem pa je Radio Slovenija poročal, da naj bi več fizičnih in pravnih oseb s spornimi posli nezakonito pridobilo okoli 3,2 milijona evrov premoženjske koristi.

Poleg Stojana Petriča, ta lastniško obvladuje Kolektor, so bili po neuradnih informacijah TV Slovenija danes pridržani še prokurist Etre in direktor podjetja Energotrans Peter Novak, direktor podjetja Torion Tomaž Kmecl in nekdanji direktor podjetja Transing Uroš Stabej. FMR in Kolektor sta po njihovih informacijah za odstotek Etre odštela skoraj 380.000 evrov, Energotrans, Torion in Transing pa za enak delež v istem obdobju le 200.000 evrov.

Kolektor: Želimo si, da se preiskava čim prej konča
V Kolektorju so se na medijske objave odzvali z besedami, da je prevzem Etre 33 potekal pregledno, in da Kolektor Group ni bil oškodovan. Prepričani so, da je preiskava posledica ovadbe, ki jo jo je pred štirimi leti vložila Hidria FIN.

"V predkazenski postopek je bil vključen tudi Stojan Petrič, ki je v postopku preiskave preiskovalcem odstopil vso potrebno dokumentacijo. Preiskovalci NPU-ja so poleg Petričevih pisarn pregledali še pisarne podjetij, ki so bila vključena v nakup Etre," so zapisali v Kolektorju, ki ga Petrič lastniško obvladuje.

Hkrati si v družbi želijo, da se postopek v zvezi s kazensko ovadbo Hidrie konča in se s tem dokaže, da je nakup podjetja Etra 33, zdaj imenovane Kolektor Etra, potekal pregledno in brez oškodovanja Kolektorja Groupa.

Več preiskav spornih prevzemov
Kriminalisti so pred leti s tožilci ustanovili posebno preiskovalno skupino, ki je pod drobnogled vzela vrsto poslov nekdanjega direktorja Kolektor Groupa Petriča. Preiskavo so razširili tudi na tujino in vanjo vključili več deset fizičnih in pravnih oseb.

Državno tožilstvo in kriminalisti so skupaj preiskovali sume obsežnih gospodarskih kaznivih dejanj, ki naj bi jih Petrič storil pri svojih poslih, predvsem pri privatizaciji Kolektorja in nakupu delnic družbe Etra 33, je pred dvema letoma poročal Večer. Petrič je sicer v enem izmed intervjujev povedal, da bi Etro drugače v roke dobili Ukrajinci.

Po poročanju Radia Slovenija je 50-odstotni lastnik Etre leta 2010 postal Kolektor Group, manjši lastnik pa FMR, v katerem je bila lastniško udeležena tudi Hidria. Deleže Etre sta kupila po pošteni ceni. Potem pa se je med lastniki Etre pojavila še vrsta podjetij z eksotičnimi imeni, ki dobijo enoodstotni ali največ petodstotni delež Etre. Za vsemi je stal Petrič oziroma z njim povezane osebe, prek katerih je po več korakih Petrič kot fizična oseba prišel do lastništva - domnevno z odškodovanjem Kolektorja.

Prijatelji in parkirišča
Prvotna prijava na NPU je izpostavljala transakcije z delnicami skupine Kolektor, ki so se začele v letu 2008. Takrat je FMR podjetju Fond posodil 9,1 milijona evrov, da je z njimi od Abanke in Vipa Holdinga odkupil 6,67 odstotka Kolektorjevih delnic. Dva meseca pozneje jih je Fond "parkiral" pri družbi Salonit Anhovo.

Drugi posel, ki ga je preiskovala specializirana skupina, je nakup družbe Etra 33. Leta 2010 je njene delnice pokupila vrsta podjetij, poleg Kolektorja in FMR-ja še Energotrans, Torion in Transing. Zadnjemu je denar za posel posodil Kolektor, Transing pa je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil dalje Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža.

Kot v primeru sodelovanja s Salonitom pa so bile tudi te družbe samo "parkirišča" za pravega lastnika Petriča oz. Kolektor.

NPU spustil vse pridržane pri preiskavi Kolektorja
Kriminalisti v Kolektorju