Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 24 glasov Ocenite to novico!
NPU
NPU preiskuje prodajo družbe Etra 33 pred desetimi leti, pri kateri naj bi prišlo do šest milijonov evrov protipravne koristi. Foto: BoBo
false
Da je preiskava povezana s prodajo Etre, je potrdil tudi nekdanji direktor Soda Marko Pogačnik, ki so ga obiskali kriminalisti. Foto: BoBo
Kolektor
Zjutraj so sedež koncerna Kolektor v Idriji in Kolektor Etro v Ljubljani obiskali preiskovalci NPU-ja. Foto: BoBo
Perutnina Ptuj
Kriminalisti so obiskali tudi Perutnino Ptuj. Foto: BoBo
Evri, denar, bankovci, sveženj
Kriminalisti preiskujejo šest milijonov evrov protipravne koristi. Foto: Reuters
VIDEO
Hišne preiskave pri nekda...
VIDEO
Kriminalisti izvajajo hiš...

Dodaj v

NPU preiskuje prevzem Etre 33, kriminalisti tudi pri nekdanjih vodilnih Kada in Soda

17 osumljenih, 6 milijonov evrov protipravne koristi
16. marec 2017 ob 11:33,
zadnji poseg: 16. marec 2017 ob 16:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po Sloveniji opravil 33 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za sum gospodarske kriminalitete, povezane s prevzemom družbe Etra 33 pred desetimi leti. Pridržali niso nikogar.

Hišne preiskave so potekale na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica, potekale pa so tako v poslovnih prostorih kot tudi v stanovanjih fizičnih oseb, je povedal pomočnik direktorja NPU-ja David Antolovič.

Preiskovalci so sume teh kaznivih dejanj zaznali v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, za katera so opravljali hišne preiskave maja 2016. Že takrat so namreč kriminalisti iskali dokaze za utemeljitev suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja pri Kolektorjevem prevzemu Etre 33. Takrat so v Kolektorju zatrdili, da je nakup Etre 33 potekal transparentno, pri tem pa ni bilo oškodovanja družbe Kolektor Group.

So pa kriminalisti v okviru te preiskave zaznali sume kaznivih dejanj, ki jih preiskujejo danes. Kriminalisti po navedbah Antoloviča sumijo, da je 17 osumljencev s posli pri prevzemu Etre 33 pridobilo za okoli šest milijonov evrov koristi.

Domnevna kazniva dejanja zlorabe položaja so bila sicer storjena pred desetimi leti, vendar Antolovič meni, da jim še ne grozi zastaranje. Za ta dejanja je zagrožena osemletna zaporna kazen, kar pomeni, da zastarajo v 20 letih, je pojasnil. V preiskavi sicer sodelujejo tudi s tujimi preiskovalnimi organi, od katerih so dobili več podatkov, ki so jih že analizirali. Skupno v preiskavi sodeluje 140 kriminalistov.

Preiskave nekdanjih vodilnih Kada in Soda
Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodali družbi Sarini, ki jo je po poročanju Dela prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Leta 2010 pa so delnice Etre 33, ki je bila nekaj časa delničarka Perutnine Ptuj, kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing. Perutnina Ptuj naj bi Sariniju pomagala pri financiranju prevzema.

Kriminalisti so po poročanju medijev obiskali tudi nekatere nekdanje vodilne v Kadu in Sodu. Nekdanji direktor Soda Marko Pogačnik je potrdil, da se preiskava nanaša na prodajo delnic družbe Etra iz leta 2007, pri njem pa se je po uri in 20 minutah tudi že končala. Pogačnik, ki so mu preiskovalci vzeli en računalnik in nekaj ključkov USB, je zatrdil, da je bila takratna prodaja delnic korektna, prodano je bilo kupcu, ki je objavil javno ponudbo za prevzem družbe Etra.

Po poročanju spletnega portala Siol so preiskave tudi pri nekdanji državni sekretarki in tedanji predsednici nadzornega sveta Kada Andrijani Starina Kosem, nekdanjem predsedniku uprave Kada Tomažu Toplaku ter nekdanjem direktorju Etre 33 Janezu Erjavcu in nekdanjem lastniku Etre 33 Borisu Pipanu.

Obisk Probanke v Mariboru
Kriminalisti naj bi obiskali tudi prostore nekdanje Probanke v Mariboru, ki zdaj sodi pod DUTB. V preiskavi je po poročanju portala tudi Ivan Vizjak, direktor podjetja Pom-Invest v stečaju, ki naj bi po navedbah portala za Sarini odigralo vlogo začasnega lastnika Etre 33 in je od paradržavnih skladov kupilo 20 odstotkov njenih delnic.

Obisk Kolektorja
"Danes zjutraj so sedež koncerna Kolektor v Idriji in Kolektor Etro v Ljubljani obiskali preiskovalci NPU-ja," so sporočili iz Kolektorja. Predmet preiskave je po njihovih navedbah Kolektor Etra oz. procesi lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini. "Kolektor, ki je družbo Etra 33 kupil leta 2010, in zaposleni v koncernu Kolektor niso preiskovanci v tej preiskavi," so še dodali.

Z generalne policijske uprave so sporočili, da obravnavajo sume kaznivih dejanj, ki so povezana z različnimi gospodarskimi posli v zvezi s prevzemom gospodarske družbe iz Ljubljane, med njimi gre za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami.

Perutnina Ptuj: Nismo osumljenec
Z družbe Perutnina Ptuj so sporočili, da kriminalistična preiskava poteka tudi na njihovem sedežu. Povezana je s pridobivanje poslovne dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb, pri čemer Perutnina Ptuj v postopku ni osumljenec. Nihče ni pridržan in tudi pri nobenem od članov uprave družbe ne potekajo hišne preiskave, so poudarili.

Delnice leta 2010 pokupila vrsta podjetij
Spomnimo, da je leta 2010 delnice Etre 33 pokupila vrsta podjetij – poleg Kolektorja in FMR še Energotrans, Torion in Transing. Zadnjemu je denar za posel posodil Kolektor, Transing pa je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil naprej Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so po poročanju medijev služile zgolj kot "parkirišča" za pravega lastnika, Kolektor.

G. K., Al. Ma., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
mihaf
# 16.03.2017 ob 11:42
Smo že imuni na hišne preiskave. Karavana gre dalje.
Prudi
# 16.03.2017 ob 11:48
Kdor ne krade ni Slovenc, hej hej hej.....
Hribovc
# 16.03.2017 ob 11:49
Tu gre zagotovo za pomoto, da sodeluje kar 140 kriminalistov. Dajte se mau zresnt, no. Potem bi moralo teš preiskovati 2.000 kriminalistov s pomočjo 1.000 veterinarjev.
BAČO
# 16.03.2017 ob 12:28
Stojan Petrič, Jože Mermal, Igor Bavčar, Stanislav Valant & co. to so?
SLOVENSKI TAJKUNI!!!
BAČO
# 16.03.2017 ob 12:46
Dobro pustimo ostale tajkune in se osredotočimo se na glavnega tajkuna g.Stojana Petriča in glej ga zlomka "možakar" še vedno šušmari po Sloveniji in kot nekakšen Slovenski Don Corleone podje...a celo Slovenijo. Enostavno to so osebe za katere ni nobenih ovir in nobenih mej tako, da enostavno gredo kar direktno "čez trupla" da dosežejo svoje cilje. Seveda pri vsem tem gledajo samo svoje interese in v "ozadju" imajo podporo stricev iz ozadja.
Lord Vader9
# 16.03.2017 ob 11:43
Hišne preiskave NPU-ja, tudi na Kolektorju, zaradi prevzema Etre

Pa ne da policija preizkuje čudežnega dečka Kučanovega F21??? ©Miha Partizan, kje si???
theone
# 16.03.2017 ob 11:51
Brez skrbi stojan petric je nas (lds=smc) zato ne bo nic
GUESS
# 16.03.2017 ob 12:22
Kakšna koincidenca!?
Poteka 33 hišnih preiskav v zvezi s podjetjem Etra 33.
Bodo našli 33 osumljenih in 33 milijonov?
Lord Vader9
# 16.03.2017 ob 11:45
Če bi policija preizkovala nekoga, ki je član SDS bi bilo to posebej poudarjeno. Ker pa se preizkuje člana Kučanovega F21 se tega ne sme omenjat!!
Vaša RTV fejk njuz press
BAČO
# 16.03.2017 ob 13:22
Sam se spomnim kako je še pred leti "propadel" Italijanski koncern PARMALAT. Malce so mešetarili, malce so goljufali in ko je sodu vse to skupaj izbilo dno je zadevo v svoje roke vzela Italijanska finančna policija in razkrinkala bando. Problem je v tem, da so Italijanski preiskovalci to hitro razjasnili, pri nas pa žal ni tako in to eni očitno s pridom izkoriščajo.
KLIPAN
# 16.03.2017 ob 13:29
Slovenci kradli ob privatizaciji??
Nemogoče!
Mi smo ja pošten nebeški narod.
JJstyle
# 16.03.2017 ob 14:08
V Sloveniji je teh zgodb še nebroj. V Škofji Loki so na primer šefi in nekdanji predsednik AUKN-ja z samo 300 tisočaki € vložka prihvatizirali firmo, ki je danes vredna 180 milijonov €. Država jim je posredno seveda držala štanko in v nasprotju z Etro je bilo vse legalno. Finance so to prodajale celo kot zgodbo o uspehu, mislim za bruhat! Zato pa pravim, da živimo v banana republiki in vse dokler ti ljudje ne bodo dolga leta greli klopc na Dobu, me ne bo nihče prepričal v nasprotnem. Če koga zanima https://manager.finance.si/8838300
slovenec30
# 16.03.2017 ob 13:48
Saj zadeva ne zastara tako hitro, pri tako visokem domnevnem oškodovanju je to 20 let.

Je pa tu v MB že dolgo znano kateri trije poslovneži so bili zraven, saj imajo enormno premoženje. En je celo direktor občinske energetske firme, en pa nadzornik v elektro maribor. Tak za krinko da glih nekaj delajo.

Iz njihovega premoženja bo hitro jasno kdo se je omastil.
patriot44x2
# 16.03.2017 ob 12:54
Firme kjer vse niti vlečejo levičarji ali Kučanovi F21 lopovi. Levičarji ste res lahko ponosni na vaš cvet lopovščine ki ga podpirate.
sinbad
# 16.03.2017 ob 12:10
re lord vader9

Preberi tudi malo drugje. V preisjkavi je tudi Marko Pogačnik poslanec SDS. Po tvoje je ta portal desni, ker ni navedel da je preiskava tudi pri članu SDS?
klemen30lj
# 16.03.2017 ob 15:23
hehe, opažam, da je ob vsaki novici - akciji vse manj komentarjev
to pomeni, da smo res imuni. Dobro so si tole uštimali politiki, da so nas naredili povsem imune na to. V smislu, pa ja sej se povsod krade, sej tko svet laufa. Sploh, če te ne dobijo. Če pa te dobijo, pa se tudi ni za sekirat, saj imamo vrhunski sodni sistem, ki za take poskrbi (jih spusti).
Moja Dežela.
JJstyle
# 16.03.2017 ob 12:23
Dolg so rabli. Zdaj ni več šans, da izpeljejo celoten predkazenski, kazenski in sodni postopek pred zastaranjem. Ampak to je bil verjetno tudi namen. A ni zanimivo, da skoraj vse slovenske gazele slej ko prej pristanejo v stečaju ali kazenskemu postopku. Lovkam foruma 21 ni videti konca.

https://www.portalplus.si/907/tranzicijs
ki-dosje-petriceva-etra33/
SloOvce
# 16.03.2017 ob 18:01
pred mesecem dni je Cerar obiskal Kolektor in hvalil gor in dol
qwasyx
# 16.03.2017 ob 14:13
omenjeni gospod šušmari po Sloveniji zato, ker mu je dovoljeno in ker ima to svojo ceno, in kdo ima od tega koristi
JJstyle
# 16.03.2017 ob 13:44
Če si natančno prebereš dosjeje, so Petrič & co začeli Etro prihvatizirat leta 2010, v času vladavine našega manekena.
RJSlo
# 16.03.2017 ob 12:54
No ja. Nekdo je pozabil plačati "štibro"? To pomeni, da Stojan ne bo novi "precednik" vlade?
QUENDI
# 16.03.2017 ob 15:37
....težka bo......dokazat namen....nezan kraj......čas......v sistemu ko vsaka svinjarija ni kaznivo dejanje......
Knight Kant
# 16.03.2017 ob 14:42
JJstyle
# 16.03.2017 ob 13:12
Zadeva se je dogajala leta 2010. Dolgih SEDEM LET se ni zgodilo NIČ. Cel postopek prihvatizacije s strani rdečih baronov je bil kazensko ovaden, medijsko znan in z listninskimi dokazi podprt, vsaj od leta 2015 naprej. Zdaj morajo organi pregona od predkazenskega postopka zadevo pripeljati do pravnomočne sodne na drugi instanci v manj kot treh letih. Nasproti pa jim stojijo eni od najbogatejših in najvplivnejših ljudi v Sloveniji. Upam da se motim in gre samo za nesposobnost, ampak tole močno smrdi po naklepnem zavlačevanju kazenskega pregona. Že videno v nič koliko primerih v dolini Šentflorjanski, žal.
Klempo
# 16.03.2017 ob 12:40
JJstyle: tudi Delo piše o tem...
http://www.delo.si/novice/kronika/npu-zaradi-suma-zlorabe-polozaja-opravlja-33-hisnih-preiskav.html
lordstandish
# 16.03.2017 ob 11:53
Ker gre za nase ki na voljo naroda vladajo ze 25let preko strank sd, lds, sedaj smc bo ostalo le pri preiskavah, malo peska v oci narodu
Podobno kot pri jankovicu, nemoze nam niko nista...
firtoh
# 16.03.2017 ob 19:05
...pred desetimi leti...ahahaha
To mal migamo,da nekako upravičimo plače.Zalivanje fikusa je minimalc,če si snažilka
pkorosec
# 16.03.2017 ob 18:26
s taksnimi populisticnimi porocili si populisticna elita le kupue populisticne glasove popolusticnih volilcev in nic drugega.
lonc
# 16.03.2017 ob 18:04
če imajo preiskovani kakršnokoli povezavo s forumom 21 ne bo nič iz tega
dopisnik
# 16.03.2017 ob 16:29
Top spin, ni kaj. Vsi so vpleteni: naši, vaši in njihovi. :)
Partizan Miha
# 16.03.2017 ob 16:25
Vse shajkat, ne glede na politično barvo !
OMNIC
# 16.03.2017 ob 14:25
Spoštovani JJ style, ob branju vseh treh delov nadaljevanke me je seveda stisnilo na WC, ampak žal so našteti podrobni podatki o delovanju gospodarske mafije in točno določenih posameznikov, medtem ko MKučan in premier Cerar sta "prilepljena" zraven, da se rokujeta z gospodarstveniki in raznimi nagrajenci GZS, vendar priznajte, da rokovanje z nekom, ki je lahko v nečednih poslih, še ni dokaz, da gre za hudodelsko združevanje. Moje vprašanje je bilo zelo konkretno: podajte link, da so člani F21 (seveda vi takoj pomislite na MK) delovali kriminalno in koristoljubno. Pa ne mi z nekimi fotografijami s portalplusa. Tudi Churchill se je rokoval s Hitlerjem in Stalinom, pa zato ni bil niti nacist niti komunist.
Klempo
# 16.03.2017 ob 13:28
@JJstyle: tokrat ne preiskujejo njega ampak kompanjone od JJ. Je pa povezava v linku do preiskav, ki so bile maja 2016, kjer piše, da so ga takrat. Lahko bi ga pa vseeno omenili, lih da se ve, čeprav ga pač ne preiskujejo :)
DeepBlue
# 16.03.2017 ob 11:44
Eh, uboga slovenščina ... Po naslovu sodeč sem najprej menil, da je predmet preiskave tudi NPU. Vejica za 'NPU-ja' in nadaljevanje 'tudi na kolektorju' že nakazujeta na to ...
kunta kinte
# 16.03.2017 ob 20:11
[Kdaj bo pa zastaranje? ???/i]

kakšen mesec preden napišejo obtožnico
gorcin
# 16.03.2017 ob 19:39
Pojutrišnjem.
mike1968
# 16.03.2017 ob 19:37
Kdaj bo pa zastaranje? ???
Nikolaj
# 16.03.2017 ob 16:15
Praktično ni posla, ki ne bi bil sklenjen koruptivno.
Knight Kant
# 16.03.2017 ob 15:16

V tretje gre rado.
pkorosec
# 16.03.2017 ob 14:38
kaksne preiskave neki. Gre se za navaden populizem.
JJstyle
# 16.03.2017 ob 14:18
@Klempo

Pa res niso preiskovani. Še toliko hujše. Preiskovati si očitno upajo le PID-ovske fantiče, ki so pripravljali teren za prevzem podjetja s strani "pravih" fantov. Še tisto malo upanja, da bodo kdaj pred sodnika stopili pravi obrazi prihvatizacije, je danes šlo v greznico.
JJstyle
# 16.03.2017 ob 12:48
@Klempo

Piše že, samo pod razno nikjer ne omenja vloge svojega lastnika pri lastninjenju Etre 33. To je približno tako, kot če pozabiš omenit Šrota pri Laškem in Bavčarja pri Istrabenzu.
DeepBlue
# 16.03.2017 ob 12:32
Naslov popravljen ... :-D Ni a kaj. ;-)
asadullah
# 16.03.2017 ob 12:09
Kdor ne krade ni Slovenec hej hej hej
Anves
# 18.03.2017 ob 15:06
Me res zanima če bo na koncu te kriminalne zgodbe tudi pravni epilog in bodo finančni delikventi kaznovani.....vendar je iz preteklih lastniško prevzemnih slovenistanskih zgodb znano , da je le nakaj manjiših rib odslužilo zaporno kazen.
gorenc007
# 16.03.2017 ob 22:25
v bistvu krimiči delajo že petindvajset let v prazno.................
gorenc007
# 16.03.2017 ob 22:24
a kriminalisti samo ure nabirajo................
m72
# 16.03.2017 ob 21:13
Itak bodo to samo dragoceni prispevki za arhiv (naj)novejše zgodovine in nič drugega, ker je menda že tako vse zastaralo. Če pa slučajno še ni, pa bo.
cairns
# 16.03.2017 ob 20:52
NPU preiskuje prevzem Etre 33, kriminalisti tudi pri nekdanjih vodilnih Kada in Soda

Na tak način je šel tudi Istrabenz, Droga, Delo, Pivovarna Laško.....................oz. Bavčar,Šrot......................
misterij1234
# 16.03.2017 ob 15:55
Imena teh firm nič ne povedo.Povedo le imena kriminalcev združenih okoli Kućanovega klana.Napišite imena oseb vklučenih v to raboto.Razen če ni Kućan že prestrašil vse novinarčke iz klana 521.
Kazalo