Pri vzdrževanju cest na Muti naj bi se dogajala korupcija. Foto: Občina Muta
Pri vzdrževanju cest na Muti naj bi se dogajala korupcija. Foto: Občina Muta


Sahornik je bil v letih 2007 in 2011 predsednik občinske komisije za izbiro izvajalca vzdrževanja lokalnih cest in javnih poti v občini Muta. Na sojenju na okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu mu tožilstvo očita, da je novembra 2009 od samostojnega podjetnika Bernarda Bauerja zahteval podkupnino v zameno za zagotovilo, da bo Bauer lahko nadaljeval poslovanje z občino.

Po trditvah tožilstva je Darko Sahornik zahteval dva odstotka provizije na vsak račun, ki ga je Bauer izstavil občini za izstavljena dela, denar pa prejel dvakrat; decembra 2009 in januarja 2010, v skupnem znesku 5000 evrov.

Sahornik obtožbe v celoti zavrača.

Nekddanji župan sume preverjal
Na tokratni obravnavi je pričal nekdanji župan Boris Kralj. Ta je po lastnih besedah izvedel za govorice o domnevnem izsiljevanju in jih še za časa svojega županovanja tudi preverjal "zaradi zaščite dobrega imena občine". Najprej mu je Bauer sam na tržnici potrdil, da Sahornik izsiljuje podkupnino v zameno za podeljene koncesije, nista pa govorila o zneskih. Bauer je takrat tudi privolil v soočenje vseh treh.

Ko je do sestanka prišlo, pa Bauer po Kraljevih trditvah ni več vztrajal pri trditvi, da je dajal provizijo od opravljenih del, temveč da je Sahorniku denar dajal za Namiznoteniški klub Muta (NTK), katerega predsednik je bil prav Sahornik. Občinski svetnik je prejem denarja potrdil, zanikal pa je zahtevanje provizije, je pričal nekdanji župan.

Na sojenju je Sahornik zanikal, da naj bi prejel 5000 evrov. Denar je res prejel dvakrat, vendar je bil skupni znesek 2400 evrov, je izjavil obtoženi.

Še dve priči
Direktorica občinske uprave Ksenija Ditinger na prostoru za priče o domnevnem izsiljevanju ni vedela povedati nič. Druga tokratna priča, trener in zdajšnji predsednik NTK-ja Damjan Cvetko, je zatrdil, da denarja za plačevanje igralcev od Sahornika nikoli ni prejel na roko, je pa bil velikokrat prenašalec različnih kuvert med računovodstvom in igralci.

Na naslednjem naroku, ki bo 22. januarja 2015, namerava sodišče zaslišati še dva nekdanja člana izborne občinske komisije, Silva Likarja in Marjana Lipuša.