Kriminalisti po neuradnih podatkih opravljajo preiskavo tudi v Telekomu Slovenije. Foto: BoBo
Kriminalisti po neuradnih podatkih opravljajo preiskavo tudi v Telekomu Slovenije. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo poslovanje Telekoma

Preostalih 10 hišnih preiskav poteka pri fizičnih in pravnih osebah, so sporočili z ljubljanske policijske uprave, v preiskavah pa so zasegli več listinske dokumentacije in različne nosilce elektronskih podatkov.

Pridržanih je bilo sedem osumljencev, po poročanju TV Dnevnika sta bila med njimi tudi Bojan Dremelj in še en nekdanji član Telekomove uprave, v predkazenskem postopku pa obravnavajo devet osumljencev, so pojasnili na policiji.
Izpustili jih bodo, ko bodo preiskave končane, privedba pred preiskovalnega sodnika pa načeloma ni predvidena. Vseh devet osumljencev bodo tudi ovadili zaradi suma zlorabe položaja, zaupanja ali pravic v gospodarski družbi, za kar je predpisana zaporna kazen do osem let.
Obširna akcija
Kriminalisti so danes zjutraj začeli izvajati hišne preiskave na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Celje in Kranj. S kaznivimi dejanji naj bi storilci povzročili za 25 milijonov evrov gospodarske škode.
Pri hišnih preiskavah sodeluje 45 preiskovalcev NPU-ja, 17 kriminalistov iz Ljubljane in Celja, šest kriminalistov iz Centra za računalniške preiskave ter 29 policistov, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Preiskava je potekala tudi na Telekomu Slovenija, kjer so kriminalisti preiskovali poslovanje družbe v času, ko je upravo vodil Bojan Dremelj. Sicer je zoper njegovo upravo družba že vložila odškodninske tožbe, ko je prejela izsledke posebne revizije. Med drugim naj bi bila sporna prodaja in poznejši ponovni nakup lastniškega deleža v kosovski družbi Ipko.net.
Ovadil jih je KPK
Poleg tega je bila sporna tudi izdaja poroštva za obveznosti, ki jih je imel Najdi.si do skupine Noviforum. Da je uprava pri obeh poslih ravnala koruptivno, je lani ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je pripadajočo dokumentacijo kot kazensko ovadbo odstopila tožilstvu in policiji.
Minister za notranje zadeve Gregor Virant preiskave ni želel komentirati, saj da konkretnih preiskav ne komentira. "Lahko pa povem, da ima policija mojo usmeritev, da sta gospodarski kriminal in korupcija najvišji prioriteti in da morajo na tem delati skrajno profesionalno, učinkovito in politično nevtralno," je danes po seji vlade dejal Virant.

Kriminalisti preiskujejo poslovanje Telekoma