Informacije so slovenski preiskovalci zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, pomagali pa so jim tudi hrvaški, avstrijski in nizozemski varnostni organi. Nazadnje so opravili hišne preiskave pri 65 osumljencih, v priporu ali pridržanju pa jih je pristalo 19. Foto: BoBo
Informacije so slovenski preiskovalci zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, pomagali pa so jim tudi hrvaški, avstrijski in nizozemski varnostni organi. Nazadnje so opravili hišne preiskave pri 65 osumljencih, v priporu ali pridržanju pa jih je pristalo 19. Foto: BoBo
Združba, ki naj bi jo vodil 45-letni Ljubljančan, naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem mamil iz Španije prek Francije in Italije v Slovenijo, kjer so jo preprodajali slovenskim uporabnikom. Foto: EPA
Darko Majhenič, NPU
Tovrstne preiskave in zasegi, tudi če gre za manjše količine, so zelo pomembne zaradi preprečevanja kriminalitete, saj ima organizirani kriminal številne škodljive učinke, so prepričani policisti. Foto: MMC RTV SLO
65 preiskav, 59 osumljencev, 19 pridržanih

Kriminalisti so vodili preiskavo s področja prepovedanih mamil in orožja od februarja oziroma junija lani, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je medtem vodil sklepno akcijo leto in pol trajajoče preiskave kriminalne združbe, ki se je ob preprodaji mamil ukvarjala tudi z gospodarsko kriminaliteto.

Kriminalistični del preiskave je potekal proti 45 osumljencem, ki naj bi se ukvarjali s proizvodnjo prepovedanih mamil in prometom z njimi, pa tudi s trgovino z orožjem - gre za državljane Slovenije, stare od 18 do 58 let, ki naj bi skupno storili najmanj 144 kaznivih dejanj. Zoper štiri osumljence je preiskovalna sodnica že odredila pripor, osem pa jih je v sodnem pridržanju.

Po ugotovitvah policije so osumljenci na Balkanu kupovali orožje in ga prek Slovenije prodajali na Nizozemsko, kjer so kupovali mamila in jih vozili nazaj na Balkan. Na mesec naj bi v Slovenijo pripeljali vsaj kilogram mamil, prodajali pa so tudi različno orožje, od avtomatskih pušk do razstreliva.

Policisti so še pred sklepno akcijo v različnih postopkih zasegli okoli 770 gramov konoplje, 1,5 kilograma amfetaminov, kilogram heroina in tri vojaške avtomatske puške, med hišnimi preiskavami pa so med drugim zasegli še 1,1 kilograma konoplje, amfetamine, hašiš, sintetični testosteron in tudi opremo za pridelavo konoplje.

Kriminalno združbo vodil 45-letni Ljubljančan
Preiskava NPU-ja pa je potekala proti 20 osumljencem zaradi 27 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo mamil in goljufijami - sedem so jih policisti privedli pred sodnika, ki je odredil sodno pridržanje. Preiskovalci so ugotovili, da so osumljenci - slovenski državljani, stari od 30 do 53 let - delovali v kriminalni združbi, ki jo je vodil 45-letni Ljubljančan.

Ukvarjali naj bi se s tihotapljenjem mamil iz Španije prek Francije in Italije v Slovenijo, kjer so jih preprodajali slovenskim uporabnikom. Okoli pol kilograma kokaina in metadon so preiskovalci zasegli še pred ponedeljkovo akcijo, v njej pa so med drugim zasegli še pištole, palice za napad, električni paralizator in neprebojne jopiče.

S preprodajo mamil naj bi si združba pridobila 82.000 evrov protipravne premoženjske koristi, še 210.000 pa s kaznivimi dejanji goljufije - osumljenci so namreč dvema oškodovancema za plačilo pologa obljubili ureditev posojila, vendar so nazadnje le odnesli polog, je pojasnil direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič.

Tudi manjši zasegi štejejo, pravijo policisti
Tovrstne preiskave in zasegi, tudi če gre za manjše količine, so zelo pomembne zaradi preprečevanja kriminalitete, saj ima organizirani kriminal številne škodljive učinke, so prepričani policisti. Kot je poudaril Majhenič, se pri mamilih to odraža zlasti v zmanjšanju obsega ponudbe na trgu, pri orožju pa v preprečevanju nasilnih dejanj.

Po njegovem mnenju je bistveno razbijanje kriminalnih mrež, saj njihova ponovna organizacija traja dalj časa, kriminalci pa se srečujejo s težavami pri ponovni vzpostavitvi nezakonite dejavnosti. "Vsaka taka akcija je pomembna," je izpostavil tudi Lindav in dodal, da z razbijanjem tovrstnih združb pripomorejo k večji varnosti v družbi.

65 preiskav, 59 osumljencev, 19 pridržanih