Tožilstvo zatrjuje, da pri trgovanju s Stavbenikovimi delnicami ni šlo za posel na tržni podlagi, temveč za dogovor, Primorje pa je bilo zaradi tega oškodovano. Obramba je temu ugovarjala. Foto: BoBo
Tožilstvo zatrjuje, da pri trgovanju s Stavbenikovimi delnicami ni šlo za posel na tržni podlagi, temveč za dogovor, Primorje pa je bilo zaradi tega oškodovano. Obramba je temu ugovarjala. Foto: BoBo
Višje sodišče je pritožbi obrambe pritrdilo v delu, da škoda ni nastala oz. da pri nastanku in višini škode v Primorju obstaja resen dvom o ugotovitvah prvostopenjskega sodišča. Pritrdilo pa je tudi v delu, kjer je izpodbijala strokovnost sodnega izvedenca, in v tem, da izrečena stranska kazen nima podlage v zakonu. Foto: BoBo

Sodbo so po poročanju Radia Slovenija že prejeli na novogoriškem okrožnem državnem tožilstvu in na okrožnem sodišču v Novi Gorici, a je za zdaj še ne komentirajo.

Črnigojev zagovornik Janez Koščak je po pregledu sodbe za radio povedal, da je višje sodišče pritožbi obrambe pritrdilo v delu, da škoda ni nastala oz. da pri nastanku in višini škode v Primorju obstaja resen dvom o ugotovitvah prvostopenjskega sodišča.

Višje sodišče je obrambi po Koščakovih besedah pritrdilo tudi v delu, kjer je izpodbijala strokovnost sodnega izvedenca, in v tem, da izrečena stranska kazen nima podlage v zakonu.

Na prvi stopnji obsojen na tri leta zapora
Črnigoj, ki v zaporu od lanskega junija prestaja 14-mesečno kazen za zadevo Čista lopata, je bil na prvi stopnji v zadevi Stavbenik obsojen na tri leta zapora.

Decembra lani je okrožno sodišče v Novi Gorici namreč odločilo, da je Črnigoj v povezavi z nakupom in nato prodajo delnic Stavbenika vodilnim zaposlenim v Primorju leta 2001 kriv zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode, in sicer v vrednosti razlike med prodajno ceno delnic in njihovo menjalno vrednostjo, določeno v pripojitvi.

Poleg triletne zaporne kazni je prvostopenjsko sodišče nekdanjemu predsedniku uprave Primorja naložilo plačilo 25.000 evrov stranske denarne kazni, vračilo razlike v ceni delnic v znesku 1,387 milijona evrov Primorju v stečaju ter plačilo obresti od te vsote od leta 2001 in stroškov sodnega postopka.