Trojica obsojencev v zadevi Patria mora plačati  še sodne stroške in takse postopkov na okrožnem in višjem sodišču. Foto: BoBo
Trojica obsojencev v zadevi Patria mora plačati še sodne stroške in takse postopkov na okrožnem in višjem sodišču. Foto: BoBo

Omenjeni sodni stroški so stroški za tolmače in priče. Vsak obsojenec bo moral plačati petino stroškov. K temu bo treba prišteti še stroške za vročanje sodnih pisanj obsojencem, ki pa so različni za vsakega od obsojencev. Za predsednika SDS-a Janeza Janšo znašajo 583 evrov, za brigadirja Toneta Krkoviča 455 evrov, za Ivana Črnkoviča pa 121 evrov.

Obsojeni morajo poleg tega plačati še stroške za delo sodišča, ki so vsakemu od obsojenih odmerjeni kot sodna taksa. Ta za prvo stopnjo znaša 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892 evrov.

Sklep, s katerim so bili ti stroški naloženi obsojencem, še ni pravnomočen, zoper njega so že vložene pritožbe, so še povedali na sodišču.

Črnkovič si ne želi v zapor
Ivan Črnkovič, ki bi se moral v zaporu na Dobu tako kot Krkovič zglasiti v petek, je podal prošnjo za odlog prestajanja kazni. Do izdaje odločbe o prošnji se začetek prestajanja kazni odloži.

Črnkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zapora, je pred tem podal predlog za nadomestitev zapora z delom v splošno korist, podredno pa je predlagal izvršitev kazni zapora ob prostih dnevih, vendar so bili njegovi predlogi zavrnjeni.