Prijeti so osumljeni, da so tihotapili kokain in amfetamine. Foto: MMC RTV SLO
Prijeti so osumljeni, da so tihotapili kokain in amfetamine. Foto: MMC RTV SLO

Preostalih sedem osumljenih bo pred preiskovalnega sodnika stopilo še danes, saj prav zdaj poteka intenzivna izmenjava informacij in dokaznega materiala s tujimi varnostnimi organi, s katerimi bodo sume kaznivih dejanj v kazenski ovadbi utemeljevali, so povedali na generalni upravi policije.

Policisti so osumljence pridržali v ponedeljek okoli 22. ure, zato jih morajo pred preiskovalnega sodnika privesti danes do 22. ure, saj se takrat izteče 48-urno policijsko pridržanje. Višji državni tožilec na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju Ivan Žaberl sicer ne ve točno, za koliko osumljenih bo tožilstvo zahtevalo pripor. O tem bodo namreč odločali sproti. Sodišče lahko o odreditvi pripora odloča zgolj v primeru, da ga tožilstvo predlaga.

Dolgotrajna in obsežna preiskava
Osumljenci, ki jih je policija prijela zaradi suma sodelovanja v mednarodni tihotapski združbi, so stari od 25 do 50 let in različnih profilov. Preiskava je trajala več kot leto dni, začeli pa so jo celjski kriminalisti. Tudi večina slovenskih osumljencev izvira s tega območja, je pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Marjan Fank.

Slovenska policija je največ sodelovala z nizozemsko in angleško. Od tam so namreč izvirali dobavitelji in kupci mamil, slovenski policisti pa so sodelovali tudi s kolegi iz držav, po katerih so mamila potovala, med drugim iz Italije in Nemčije. V preiskavi so tako sodelovali preiskovalci iz osmih držav.