Jakličev zagovornik Boštjan Penko je po obravnavi pojasnil, da so imeli zagovorniki obtoženih danes nekaj ugovorov zoper obtožnico, saj po njihovem mnenju kaznivo dejanje zlorabe ni dovolj konkretizirano. Foto: BoBo
Jakličev zagovornik Boštjan Penko je po obravnavi pojasnil, da so imeli zagovorniki obtoženih danes nekaj ugovorov zoper obtožnico, saj po njihovem mnenju kaznivo dejanje zlorabe ni dovolj konkretizirano. Foto: BoBo

Tožilstvo Jakliču, Francu Henigmanu, Klavdiju Godniču, Sašu Bergerju ter pravnima osebama podjetij M-Kontakt in S&T Slovenija očita zlorabo položaja in pranja denarja. V obtožnici tako tožilstvo trdi, da je Jaklič kot vodja zdravstvene zavarovalnice krepko preplačal naročene storitve pri podjetju S&T Slovenija, v zameno pa dobil več kot 550.000 evrov.

Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in potem na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt. To podjetje naj bi bilo sicer ustanovljeno izključno zaradi pranja denarja Vzajemne, podjetje pa naj bi ga prelilo v nepremičnine na Korčuli. V nečednih poslih naj bi sodelovali tudi nekdanji član uprave Vzajemne Henigman ter takrat vodilna moža S&T-ja Slovenija Godnič in Berger.

Kaznivo dejanje ni dovolj konkretizirano
Jakličev zagovornik Boštjan Penko je pojasnil, da so imeli zagovorniki obtoženih danes nekaj ugovorov zoper obtožnico, saj po njihovem mnenju kaznivo dejanje zlorabe ni dovolj konkretizirano. Po njihovem mnenju bi bilo postopek tudi smiselno razdružiti in najprej ugotoviti, ali je sploh nastala kakršna koli zloraba položaja. "Če ni temeljnega kaznivega dejanja, potem tudi pranja denarja ne more biti. Vzajemna namreč ne uveljavlja nobene škode iz tega naslova niti izvedenec v preiskavi ni ugotovil nobene škode," je opozoril Penko.

Jaklič se bo zagovarjal ob koncu dokaznega postopka, drugi obdolženci pa so se zagovarjali danes in krivdo zanikali. Obravnava se bo sicer nadaljevala prihodnji teden, ko bodo izvajali dokaze in zaslišali priče. Po Penkovih besedah bodo poleg vodilnih na področju IT-tehnologije na Vzajemni zaslišali tudi Franceta Arharja, ki je bil predsednik uprave Vzajemne v času, ko se je vzpostavilo poslovno sodelovanje zavarovalnice s S&T-jem Slovenija.