Tik pred novimi volitvami za rektorja se Dragan Marušič spopada z očitki o nepravilnostih. Foto: BoBo
Tik pred novimi volitvami za rektorja se Dragan Marušič spopada z očitki o nepravilnostih. Foto: BoBo
Ovadba zoper rektorja Dragana Marušiča

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi Marušič, ki je tik pred novimi volitvami za rektorski položaj, zlorabil položaj in oškodoval javna sredstva pri sklepanju pogodbe z odvetnikom Cugmasom. Še kot dekan fakultete za matematiko je brez pooblastila tedanjega rektorja, pa tudi mimo statuta in zakona o javnem naročanju sklenil pogodbo o pravnem svetovanju. Ker naj bi bila pogodba nezakonita, je vse, kar je doslej z univerzo zaslužil Cugmas, in to je blizu 300.000 evrov, domnevna škoda na račun javnega denarja. Marušič je očitke zanikal že ob lanskih hišnih preiskavah, češ da je bilo sodelovanje z odvetnikom zakonito.

Cugmas spisal seznam odvetnikov?
In kje je v tej zgodbi odvetnik Cugmas? Osumljen je napeljevanja k zlorabi položaja. Da bi prav on prevzel pravne posle univerze, je Marušiču, ugotavljajo kriminalisti, spisal seznam odvetnikov, ki naj jih univerza povabi v postopku zbiranja ponudb, da bi sam nato oddal najugodnejšo ponudbo. Pri tem ni nezanimivo, da trije odvetniki, ki so poleg Cugmasa oddali ponudbo, prihajajo, tako kot Cugmas, iz Slovenskih Konjic ali bližnje okolice, eden izmed odvetnikov pa je bil nekoč celo zaposlen v njegovi odvetniški pisarni.

Pregon zoper dekanjo zaradi praznovanja rojstnega dneva
Rektorjevo praznovanje 60. rojstnega dne, dogodek, ki se je zamaskiral pod znanstveno matematično konferenco, pa je v pregon spravilo dekanjo fakultete za matematiko Klavdijo Kuntner. Marušičev rojstni dan je organizirala brez rektorjevega soglasja, v nasprotju s pravili javnega naročanja, povsem na lastno pest in ne da bi imela soglasje ustreznih služb, ko pa je prišla zadeva v javnost, je, ugotavljajo kriminalisti, poskušala zabrisati sledi z izdajanjem različnih naročilnic. Pri tem naj bi ji pomagal soovadeni direktor Inštituta Andrej Marušič Vito Vitrih.

Če nimajo potrditve, ne more biti res
Na univerzi so nad našimi vprašanji, kako komentirajo ovadbe, "začudeni", saj jim po "preverjanju na Policijski postaji Koper" naših navedb "niso potrdili". "Vaše vprašanje zato razumemo kot poskus nadaljevanja zlorab na škodo UP-ja, ki je zoper vas prisiljen uveljavljati sodno varstvo. Sklepamo, da je vaš motiv vnovična diskreditacija in škodovanje ugleda UP-ja."

Ovadba zoper rektorja Dragana Marušiča