Zdravniška komisija, ki je odločala o primeru Jureta Cekute, meni, da mu na Dobu lahko zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo. Foto: BoBo
Zdravniška komisija, ki je odločala o primeru Jureta Cekute, meni, da mu na Dobu lahko zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo. Foto: BoBo

Pahor je pri tem upošteval mnenje komisije za pomilostitve, ki je soglasno odločila, da se prošnji za pomilostitev ne ugodi, poroča časopis Delo. S tem so v celoti sledili tudi mnenjem vseh preostalih institucij, ki sodelujejo v postopku; državnega tožilstva, pristojnega sodišča in ministra za pravosodje, ki so prav tako sprejeli mnenje, da se prošnji ne ugodi.

Cekuti je Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo na poziv k prestajanju zaporne kazni. S tem so bila pravna sredstva izčrpana in je moral v zapor tako rekoč takoj, ko je prevzel poziv. Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse njegove pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za prestajanje kazni v zaporu. Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je njegovo pritožbo zavrnilo.

Težave s srcem
Cekutov odvetnik Janko Jerman je sicer poudaril, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, pa meni, da mu na Dobu lahko zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.

Cekuta je bil obsojen, ker je Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. Obsojen je bil tudi Zupan, ki pa je medtem kazen že prestal.