Cekuta in Zupan med sojenjem. Foto: BoBo
Cekuta in Zupan med sojenjem. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so glede poziva še precej skopi z izjavami, pravijo le, da bodo informacije posredovali, ko bodo dobili dokazilo o vročitvi obeh pozivov. Razumeti je torej, da sta poziva na poti k obsojencema. Vendar tako odvetnik slikarja Jureta Cekute Daniel Planinšec kot zagovornik upokojenega brigadirja Petra Zupana Janez Hočevar nista seznanjena, da bi njuni stranki že dobili poziv.

Hočevar pa je že napovedal, da bo Zupan odšel na prestajanje kazni in ne bo, denimo, prosil za odlog. Bosta pa najbrž preverila, ali obstaja možnost za alternativno prestajanje kazni. Planinšec še ni imel odgovorov, dejal je, da mora Cekuta najprej prejeti poziv, nato bosta videla, kako in kaj.

Cekuta bo kazen prestajal v Rogozi
Planinšec je spomnil, da sta s Cekuto v zvezi z njegovo obsodbo na dve leti in pol zapora zaradi davčne utaje dosegla, da bo Cekuta to kazen prestal na odprtem oddelku mariborskega zapora v Rogozi. Kdaj bo šel tja, še ni znano, saj je zadeva še odprta, je pojasnil odvetnik.

Cekuta bo moral skladno s sodbo v zadevi Patria II v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, Zupan pa dve leti in pol. Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Sodbo je pred nekaj tedni potrdilo tudi višje sodišče.

Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen - Zupanu 15.000 in Cekuti 30.000 evrov. Cekuta bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki. Cekutov zagovornik je že napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.