Na razpisu neizbrano osemkolesno vozilo Krpan. Proizvajalec, Sistemska tehnika, zdaj toži državo. Foto: BoBo
Na razpisu neizbrano osemkolesno vozilo Krpan. Proizvajalec, Sistemska tehnika, zdaj toži državo. Foto: BoBo
Slovenska vojska
Ker je pogodba s Patrio obremenjena s korupcijo, jo je država razveljavila. Foto: BoBo

Medresorska delovna skupina o okoliščinah uveljavljanja ničnosti pogodbe o nakupu patrij ni preučila obsežne dokumentacije v zadevi, temveč je predlagala, naj se za predloge nadaljnjega ravnanja obrne na državno pravobranilstvo.

15. maja imenovana skupina se je seznanila z dejstvom, da je pogodba s Patrio razvezana in da je bila realizirana v obsegu, manjšem od predvidenega. Dobavljenih je bilo 30 vozil, ki jih Slovenska vojska tudi uporablja.

Glede te zadeve pa že teče sodni postopek, med drugim tudi glede ugotovitve ničnosti pogodbe oz. z dejanskim stanjem v zadevi, ki pa je bil s sklepom ustavljen do pravnomočne odločitve v kazenski zadevi v primeru Patria.

Ker gre za zelo kompleksno pravno in dejansko stanje z obsežno listinsko dokumentacijo, okvir za preučitev pa zelo ozek, je skupina ni preučila v celoti. Obenem je treba pravno in dejansko stanje v celoti upoštevati pri presoji pravice ali dolžnosti do uveljavljanja ničnosti, so sporočili po seji vlade.

Uveljavljanje ničnosti je v civilnopravnem smislu skrajna sankcija s posledicami, poudarja skupina. Vlada, ki opravlja tekoče posle, se je z mnenjem komisije strinjala in je za stališče zaprosila državno pravobranilstvo.

Tožba za odškodnino
Sistemska tehnika je kot neizbrani ponudnik v poslu zoper državo in Patrio ter njenega lokalnega partnerja Rotis vložila tožbi, postopek pa še ni končan. Ljubljansko okrožno sodišče je leta 2011 oba pravdna postopka združilo v skupno obravnavo, a prekinilo do pravnomočnega zaključka kazenske zadeve v zadevi Patria. Sodišče je namreč menilo, da je odločitev o tožbenem zahtevku odvisna od tega, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje sprejemanja oziroma dajanja daril za nezakonito posredovanje. Sistemska tehnika od države zahteva 518 milijonov evrov plus dodatnih šest milijonov evrov za patent, ker ni dobila posla.

Plačali 74 milijonov evrov
Po splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki ga je DZ sprejel leta 2004, naj bi Slovenija kupila 135 srednjih bojnih kolesnih vozil. Za posel, vreden 278 milijonov evrov, je ministrstvo za obrambo leta 2006 z Rotisom podpisalo pogodbo. Po prvotno predvidenem načrtu dobav bi morala država do leta 2012 kupiti in prevzeti 86 vozil, prevzela pa jih je le 30 in zanje plačala 74,5 milijona evrov. Prva patria je v Slovenijo prispela septembra 2008.

Trije v zaporu
Sodba v zadevi Patria je postala pravnomočna aprila, na zaporno kazen so bili obsojeni predsednik SDS-a in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič ter prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. Sodba v zadevi Patria II, v kateri sta bila obsojena slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan, pa še ni pravnomočna.