Zupan je bil danes izpuščen iz zapora. Foto: BoBo
Zupan je bil danes izpuščen iz zapora. Foto: BoBo

Po navedbah portala Politikis, je vrhovno sodišče ugotovilo, da Zupanu tako na prvi kot tudi na drugi stopnji ni bila omogočena učinkovita obramba, ki jo zagotavlja ustava. Sodišče je zato zadevo vrnilo v ponovno sojenje, a naj bi zadeva zastarala.

Zupan je za Politikis povedal, da je Dob zapustil danes popoldne. "Sodbe vrhovnega sodišča še nisem videl, pričakujem jo v naslednjih dneh. V zavod za prestajanje kazni je prišlo samo sporočilo, da me morajo v skladu s sodbo vrhovnega sodišča nemudoma spustiti na svobodo," je dejal.

Sodišče je namreč Zupana aprila 2014 obsodilo zaradi zlorabe položaja, slikarja Jureta Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Zupan naj bi namreč Cekuti izročil določene podatke ministrstva za obrambo glede nakupa oklepnikov Patria, Cekuta pa naj bi te dokumente nato posredoval Patrii oziroma njenemu zastopniku.

Za Zupana še ni konec
Sodbo je marca lani potrdilo tudi višje sodišče, oba pa sta nato na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero je bil Zupan očitno uspešen. Cekuta bo iz zapora načeloma prišel leta 2018.

Zupan je sicer še v enem kazenskem postopku. Kazenska ovadba tožilstva ga bremeni, da je višje sodnike v zadevi Patria skušal o svoji nedolžnosti prepričati s ponarejenim dokumentom.