Po neuradnih informacijah naj bi se dogodek zgodil pri rejcu, ki je v neprimernih razmerah redil več psov.  (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Po neuradnih informacijah naj bi se dogodek zgodil pri rejcu, ki je v neprimernih razmerah redil več psov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Na upravi za varno hrano so za STA tako pojasnili, da bo enega psa lastnik dobil nazaj pod pogojem, da bosta skupaj v naslednjih šestih mesecih opravila predpisano šolanje. Trije psi bodo vrnjeni svojim lastnikom. Dva psa, ki sta sodelovala v napadu, so že usmrtili, psico pa bodo usmrtili v 30 dneh po odstavitvi mladičev. Druge pse bo zavetišče, kjer so trenutno, oddalo novim lastnikom.

Kot smo poročali, so 71-letno žensko (šlo naj bi za mater lastnika psov) 12. septembra napadli trije psi pasme pitbul in jo tako hudo poškodovali, da je pozneje umrla. Inšpektorji so na vikendu, kjer se je zgodil napad, našli 13 psov pasem pitbul in XL bull, od tega osem odraslih in pet mladičev. Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je bil po uradnih evidencah moški, ki je tudi lastnik vikenda, lastnica dveh psov je bila avstrijska državljanka, lastnik še enega psa pa moški iz Krškega.

Z uprave so sicer še sporočili, da so proti lastnikom psov uvedli več postopkov, ki se nanašajo na kršitve več dolžnosti, med drugim dolžnosti, da mora lastnik psa zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen na predpisan način, dolžnost, da v sedmih dneh od pridobitve psa prijavi pristojni veterinarski organizaciji (mladiča najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti), dolžnost, da z ustrezno vzgojo in šolanjem zagotovi, da žival ni nevarna okolici, in dolžnost, da pri posedovanju več kot petih odraslih živali priglasi gojitev.

Na Policijski upravi Novo mesto so na vprašanje, ali so v povezavi s tem primerom že podali kakšne ovadbe, odgovorili le, da za zdaj preiskava še ni zaključena.