Črna kronika

Poudarki

  • Ni še jasno, kaj sta zaužila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 42 glasov Ocenite to novico!
Kajenje marihuane
Oba dijaka naj bi pokadila džojnt, kmalu zatem pa so se pri njiju pojavile psihične težave. Foto: EPA
VIDEO
Nevarne primesi v marihuani

Dodaj v

Po hibridni konoplji dijaka zaradi psihičnih težav končala v bolnišnici

Veliko mladostnikov ima o konoplji pozitivno mnenje
25. november 2014 ob 13:18,
zadnji poseg: 25. november 2014 ob 13:43
Koper - MMC RTV SLO, STA

Dva mladostnika so v zadnjih dneh morali zaradi psihičnih težav hospitalizirati. Kaže, da je bila kriva hibridna konoplja, ki ima tudi do 16-krat več aktivne snovi THC od običajne konoplje.

Dijakinjo ene izmed istrskih srednjih šol so pred dnevi zaradi psihičnih težav po kajenju konoplje odpeljali v idrijsko bolnišnico, pišejo Primorske novice. V njenem telesu so odkrili snovi, ki jih vsebuje konoplja, je povedal ravnatelj ene izmed tamkajšnjih šol. Drugi primer naj bi se zgodil na drugi šoli, šlo naj bi za dijaka. Oba naj bi pokadila džojnt, kmalu zatem pa so se pri njiju pojavile psihične težave.

Z obema primeroma naj bi neuradno seznanili tudi policijo. Odgovorni sumijo, da so bili posušeni delci konoplje prepojeni še z drugo drogo, kar naj bi močno vplivalo na psiho dijakov. Omenjeni ravnatelj je za Primorske novice dejal, da je velika težava v tem, da je tovrstne konoplje v okolju veliko ter da je poceni in zelo škodljiva. Druga težava pa je, da ima zaradi kampanje za legalizacijo konoplje veliko mladostnikov do kajenja konoplje pozitivno stališče, je še dejal. Na šoli, kjer se je zgodil omenjeni primer, so profesorji pred dnevi o dogodku povedali dijakom in jih začeli ozaveščati, da kajenje konoplje ni tako nedolžno, še piše časnik.

Ni še jasno, kaj sta zaužila
S primeroma so seznanili tudi direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Koper Milana Kreka. Po njegovih besedah še ni jasno, kaj sta dijaka zaužila. Tudi Krek meni, da so zaradi močnega gibanja za legalizacijo konoplje slovenski mladostniki med evropskimi vrstniki v samem vrhu tistih, ki menijo, da ta droga ni škodljiva. Tokratna primera sta dokaz, da je, poudarja Krek. V Sloveniji je po njegovih navedbah takih primerov iz leta v leto več, ne samo med mladostniki, ampak tudi starejšimi uživalci.

Krek trenutno skupaj z omenjeno šolo išče partnerja, s katerim bi v šolo vpeljali mehanizme za ozaveščanje in preventivno dejavnost med mladimi. Poudarja, da ne gre samo za pojav na tej šoli, ampak za splošen pojav na vseh šolah.

Krek še opozarja, da aktivna sestavina konoplje, THC, povzroča psihozo. Ljudje z določeno gensko predispozicijo imajo zelo veliko možnosti, da postanejo odvisni od marihuane. Pri občasnih uživalcih pa se pojavijo še druge težave, pravi in kot primer izpostavlja, da gredo omamljeni za volan in povzročijo nesrečo.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
kw123
# 25.11.2014 ob 13:28
Sicer pa vrhunsko poneumljanje iz zavajanje folka.
Gospod iz ZZV Koper v istem stavku izjavi, da ni jasno kaj sta dijaka zaužila in da je to hkrati dokaz, da je konoplja škodljiva. ?!?
Tudi naslov že dela zaključke, da konoplja povzroča psihične težave.
S čigave strani je torej plačan ta članek?

Meni psihične težave povzroča predvsem letni prispevek 565€ za cestni sklad... za slovenske luksuzne ceste.
kunta kinte
# 25.11.2014 ob 13:25
kaj če bi najprej počakali na izvide,kaj sta sploh kadila,preden začnemo vsepovprek udrihat po konoplji,tudi čokolada je strupena,če jo posipaš s strihninom...
fur80
# 25.11.2014 ob 13:30
No in kaj če bi to legalizirali, da bi bilo stestirano in varno!

Kaj pa naredi naša dovoljena droga pa si lahko pogledate v vsaki tipični slovenski gostilni.
Wasabi
# 25.11.2014 ob 13:29
S primeroma so seznanili tudi direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Koper Milana Kreka. Po njegovih besedah še ni jasno, kaj sta dijaka zaužila. Tudi Krek meni, da so zaradi močnega gibanja za legalizacijo konoplje slovenski mladostniki med evropskimi vrstniki v samem vrhu tistih, ki menijo, da ta droga ni škodljiva. Tokratna primera sta dokaz, da je, poudarja Krek.

Pa ljudje božji, tu se točno vidi, kakšni umi hočejo soliti pamet folku. Po besedah Milana Kreka še ni jasno, kaj sta dijaka zaužila, Ampak njuno slabo počutje je dokaz, da je konoplja škodljiva. Saj ne rečem da ni, ampak tudi droga alkohol je škodljiv. Sploh pa, če bi zadeva bila legalizirana bi vsak doma imel svojo bilko in mirna bosna. Aja, potem pa mafija v spregi z državo ne bi mogla več služiti, pa je kaj hitro problem;)
Marko32
# 25.11.2014 ob 13:44
Ha, ha, Milan Krek. Mogoče sta pa kadila krek. :)))
kw123
# 25.11.2014 ob 13:23
Za goske ni seno...
Wasabi
# 25.11.2014 ob 13:32
Največ škode slovenskemu narodu pa tako delajo japiji na kokainu, nisem še slišal Kreka, da bi obelodanil, da je kokain škodljiv. Aja, svojih pa res ne bo tunkal, boljše se je na dijake spravit.
kosmatamuca
# 25.11.2014 ob 13:38
Trava je kul, na izi te zadane, nč čudnga da poha že več k pol Ljublane, ne rečm d je prou, na rečm d je narobe, sam folk iz tega dela mal napačne si podobe.
RokoSan
# 25.11.2014 ob 13:38
Pri občasnih uživalcih pa se pojavijo še druge težave, pravi in kot primer izpostavlja, da gredo omamljeni za volan in povzročijo nesrečo.

Če je tole tista velika težava, ki se jo je edino uspel spomnit, potem je tale gospod pravi idiot. Se ne spomnim kdaj sem nazadnje bral da je nekdo povzročil nesrečo zaradi marihuane, medtem ko vemo kako je z alkoholom, ki ti daje pogum in se v stanju uničenega ravnotežja še bolj agresivno podaš za volan.
svitos
# 25.11.2014 ob 13:45
Nije žvaka za seljaka!
fur80
# 25.11.2014 ob 13:36
Ljudje z določeno gensko predispozicijo imajo zelo veliko možnosti, da postanejo odvisni od marihuane. ??? Vav bravo!!!

nekateri pa za depresijo, nekateri so veseli, nekateri žalostni, drugi pijanci, tretji gaji nekatere lejzibe....
jan(ez)ch
# 25.11.2014 ob 13:38
hahaha kaj pa kadita bombe, če sta še zelena :D tudi meni je nabijalo, ko sem precenil svoje sposobnosti in zaradi tega nisem zagnal panike in iskal pomoč na Urgenci :D pač en malo počakaš, pa mine. najbolj pomembno pravilo pa je tole; don´t panic ;)

Krek in njemu podobni so pa lahko samo tiho, saj so si zgradili kariero na ljudeh, ki so najbolj ranljivi členi naše družbe (narkomani naprimer) in jih filajo s farmacevtskimi strupi. drugače moje misli predvsem bežijo na CPOZD v Ljubljani, a mislim da sta Milan in Andrej nekako povezano v vsem skupaj :) veleumi nas bodo lačne in žejne čez puščavo spravili- v to sem prepričan :)
Atomsk
# 25.11.2014 ob 14:21
Škoda ker RTV ne objavlja novice vsakič ko v bolnišnici končajo mladostniki zaradi alkohola namesto konoplje - absurdna situacija.
kosmatamuca
# 25.11.2014 ob 13:45
za to od boga poslano zdravilo je zagrožena kazen do 10 leti zapora,žalostno v kakem obdobju mi živimo
Binder Dandet
# 25.11.2014 ob 14:02
"S primeroma so seznanili tudi direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Koper Milana Kreka. Po njegovih besedah še ni jasno, kaj sta dijaka zaužila."

Ampak kriva je marihuana in kampanja za legalizacijo. Bravo!
420
# 25.11.2014 ob 13:45
tale Krek je pravi negativec
krumpek
# 25.11.2014 ob 14:29
Odgovorni sumijo, da so bili posušeni delci konoplje prepojeni še z drugo drogo,
Bravo ravnatelj in bravo direktor zavoda gospod Crack ! Oba celo priznata, da nevesta točno kaj sta dijaka zaužila in , da je bila pokajena snov mešanica konoplje in še druge NEZNANE droge, kriva pa je očitno sama konoplja, ne glede na to, če je bila druga droga recimo heroin , PCP al kaj hujšega.

Sploh pa kakšno šolo je končal ravnatelj, da lahko govori o škodljivosti marihuane. A je ta ravnatelj slučajno zdravnik oziroma znanstvenik ,da postavlja takšne trditve?
420
# 25.11.2014 ob 13:59
ljudje cannabis uporablamo že tisočletja.pač človek izkoristi darove ki mu jih ponuja narava..v čem je problem Krek?aja čas oz. sistem v katerm živimo je problem.
420
# 25.11.2014 ob 14:13
torej sama konoplja ni problematična. bolj je problematično okolje v katerem so uživalci. zato psihoze, depresije in vse ostalo
kop
# 25.11.2014 ob 14:12
@Jan(ez) ch

Tud jaz osebno še ne, dvomim da bom sploh še kdaj, ampak v dijaških časih smo pa pokadili vse. Od plesnivih do prešanih.. Opazka je letela na to da je to kar naj bi se sumilo da je(špricana), kvečjemu razlog za legalizacijo, in ne proti njej.
Wasabi
# 25.11.2014 ob 13:58
Konoplja je izredno nevarna,sploh v obliki dima/vdihavanja,dolgotrajno kajenje uniči receptorje v možganih,negativno vpliva na jetra in nasploh neuro endokrinske organe

Ampak če v stavku zamenjaš konopljo za alkohol in dim/vdihavanje za tekočino/požiranje ta stavek popolnoma isto drži. Dvojna morala?
dimmukomun
# 25.11.2014 ob 13:52
To je v premerjavi z izpiranjem želodca alkohola kolk % ?
Sliši prvi primer ,da je kdo zaradi trave moral do zdravnika.
Ko sem delal na recepciji se je en gost malo preveč zakadil in mu je bilo slabo,dal sem mu coca colo in čokoladico,čez dvaset minut je bil čisto dober.
_mack_
# 25.11.2014 ob 14:42
Ah, pa so našli novo zgodbo za gonjo proti marihuani.

Ne bi bil presenečen, če so jima tako marihuano prodali kar tisti, ki so proti legalizaciji.
Bodite izobraženi in ne nasedajte takim bučam, kot je tale zgodba.
kosmatamuca
# 25.11.2014 ob 14:24
tron kako bi se ti počutil če bi te policaj dobil z pirom v roki in bi ti napisal položnico 150eu, tvojega očeta pa strpali v zapor ker bi mu v shrabi najdli gajbo pira :D
Tao3
# 25.11.2014 ob 13:29
Evo, še na to področje pridejo GSO in Genske spremembe in bo še edino zeleno zdravilo postalo zanič ...

In potem se vprašajte, če je gensko spremenjenio varno?

Preprosto: NI. Narava že ve kaj dela!
kozorog1973
# 25.11.2014 ob 14:10
na moje psihične težave pa vplivajo politiki, tako da manj jih gledam in poslušam bolje je.
DrMinistr
# 25.11.2014 ob 14:02
Pri občasnih uživalcih pa se pojavijo še druge težave, pravi in kot primer izpostavlja, da gredo omamljeni za volan in povzročijo nesrečo.

Spet precej butast argument. Saj z alkoholom je isto. Pa ni kriv alkohol za prometne nesreče, pač pa pijana oseba, ki se odloči, da bo vseeno šla vozit.
Sicer pa, če policaji sumijo, da je voznik zadet in v laboratoriju to potrdijo, sledi ista sankcija kot pri napidanem 0,72 oz 1,5 alkohola v krvi - odvzem izpita.
jan(ez)ch
# 25.11.2014 ob 13:48
drugače pa še en hint za gospoda Kreka, kdo mu lahko pomaga pri ozaveščanju uporabe ali neuporabe drog v šolah- Drogart naprimer ;)
firtoh
# 25.11.2014 ob 18:27
V Sloveniji zdravniki vsako leto predpišejo okoli 1400 000 škatlic antidepresivov,pomirjeval,antipsihotikov in ostalih psihoaktivnih zdravil.V navodilih za uporabo predvsem pomirjeval Apaurin,Xanax,antipsihotikov in nekaterih antidepresivov je vožnja nezaželena oz.prepovedana.Ravno tako velja za določene protibolečinska zdravila Tramal,Zaldiar,ki jih jemlje veliko bolnikov pri težavah z hrbtenico in kostno-mišičnimi bolečinami in tudi povzročajo odvisnost,ki jo je izredno težko zdraviti.
zapatist
# 25.11.2014 ob 15:53
@afterburner
Glede komentarjev, v katerih zagovarjate uživanje drog, sklepam da vas je kar precej junky-jev v tej deželi.

Predvsem je iz tega tvojega komentarja razvidno, da nimaš pojma kaj označuje beseda džanki.
420
# 25.11.2014 ob 14:32
da nista Daturo kadila
Peace&love
# 25.11.2014 ob 14:29
Kakšno zavajanje! V srednji šoli ni človeka ki nebi vsaj probal marihuane. Tudi sam jo občasno kadim pa kaj? Še vseeno bolje kot da se ga do mrtvega napijem in sem zjutraj ves skozlan in po možnosti še pokozlan. Marihuano je treba legalizirat in pika. Že samo zaradi davka na marihuani bi se lahko veliko zaslužilo, Slovenci bi dobili nova dela, kaj bi se zgodilo šele z turizmom! Skratka ko bodo enkrat to legalizirale sosednje države bo za to prepozno. Itak bomo pa slovenci spet tazadnji pri tem.
Aja, smeh in dobra volja ne štejeta pod psihične težave. Samo toliko v vednost našim novinarjem slovenskih novic ki pišejo take bedarije.
bazoka
# 25.11.2014 ob 14:28
kar se alkohola tiče ni problem v pitju,ampak v nalivanju z njim.
Wasabi
# 25.11.2014 ob 14:25
Škoda ker RTV ne objavlja novice vsakič ko v bolnišnici končajo mladostniki zaradi alkohola namesto konoplje - absurdna situacija.

Ne ne, naj kar lepo objavljajo v obeh primerih. Če eno leto bo rezulatat ta dva mulca proti 300 izpranim želodcem.
DrMinistr
# 25.11.2014 ob 14:18
Prepričan sem, da je kar precejšnje število ljudi v tej podalpski deželici okajenih s to tako imenovano hibridno konopljo, ki definitivno povzroča hude možganske okvare in stanje psihoze.

A zdj že hibridno kadiš? No, sej se ne čudim, glede na to kar pišeš...;)
jan(ez)ch
# 25.11.2014 ob 14:07
kop letina je dobra in js še nisem na špriano naletel :D
kop
# 25.11.2014 ob 14:05
Živ dokaz še ene potrebe po čimprejšnji legalizaciji!!
Dilerji majo slabo letino, robe se ne morejo znebit, avo gasa stric gugl, pa gremo špricat neko mešanico ki prbije.
fur80
# 25.11.2014 ob 14:17
@Afterburner
Problem je zloraba omenjene substance s prekomernim uživanjem.

To je tak butast argument, da ti postane slabo in ti potem govoriš, da smo tu v Slovenijo vsi omejeni?
Problem je ozaveščenost, če bi ljudi naučili in jim ne kar prepovedali, razumeš. Veš da je mastna hrana škodljiva, se je ne nažiraš vsaki dan, veš da je žganje škodljivo in ne spiješ 3 litre šnopsa na dan, vino, pivo,...
Bombek
# 25.11.2014 ob 21:26
Najbolj škodljiva doga je naša izvršilna oblast z politiki, ki so spravili z vladavino in ropanjem lasnega naroda in na rob preživetja spravili že 980 000 državljanov R. SLO to je prava droga in nočna mora za te državljane . O tem pa nič !
The_Rocket
# 25.11.2014 ob 16:07
@nomenklator
pa kaka hibridna marihunana? taka sploh ne obstaja - obstaja pošpricana, ne pa hibridna

Seveda da obstaja hibridna. Stvar je samo v tem, da pisec tega članka (težko rečem "avtor") nima pojma o temi, o kateri piše. "Hibridna" je napisano, kot da je to nekaj slabega. Tudi sam doma goijm (živim v državi kjer je to legalno) hibridno, in sicer 40% Sativa in 60% Indika, cepljeno je bilo popolnoma naravno, brez kakršnekoli kemije in tudi pri gojenju ter gnojenju uporabljam samo 100% naravne pripravke.

Kar se tiče kajenja marihuane je pa tako, kajenje česarkoli je nezdravo za pljuča, ampak če uporabljate izparilnik, kot ga jaz, kajenje marihuane nima nobenega dokazanega slabega efekta na telo. Se vam javim čez 40 let, da to tudi potrdim.
zapatist
# 25.11.2014 ob 15:45
In če smo pri osebnih izkušnjah...

jaz poznam kar nekaj primerkov za katere bi dejal, da jim je uživanje trave zelo škodilo, kot tudi take, ki jim tudi dolgoletno redno kajenje ne povzroča prav nobenih težav..
raknac navi
# 25.11.2014 ob 14:52
branje demokracije je bistveno bolj skodljivo, pa je noben ne prepove.
prim00z
# 25.11.2014 ob 14:49
Kdaj pa bojo mediji objavili pozitivno zgodbo o drogah?
npr. Koliko mladih je zaradi trave odprlo oci? Kolikim je phoenix tears pomagal pri raku?
kdaj se bo preverilo, koliko voditeljev in politikov je na trdih drogah? Kdaj se bo objavila kaka statistika iz kolorada, kjer so jo nazadnje legalizirali?

kdaj bomo koncno rekli bobu bob?
Kekec99
# 25.11.2014 ob 14:28
Krek še opozarja, da aktivna sestavina konoplje, THC, povzroča psihozo. Ljudje z določeno gensko predispozicijo imajo zelo veliko možnosti, da postanejo odvisni od marihuane. Pri občasnih uživalcih pa se pojavijo še druge težave, pravi in kot primer izpostavlja, da gredo omamljeni za volan in povzročijo nesrečo.

Ljudje z določeno gensko predispozicijo imajo zelo veliko možnosti, da postanejo odvisni od česarkoli. Tudi po zaužitju nekaterih zdravil je vožnja prepovedana, pa so še vedno to zdravila in so legalna. Glede psihoze, pa jo na podane izjave ima tudi gospod Krek.
raknac navi
# 25.11.2014 ob 17:27
afterburner ti si tipicni dokaz za to kako je javnost zavedena, nevedna in nesttrpna do stvari, ki je ne pozna. v vsakem tvojem postu je polno stereotipnih izjav o tem, da te istospolni ne motijo, samo tvoji sosedi pa glih ne rabijo bit. ce me stekas kaj hocem povedat.
Kekec99
# 25.11.2014 ob 14:56
Kmalu bo prepovedano vse kar lahko človek vzgoji sam, razne stvari za katere potrebuješ laboratorij da bi do jih prišel pa bodo legalne. Zdravje tu ni pomembno, važen je profit.
Sem bral da je tobak danes veliko bolj strupen kot pa 50 let nazaj, včasih se je kadil tobak danes pa tobak prešprican z milijon kemikalij. Če prav je dokazano bolj škodljiv in je dokazano da te kemikalije povzročajo odvisnost se ne zgodi nič, zakaj že?
The_Rocket
# 25.11.2014 ob 14:32
če pa to ni razlog ZA legalizacijo marihuane, potem pa res ne vem... država je tako neumna

z legalizacijo in monopolom nad trgovino z marihuano bi država najprej rešila pokojninsko blagajno, nato bi pa lahko ves dobiček uporabili za zdravljenje odvisnosti od drog (heroin, kokain, ekstazi, etc.), alkohola, iger na srečo, sladkorja, itd. itd.
jan(ez)ch
# 25.11.2014 ob 14:10
mi lahko nekdo razloži kaj pomeni akutna intoksikacija!!! :) to je kot da bi skadil 100g dnevno mišljeno najbrž :p
Volkosvinj
# 25.11.2014 ob 14:06
Kajenje konoplje s vsebnostjo THC in manj CBD JE škodljivo za vse s predispozicijo genske zasnove in mladostnike, katerih CŽS še ni dosegel končne stopnje razvoja. Dodatno je nevarno, če gre za kombinacijo snovi kot v zgornjem primeru ali če se zlorablja v prekomernih količinah ali če se uporabljajo sintetični kanabinoidi, ki imajo do 100x višjo potenco. Ne glede na starost, frekvenco uporabe, je dokazano, da ob akutni intoksikaciji vpliva na kratkoročni spomin(receptorji v hipocampusu) in spobnost obvladovanja motornih vozil.

Uživanje je potrebno prepovedati za vse mlajše od 21 let, strogo regulirati distribucijo, ki pa bila omejeno dovoljena...my opinion.
jan(ez)ch
# 25.11.2014 ob 14:02
imam občutek, da se iz tega vsega skupaj ne bo nič dobrega razvilo :) vsak na svojem bregu in zagovarjanje svojih prav in tako dalje :) če se ne poznaš dovolj dobro, si niti piva ne bi upal iti pit, ker je tudi nevarno in še vrti se ti, da si lahko zamisliš, da si mešalec betona :D
Kazalo