Foto:
Foto:
Policija priprla 18 preprodajalcev


Po besedah vodje sektorja za organizirano kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Tomaža Peršolje so bili člani omenjenih treh združb povezani še z združbami iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Italije.

Člani združbe so po njegovih besedah pridobivali in tudi pridelovali prepovedana mamila zlasti za namene ulične prodaje. V treh operacijah, v katerih je sodelovalo 150 kriminalistov, policistov in pripadnikov specialne enote, so s prikritimi preiskovalnimi ukrepi spremljali 24 osumljencev.

Bogat ulov
V preiskavah so policisti tako zasegli 1.386 gramov heroina (od tega 115 gramov na Hrvaškem), 779 gramov kokaina (od tega 170 gramov v Italiji in 100 gramov v Avstriji), dobrih 22 kilogramov konoplje, 111 sadik konoplje, 830 gramov ekstazija v prahu, 52 gramov hašiša in 8,5 grama amfetaminov.

Po ocenah policije bi kriminalne združbe s preprodajo teh mamil na drobno zaslužile več kot 200.000 evrov. Sicer pa so v hišnih preiskavah članom združb zasegli skupaj 36.000 evrov in osebno vozilo, je dejal Peršolja.

V Slovenijo predvsem prek Balkana
Kriminalisti in policisti so hišne preiskave izvajali preteklo sredo. Ljubljanski kriminalisti opravili 13 hišnih preiskav pri devetih osumljencih, šest pa jih je končalo v priporu. Gre za slovenske državljane, stare 21, 26, trije po 27 in 43 let. Zadnji je bil po ugotovitvah policistov organizator združbe na območju prestolnice. Večina osumljencev je iz Tolmina.
Na območju Maribora so kriminalisti znotraj osmih hišnih preiskav odvzeli prostost sedmim osumljencem, starim od 21 do 47 let. Preiskovalni sodnik je zoper vse odredil pripor. V Novi Gorici pa so odvzeli prostost šestim osumljencem: 22-, 44- in 55-letnemu moškemu iz Ljubljane, 31-letniku iz okolice Ljubljane, 42-letniku iz okolice Nove Gorice ter 40-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine. Pripor je bil odrejen zoper pet oseb, enega pa so po sodnem pridržanju izpustili na prostost.

Po trenutnih ugotovitvah kriminalistov so združbe konopljo pridelovale same, del tega pa so preprodale v zameno za kokain. Droga naj bi prihajala v Slovenijo prek Balkana.

Policija priprla 18 preprodajalcev