Storilci so, oboroženi z dolgocevnim avtomatskim orožjem, v sefe vlomili s pomočjo različnih orodij, v določeni meri so jih odpirali naključno, v določeni selektivno. Foto: BoBo
Storilci so, oboroženi z dolgocevnim avtomatskim orožjem, v sefe vlomili s pomočjo različnih orodij, v določeni meri so jih odpirali naključno, v določeni selektivno. Foto: BoBo
Po sedmih letih prijeli roparje SKB-ja

Zoper osumljeni osebi je bilo odrejeno pridržanje, hkrati pa potekajo preiskovalne dejavnosti, od hišnih preiskav, zbiranja obvestil do zaslišanj osumljencev, je na novinarski konferenci povedal Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije.


Preiskava poteka neprekinjeno od storitve dejanja, je dodal. "Omenjeni prijetji sta del kriminalistične preiskave, ki neprekinjeno poteka vse od storitve kaznivega dejanja, ves čas pa jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. Poudariti je treba, da je bila preiskava glede na težo kaznivega dejanja težka in njegovo dolgo načrtovano izvedbo izredno zahtevna in obsežna. Zajela je veliko število oseb, potekala je v več različnih smereh in v več državah v tujini, kar je zahtevalo obsežno sodelovanje slovenske policije z več tujimi policijami," je pojasnil.

Iz našega arhiva:
5 let po ropu v SKB-ju

Na vprašanja Fank zaradi interesa preiskave, ki še poteka, ni odgovarjal. V ponedeljek bo znova novinarska konferenca, na kateri bodo povedali več o preiskovalnih postopkih, ki bodo potekali čez konec tedna. "Današnja zaključna akcija je rezultat ocene, da je zbranih dovolj obremenilnih dokazov za aretaciji obeh oseb, ker pa dosedanje operativne ugotovitve kažejo, da je pri dejanju sodelovalo še več drugih oseb, se kriminalistična preiskava nadaljuje," je še povedal Fank.
Med pridržanimi naj bi bil tudi varnostnik
Med prijetimi naj bi bila slovenski in tuji državljan. Šlo naj bi za dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, poroča 24ur.com. Na Twitterju pa je zaokrožila informacija, da naj bi bil prijeti slovenski državljan varnostnik v banki.

"Preiskava oboroženega ropa, ki se je zgodil v noči z 31. oktobra na 1. november 2005, je bila delo policije in je ne moremo komentirati. Smo pa veseli novice o uspešnem zaključku preiskave. Kar zadeva SKB, je svojo dejavno vlogo pri razreševanju škode, ki so jo utrpeli njeni komitenti v času ropa, pretežno zaključila že v letu 2007. Do današnjega dne smo zaključili 99 odstotkov primerov," so za MMC povedali v SKB-ju.

Izpraznili so 427 trezorjev
V noči z 31. oktobra na 1. november 2005 so storilci vstopili v banko SKB z vstopnimi kodami, onesposobili varnostnika in vlomili v 427 od 4.900 sefov ter nato okoli šeste ure zjutraj pobegnili z dvema voziloma. Petnajst minut po tem, ko so storilci zapustili prizorišče, se je eden izmed med ropom zvezanih varnostnikov osvobodil in o dogodku obvestil policijo.

Vozilo kia sephia so policisti odkrili pod nadvozom avtoceste na Dolenjski cesti, medtem ko so fiata našli zažganega v kamnolomu pri naselju Orle.

Sprva se je s primerom ukvarjalo več kot 50 policistov, objavili so tudi opis dveh in fotorobota enega izmed njih, a jih niso našli. Delovna skupina pa je ostala dejavna vsa ta leta.

Po sedmih letih prijeli roparje SKB-ja