Nesreča se je zgodila v Vrtcu Fara. Foto: Vrtec Fara
Nesreča se je zgodila v Vrtcu Fara. Foto: Vrtec Fara

Zagovorniki ovadenih so namreč vložili ugovore, o katerih mora zdaj odločiti zunajobravnavani senat ljubljanskega okrožnega sodišča, poroča časnik Delo.

Otrok utonil v 40 centimetrov globokemu potoku
Spomnimo, da se je leto in pol stari Tedi Bauer 16. februarja 2007 izmuznil nadzoru vzgojiteljic v vrtcu Fara pri Kočevju in utonil v 40 centimetrov globokemu potoku. Konec aprila istega leta so nato ljubljanski krimkinalisti na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri uslužbenke vrtca (vzgojiteljico Barbaro Čampa Janeš, njeno tedanjo pomočnico Barbaro Slak in zdaj že bivšo ravnateljico Vero Cimprič), ki so jih osumili kaznivega dejanja malomarnosti in nevestnega dela v službi.

Tožilstvo je 3. oktobra 2007 vložilo zahtevo za preiskavo, a se preiskovalna sodnica s tem ni strinjala in je zato o zadevi odločal zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča. Avgusta 2008 je izdal sklep o uvedbi preiskave, po pritožbi zagovornikov pa je uvedbo preiskave potrdilo še višje sodišče.

Starša po pravico tudi z odškodninsko tožbo
Potem ko je bila preiskava končno zaključena, je tožilstvo novembra 2009 zoper vse tri osumljenke vložilo obtožbo, v kateri vzgojiteljicama očita povzročitev smrti iz malomarnosti (opustili naj bi nadzorstvo nad otrokom), tedanji ravnateljici pa kaznivo dejanje nevestnega dela v službi (opustila naj bi nadzuor nad uslužbenkami vrtca).

Pojasniti velja še, da sta otrokova starša oktobra 2008 zoper vrtec, občino Kostel in novomeško enoto Zavarovalnice Triglav vložila tudi odškodninsko tožbo, a zadeva še ni prišla na vrsto za obravnavo.