Črna kronika
Deskar
Nesreča se je zgodila pred Umagom (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
VIDEO
Pogrešani slovenski deska...
VIDEO
Med Savudrijo in Umagom i...

Dodaj v

Pogrešani slovenski deskar v bolnišnični oskrbi v Trstu

Iskanje je bilo oteženo zaradi vetra in valov
29. oktober 2018 ob 20:09,
zadnji poseg: 30. oktober 2018 ob 19:44
Zagreb - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Pogrešani slovenski deskar je priplaval na obalo Trsta in je v bolnišnični oskrbi, poroča TV Slovenija. Pogrešan je bil od ponedeljka zvečer.

Deskar je dehidriran, izčrpan in podhlajen, a njegovo stanje ostaja stabilno. Rešila sta ga neopren, v katerega je bil oblečen, in deska, ki se je je oklepal. Najverjetneje je pomagalo tudi še vedno razmeroma toplo morje, poroča 24ur.

Čez dan je v Tržaškem zalivu potekala iskalna akcija za 47-letnim učiteljem športne vzgoje iz Ljubljane. Italijanska obalna straža je blizu Gradeža – 10 kilometrov proti Kopru – predtem našla del opreme, je poročala novinarka TV Slovenija Evgenija Carl.

Morje so iz zraka pregledovali italijanski in slovenski helikopter ter letalo, na morju sta bili tudi ladja italijanske obalne straže in puljska luška kapitanija.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da iskalna akcija, v kateri so sodelovale posadke iz Slovenije, Hrvaške in Italije, kljub dobri vidljivosti ni bila uspešna in so jo zaradi teme končali.

V močnem jugu sta se nedaleč od svetilnika v Savudriji v ponedeljek na morje odpravila dva deskarja, Slovenec in Hrvat. Eden se je v močnem vetru na morje podal z jadralno desko, drugi pa s kajtom. Obema deskarjema je močan veter uničil jadra, zato sta padla v morje, veter pa ju je nato nosil proti odprtemu morju.

Hrvat sam priplaval na obalo
Nazadnje so oba deskarja videli pred pristaniščem v Umagu v ponedeljek popoldne. Ob mraku so iskanje prekinili. Hrvatu je nato okoli 18.00 uspelo samemu priplavati do obale, od koder so ga prepeljali v bolnišnico.

Kot je za HRT dejal David Radas s hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo, je bilo zvečer iskanje pogrešanega deskarja omejeno na kopno, saj zaradi orkanskega vetra iskanje s plovili ni bilo mogoče.

G. V., A. P. J., A. K. K., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 29.10.2018 ob 22:29
Toliko policijskih čolnov na obeh straneh za kazanje mišic, ninamo pa niti enega, ki bi bil sposoben izpluti danes, ko bi to res bilo potrebno,....
sportivko
# 30.10.2018 ob 08:30
To je še hujše izzivanje, kot pr nas ko gredo Čehi v japonkah v megli na Triglav.
Šubidu
# 30.10.2018 ob 07:39
Skrajno neodgovorno. Držim pesti, da se srečno izteče.
pobrisan
# 30.10.2018 ob 07:42
To je izzivanje usode.
Boštjan Božič
# 30.10.2018 ob 21:37
Ko berem večino vaših komentarjev si ne morem, da se nebi oglasil.
Z "windsurfingom" se ukvarjam 28 let. Srfal sem že na različnih lokacijah po svetu. Za take pogoje, kot so bili včeraj, človek dobesedno živi, če ti je ta šport blizu. Močan jugo prinese visoke valove, ki jih praktično na Jadranu redko doživiš. Poleg tega je morje še relativno toplo in zrak tudi. Včeraj je bila bolj težava pregrevanja, če si imel t.i. zimski neopren (5mm). Sam sem se dobesedno hladil s spuščanjem vode v neopren, saj mi je bilo prevroče.
Osebno sem včeraj srfal par kilometrov bolj severno od lokacije, kjer je srfal omenjeni. Tudi meni se je že 3× zgodilo, da se mi je polomila oprema (2× jambor, 1× lok). Takrat si praktično nemočen in lahko samo plavaš. Sam sem enkrat preplaval cel Koprski zaliv v močni burji. In ni bilo luštno. Bistvo je, da na vodi nisi sam oz. se načeloma kolegi med seboj opazujemo in pomagamo, če je kdo v težavah.
Nekateri pač ne poznate športa in morate vedeti, da se take pogoje čaka tudi nekaj mesecev pri nas. Normalno je, da vsi, ki imajo znanje, takrat zlezejo v vodo. Omenjenega ne poznam. Mislim pa, da je imel dovolj znanja. Žal je imel malo smole in mogoče napačne odločitve. Sam sem šel iz vode okrog 15.30, saj mi je bilo po vseh vremenskih modelih jasno, da bo veter samo še jačal. Bilo pa je že prej na meji obvladljivega srfanja. Poleg tega sem vedel, da če se mi ob 16.00 kaj pripeti, imam slabo urico, da do mraka priplavam iz vode. Dotični se je najbrž tu vštel. Poleg tega je veter zares pojačal proti mraku in verjetno je bilo to skupaj s tokom premočno, da bi priplaval k obali. Ob pogojih, ki so bili včeraj zvečer, ko je bil izmerjen veter tudi čez 60 vozlov, na vodi praktično ne moreš niti dihati zaradi vodnega prša.
Zanima me predvsem kako je preživel noč. Po drugi strani pa mu je bilo jasno, da ga vleče proti obali (ITA) in vse kar mora je ostati miren, poskušati obdržati temperaturo.
Poskusite zastopiti, da se srfači navadno zelo dobro pozanimamo o napovedih, vsak namreč dobro pozna vetrovne modele, skoraj do ure natačno naštudira smeri in jakosti vetra, padavine, temperature... Meni se je namreč že zgodilo, da sem srfal do mraka in si rekel zdaj pa je res dovolj in moram ven, a se mi je zlomil lok ravno takrat. Ne obsojajte človeka, ki je počel to kar mu je najbrž v največje veselje, imel smolo v nepravem trenutku, mogoče malček napačno ocenil svoje sposobnosti. Včeraj nas je bilo samo od Umaga do Savudrije zagotovo okrog 30 Slovencev na srfu. 29 nas je zagotovo zelo uživalo. Enemu se je žal zalomilo. Vsak močnejši prepih nas je veliko na obali pa niste enkrat slišali o kakem reševanju. V mojih letih srfanja nisem slišal za tak primer in sem vsak močnejši jugo ali burjo na srfu.
Jaz sem vesel, da je živ in zdrav, prestal ne ravno enostavno preizkušnjo in nam hkrati vsem dal vedeti na kaj moramo biti še bolj pazljivi naslednjič. Pa prosim nehajte s tistim drobižem evrov za reševanje...
at111
# 30.10.2018 ob 09:17
"Toliko policijskih čolnov na obeh straneh za kazanje mišic, ninamo pa niti enega, ki bi bil sposoben izpluti danes, ko bi to res bilo potrebno,...."

Treba se je zavedat, da policaji vseen niso tok neumni kot so očitno nekateri deskarji. Vsak reševalec in policist mora najprej poskrbeti za LASTNO varnost, sicer imaš zaradi enega naivneža na koncu mrtvih še 5 dobrih reševalcev. Pač bil je napovedan rdeč alarm in tudi tehnologija in oprema ima svoje omejitve.
KojotFranci
# 30.10.2018 ob 11:44
Tisti, ki obsojate policijo, ker ni izplula, o morju nimate treh čistih! So razmere, ko NOBENO plovilo ni več varno in tokrat so bile takšne razmere. In zakaj, lepo vas prosim, bi tvegali še več življenj, ker sta dva fanta zavestno izpostavila svoje življenje in se enemu ni izšlo? Part of the game se reče temu. Seveda je treba tudi takim kljukcem pomagat, ampak ne tako, da tvegaš življenja reševalcev.
Macy
# 30.10.2018 ob 09:33
@Moots

Prosim lepo, to se počne v enakomernem vetru, ne pred neurjem, ko piha v vse smeri.
hrgotax
# 30.10.2018 ob 09:10
severnik,
v orkanskem vetru bi bilo neodgovorno izpluti.

Moots,
v tako močnem vetru se ta šport ne počne.
antitrust
# 30.10.2018 ob 21:01
Fant pri 47ih?? Še smo mladi, juhej
pobrisan
# 30.10.2018 ob 09:53
@Moots

V takih pogojih se tega ne počne. Če je enemu strgalo jadro in drugemu kajt, je bil veter premočan, poleg tega je pihalo v sunkih.
firtoh
# 30.10.2018 ob 08:05
Skrajno neodgovorno,da kljub opozorilom iščeš težave,morda tudi smrt.
balena
# 30.10.2018 ob 10:14
Tisti, ki kritizirate policijo da nima ustreznih čolnov za reševanje, očitno niste nikoli doživeli takšnega juga, kot je bil včeraj. Bil je razglašen rdeči alarm in skrajno neodgovorno je bilo jadrati v teh pogojih. Upam pa, da se bo srečno končalo.
mikic007
# 30.10.2018 ob 20:03
Šalo na stran. Ne moreš kar tako računati. Konec koncev je šlo za nenaročeno storitev! Bolnico plača zavarovanje, ki ga že plačuje. Pa tudi, kje je meja? Bo zavarovalnica ugotavljala ali si bil z avtom na vožnji, ki je imela nek namen ali je šlo za izlet z avtom? Nekoga se zdravi zaradi slabega življenjskega sloga, drugega rešuje zaradi preveč aktivnega, tretji ima smolo, četrti je vse naredil prav pa umrl zaradi neozdravljive bolezni (se mu vrne vplačano?)... Pač imamo neko solidarnost, ki meni trenutno finančno ne ustreza, nikakor pa ne bom odrekal pomoči potrebnim, pa ni važno, zakaj jo potrebujejo. Nehajte se izrekati v imenu vseh davkoplačevalcev!
tetka
# 30.10.2018 ob 19:39
Za plavanje bravo in tudi vesel sem, da se je rešil....za vse ostalo pa huda kritika.
rooster
# 30.10.2018 ob 19:38
To je morala bit ena dolga noč tam v morju.
Topke
# 30.10.2018 ob 18:41
Zadnja novica: Slovenskega kajtarja so našli v Italiji, živega!:)
zapravico
# 30.10.2018 ob 07:46
Izzivanje narave se kruto maščuje
Moots
# 30.10.2018 ob 09:06
To ni prav nobeno izzivanje, tako se ta šport počne, v močnem vetru. Primerjava s Čehi in japonkami v gorah je popolnoma nesmiselna. Nesreče so bolj izjema in jih je precej manj kot v gorah.
KojotFranci
# 30.10.2018 ob 20:37
Saj ni plaval, nesel ga veter, na srečo proti relativno bližnji tržaški obali in ne nekam proti Genovi. Ampak že to, da se je dobrih 24 ur oklepal deske, pa ponoči na razburkanem morju ohranjal mirne živce, je za kapo dol. Ta bo (upajmo) razumel moč narave malce bolje, če bo še svoje učence iz tega kaj koristnega naučil, je pa morda cela zadeva konec koncev še koristna, hehe.
baabu
# 30.10.2018 ob 18:45
tip je priplaval v trst, drugič se je rodil. neuradno sicer, ampak hvala bogu.
Belphegor
# 30.10.2018 ob 20:59
Zakaj bi moral plačati stroške reševanja? Saj ni poklical na pomoč, še sam se je "rešil". :)
pikam_dopust
# 30.10.2018 ob 15:28
@janez123

Mislim, da vsi govorite enako, je pa tu veliko nesporazuma, ker drug drugega ne poslušate oz. nočete razumeti.

Gremo na primere (samo tvoje besedilo).

.... "in ljudje si težko predstavljajo, kako obvladljive so razmere v takem vetru, če imaš primerno opremo....."

... "Sledilo je plavanje 45 minut proti obali in končalo se je srečno...."

... "Razmere v vodi so s pravo opremo povsem obvladljive, moraš pa upopštevati cel kup varnostnih norm...."

Bottom line tvojega izvajanja je, da a) če je bil dečko izkušen, b) če je imel pravo opremo, c) če je bil pazljiv, d) če je imel srečo, potem se zadeva dobro konča.

Kar je v bistvu tudi bottom line vseh ostalih komentatorjev, samo da oni pač ocenjujejo, da je teh "če-jev" veliko preveč in zato menijo, da je tako ravnanje neumno.

Pod črto pa tole: vsak od nas je že doživel, da se ti tudi "v fotelju" lahko zgodi življenjsko nevarna situacija. Še posebej v kopalnicah jih neverjetno veliko umre zaradi zdrsov, elektrike in podobnih vsakodnevnih zadev. In hkrati smo vsi že kdaj v življenju naredili kakšno ultra neumnost, kjer si na koncu rečeš, "hvala [dodaj po potrebi], da sem imel toliko sreče, da se je OK končalo". Jaz nisem izjema. Upam, da se je za fanta tole dobro končalo.
dominus
# 30.10.2018 ob 15:16
V orkanskem jugu, orkanski burji, tramontani ali orkanskem čemurkoli se na morje ne hodi. Že iz bajte ni preveč pametno hoditi, če ni nujno.
Ko doseže veter določeno hitrost, se pojavi prš nad gladino in ga je lahko dovolj, da se človek utopi v njem. Včeraj smo bili že kar blizu tega in če greš v tako, zavestno riskiraš življenje.
Ne pisat, da so to običajne okoliščine za izvajanje kateregakoli športa, ker niso. Ni bil normalen jugo ali burja, ki pa je super za surferje.
ReneArtois
# 30.10.2018 ob 20:52
Kako ga lahko nese prot Genovi.??
Nikec3
# 30.10.2018 ob 19:58
Iskale so ga tri države, človek pa sam priplaval v Trst. Majstor.
johndeer
# 30.10.2018 ob 18:49
Noro!!!! Upam, da ne gre po poti Humarja in da bo življenje bolj cenil
krenaiznekje
# 30.10.2018 ob 09:54
Vsi pravijo, da je jadransko morje ko ena velika luža in sploh ni nevarno. Evo ga, narave se pač ne sme podcenjevati.
BlackHole
# 30.10.2018 ob 20:56
Učitelj se je danes veliko naučil. :)
MatjazP
# 30.10.2018 ob 22:06
Koliko vas je med komentatorji kdaj surfalo/kajtalo v 35+ vozlih?
Novembra?

Kdor gre v takih pogojih ven, poleg tega je veter pihal na odprto, ne pričakuje reševanja s stotimi ladjami. Vem, ker jih poznam.
Seveda pa je pomoč dobrodošla, ne pravim. Se je pa večina primerov, kar jih poznam (tri od štirih), rešila sama.

To ni niti neodgovorno niti neumno niti (.. vpiši ..). To je življenje. V realnem svetu lahko umreš, in to se kar pogosto dogaja. Ali umreš od raka na pljučih, ali te na prehodu zbije avto, ali pa padeš kilometer v globino z ledenika, je stvar posameznika.
Samo ne delat cirkusa iz tega! To 'kazanje mišic' stotih ladij in helikopterjev je pač politika in PR.
Kdo jih rešuje, ko gredo na K2, ali pa se potapljat 200 metrov globoko? Nihče.
Primerjava s čehi je povsem neumestna. Nihče ne gre surfat v Savudrijo novembra po naključju.
V takih pogojih si sam in točno veš, kaj delaš.
Vse ostalo je cirkus.
VanDame
# 30.10.2018 ob 20:56
Preplaval tri države in se rešil :) Več sreče kot pameti. Mogoče se bo pa le kaj naučil iz tega. Upam.
libby
# 30.10.2018 ob 19:30
Krasen vzor učencem / dijakom, ni kaj
severnik
# 30.10.2018 ob 09:07
Toliko policijskih čolnov na obeh straneh za kazanje mišic, ninamo pa niti enega, ki bi bil sposoben izpluti danes, ko bi to res bilo potrebno,....

Tole pa drži kot pribito!!

Bi lahko kakšen novinar na tiskovki obeh strani to izpostavil.
tetka
# 30.10.2018 ob 19:01
Če je dano opozorilo, da se ne gre na morje , je tako reševanje potrebno plačati iz lastnega žepa. Sem za reševanje, a v takem primeru...plačljivo.
E24
# 30.10.2018 ob 15:09
Pri takih podvigih je potrebno zavzeti liberalno stališče: Naj vsak počne, kar mu paše! Kar pa seveda pomeni tudi to, da je osebek v tistem trenutku, ko se gre take igrice, tam sam. Na pomoč in reševanje ne sme računati, saj bi bila s tem zaradi njega ogrožena tudi druga življenja.
Semedelčan
# 30.10.2018 ob 20:26
Upam da mu bo v poduk. Sicer pa kapo dol. Tip je car in rojen pod srečno zvezdo. Zdaj pa začni igrat loto.
tetka
# 30.10.2018 ob 19:38
Seveda mu lahko zaračunajo, saj je v bolnici menda ???, prav tako je kar nekaj ljudi bilo pokonci ure in ure zaradi njega...torej ...da se zaračunati, brez skrbi in v grdi zahodni polovici sveta takim tudi hitro zaračunajo...če se poprej krepko ne zavarujejo....ne tako kot pri nas za par € ..
K_ris
# 30.10.2018 ob 21:09
Čestitke za novo rojstvo.

Ne vem pa, kaj bodo nekateri rekli, ker je brez dokumentov izven mejnega prehoda prečkal šengensko mejo ...
Guztl
# 30.10.2018 ob 19:32
Priplaval do Trsta? Mogoče hrbtno al mešano? Hec.. Srečno model pa kapo dol !!
Bivši uporabnik
# 30.10.2018 ob 19:26
tetka

LOL

No, Goran se je rešil sam, torej ni potrebe po računu.
Kaj pa ti tle
# 30.10.2018 ob 19:16
Iz Umaga ga je neslo do Trsta? Neverjetno!
Me pa veseli da je živ ostal.
janez123
# 30.10.2018 ob 14:00
@hrgotax
v orkanskem vetru bi bilo neodgovorno izpluti.

@Moots,
v tako močnem vetru se ta šport ne počne.

LJUDEM NEKAJ NI JASNO!!!

Večina desk začne glisirati (je primerna za plovbo) pri ca 25vozlih, kar je veter, ki ob katerem gre v pristanišče večino čolnov, jadrnic in v morju ostanejo samo najpogumnejši jadralci. Zame je bilo najlepše surfanje pri ca 35vozlih, kar je veter, ko v morju ne vidiš več drugih plovil. Če vidiš jadrnico, so na njej hudi profesionalci... Razmere v vodi so s pravo opremo povsem obvladljive, moraš pa upopštevati cel kup varnostnih norm. Ves čas si pazljiv na moč vetra, oddaljenost od obale, ostale deskarje, stanje opreme. Naslednja stopnja je do 45-55vozlov, v takem vetru sem bil enkrat in razmere so bile tako divje, da od užitka ni ostalo nič, je pa dobro poznati, kakšne so razmere v tem t.i. vetru, ki se imenuje "olujno do orkansko". Po 15 minutah deskanja sem šel seveda ven iz vode. Nekje v teh okvirih so bile razmere, v katerih so deskali ti modeli.

Potrebno je tudi razumeti, da oznaka 70vozlov pomeni, da je teh 70vozlov pihalo na določenih izpostavljenih legah in ne povsod. V Umagu veter ni tako močan, je pa soliden in dostop do morja je VAREN.

Skratka: da, v takih razmerah se tak šport počne!
GeorgeB
# 30.10.2018 ob 11:28
Glede na smer vetra, bo treba kar v Italijo it pogledat...
at111
# 30.10.2018 ob 19:18
Dobra novica. Topli jugo ga je rešu :)
nevem
# 30.10.2018 ob 10:11
Vsak sam najbolje ve, kdaj in za koliko da v zakup svoje življenje, za zdravljenje nečimrnosti (instagram fotke) in adrenalinski užitek.
Za nekatere je to pač način življenja, za druge pa popolna neumnost.
kapljač
# 30.10.2018 ob 20:09
To je bilo pa vrhunsko s strani slovenskega deskarja se v morju obdržati toliko časa in se samemu rešiti na obalo Trsta. "Ja v malih flaškah je strup". Ni čudno da smo Slovenci zgolj dvomilijonjski narod, Da nas je več, bi zrušili še Triglav.
čezplotnik
# 30.10.2018 ob 23:08
Odličen zapis @Boštjan Božič.

Povsem neprimerni zapisi glede plačila reševanja. Se sprašujem, kaj je ljudem, ne premorejo kančka empatije ali so zgolj zafrustrirani nad dolgočasnostjo lastnega življenja, ali pa so zgolj neumni in vidijo napake le pri drugih.

Analogno vašim bedastim predlogom lahko nadaljujemo, da stroške reševanja nosi vsak, ki se je ponesrečil:
- pri vožnji nad omejitvijo na cestah (recimo 140 km/h na avtocesti)
- pri hoji v hribe (na ravnini je bolj varno)
- pri pijančevanju na zabavah (trezen imaš manj možnosti, da se kje zvrneš)
- pri pešačenju ob cesti (na travniku je manj možnosti, da te kdo zbije)
- pri smučanju po hribu navzdol (na ravnini s tekaškimi gre počasneje)
- pri rolanju (zakaj ne bi hodil?!)
- pri obnovi strehe (raje najem dvigala?!)
- pri reševanju iz avta, na katerega je padlo drevo, ko je rdeč alarm za veter (kaj sploh delaš zunaj)
- pri požaru (saj si sam pozabil olje v ponvi, ne spoštuješ osnov požarne varnosti)
- pri padcu z drevesa (kaj sploh obiraš češnje na vrhu, te so za ptiče)
- pri vsakršnem športu (ti je bilo treba igrati fuzbal, pri katerem si si strgal križno vez - že diagnoza poškodbe stane, potem pa še zdravstveno osebje )
- pri udaru strele (kaj hudiča počneš pod drevesom med nevihto, v vodi)
- pri kolesarjenju (v avtu je varneje, si manj izpostavljen)

...ter vsak, ki:

- kadi, pije, se ne giblje dovolj, ne poskrbi za lastno sprostitev (vse to vodi v srčnožilne bolezni, sladkorno bolezen, bolezni prebavil, katerih zdravljenje je izjemno drago.)

Torej, morje nad 30 vozlov za večino plovil res ni zanimivo, windsurfing, razmeroma varen šport, pa se tam šele začne. Vse je torej relativno, tudi rdeč alarm. Kombinacija nesreče (zlomljen jambor) ter nenadoma spremenjenih razmer (veter je po 17. uri močno pojačal) je bila skoraj usodna. Tako, to besedilo je ogledalo vašemu bizarnemu predlogu.
oliva
# 30.10.2018 ob 20:31
@rooster:
"To je morala bit ena dolga noč tam v morju."

Prav res....
kar močna izkušnja v lajfu...
vERA
# 30.10.2018 ob 20:21
hvala Bogu da so našli oba fanta <3 hvala hvala hvala
grenadir
# 30.10.2018 ob 19:54
Hja... Ne vem, če bo Darwin vedno tako naklonjen.... Je pa tudi res... Kaj ti bo pamet, če imaš srečo...
Kazalo