Črna kronika
(5)
gasilci
Ogrizek s tožbo od delodajalca zahteva poplačilo nočnega dodatka. Foto: BoBo

Dodaj v

Poklicni gasilci zahtevajo plačilo nočnega dodatka

Po treh letih konec postopka
24. maj 2018 ob 15:22
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek, ki toži mariborsko poklicno gasilsko brigado, je po treh letih le dočakal konec postopka na mariborskem delovnem sodišču.

Ogrizek s tožbo od delodajalca zahteva plačilo nočnega dodatka, tega pa bodo v primeru Ogrizkovega uspeha na sodišču terjali tudi drugi poklicni gasilci, saj se odločanje o zahtevi predsednika sindikata tiče vseh poklicnih gasilcev.

Odločanje o zahtevi se vleče že od leta 2015, v tem času sta svoje povedala dva sodno zaprisežena izvedenca. Po pričanju izvedenca ekonomske stroke Srečka Lavrenčiča je tožena stran Javni zavod Gasilska brigada Maribor predlagala imenovanje še tretjega izvedenca, kar pa je sodnica Vihorka Omerzu zavrnila in obravnavo sklenila. Sodba bo znana v pisni obliki.

Tožena stran se sicer s tako odločitvijo ni strinjala in je napovedala pritožbo.

Ogrizek: Zakon je jasen
Ogrizek je ob zaključku postopka izrazil upanje, da bo sodišče presodilo v njihovo korist, ob tem pa želi, da bodo odgovorni za takšno ravnanje tudi kazensko odgovarjali, saj bodo sicer ustrezne postopke sprožili v sindikatu. Zakon je po njegovem mnenju namreč jasen: plačilo, ki ga zahtevajo, da jim pripada. Gre za povračilo stroškov prehrane med delom oz. malice za nočni dodatek v višini 50 odstotkov.

"Ne gre za velike vsote, ampak za slovenskega poklicnega gasilca bi to pomenilo vsaj nekaj dodatnega denarja. Gre za 12 evrov mesečno, ker zahtevamo poplačilo za deset let, bi to pomenilo okoli 1.400 evrov za vsakega. Mi ves čas trdimo, da Zujf v dodatke ni posegel," je dejal Ogrizek.

Sindikat je sicer sprožil tri enake tožbe na treh delovnih sodiščih. Medtem ko se v Ljubljani obravnava sploh še ni začela, so najdlje prišli v Krškem, kjer je prvostopenjsko sodišče odločilo njim v prid, višje pa je pozneje sodbo razveljavilo. Po besedah Ogrizka polni dodatek svojim zaposlenim gasilcem edini izplačujejo v Trbovljah, zato se čudi, zakaj je povsod drugje to težava.

"Če bo sodišče odločilo drugače, bomo tudi to plačali"
Za prvega moža mariborskih poklicnih gasilcev Aleša Ciringerja pa stvari niso tako preproste in pravi, da niti znesek, ki bi po mnenju sindikata gasilcem pripadal mesečno, ni jasen in ni nujno, da bi znašal 12 evrov. V času obravnave so namreč to ocenjevali trije izvedenci, eden njihov in dva, ki ju je imenovalo sodišče, pri tem pa so dobili tri različne izračune.

Ob tem je dodal, da je kot direktor dolžan spoštovati odločitev drugostopenjskega sodišča, ki naj bi po njegovem mnenju že ugotovilo, da se je Zujf dotaknil tudi tega dodatka, zato ga ne sme izplačevati. "Če bo sodišče odločilo drugače, bomo tudi to plačali," je dodal Ciringer, ki nima izračuna, koliko bi delodajalca stalo morebitno poplačilo za deset let, kot to zahteva sindikat.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
ni maitre
# 24.05.2018 ob 15:32
Poklicni gasilci naj izstavijo račun piscem zakonodaje. Dvomim, da si pisci tovrstne zakonodaje ne izplačajo vseh možnih dodatkov. Gasilci ne se pustit! Kar pripada, pripada.
HOR
# 24.05.2018 ob 21:13
"...Mi ves čas trdimo, da Zujf v dodatke ni posegel," je dejal Ogrizek..."

Skratka če ni osnove, da so to ukinili preko sodišča zahtevajo, da se jim vrne, kar jim pripada, če papo zujfu je osnova, da so jim ukinili pa jim ne bodo vrnili...
To pa nima veze s socijalizmom...
KunteKinte
# 25.05.2018 ob 20:12
V javnem sektorju je cel kup teh dodatkov.. to vse brisati iz zakonodaje.. me res zanima kok teh dodatkov dobijo gasilci na letališču Jožeta Pučnika.. se mal bo treba počakati ko bo večina gasilcev Indijcev.. kot imajo na nekaterih tujih letališčih
ElTorro
# 24.05.2018 ob 16:54
Morda nekoliko napačen postopek pri vsem skupaj, je pa res, da nisem pravnik...

Če je zakon nejasen (kar očitno je), se zahteva avtentično razlago zakona od zakonodajalca, in se v skladu tem presodi.

Moje osebno mnenje pa je, da je sam dodatek nesmiseln in bi ga bilo treba ukiniti.
Vsi vemo, od kod izvira nadomestilo za malico - iz socialističnega sistema, kjer so velika podjetja imela za svoje delavce organizirano prehrano, tisti, ki tega niso mogli organizirati, so lahko izjemoma delavcem plačali nadomestilo (velikokrat v obliki bonov za eno ali drugo trgovino).

Kaj to zdaj pomeni, da gasilec ponoči poje 50% več kot podnevi?

In zakaj bi to pripadalo gasilcem, ne pa tudi vsem ostalim, ki delajo ponoči? Recimo medicinskim sestram, proizvodnim delavcem, varnostnikom, taksistom?
monte
# 26.05.2018 ob 17:08
""Ne gre za velike vsote, ampak za slovenskega poklicnega gasilca bi to pomenilo vsaj nekaj dodatnega denarja. "

Ne gre za malico... kot je povedal predsednik gasilskega sindikata, GRE ZA DENAR!
Malico dobijo, ponoči pa ne pojejo 50 % več kot dopoldne ali popoldne.
Ne prodajajte lažnih pravic, lažnega usmiljenja in lažne sociale pod krinko "ubogih gasilcev". Niso edini, ki delajo ponoči.
Kazalo