Soršak zanika kakršne koli nepravilnosti. Foto: BoBo
Soršak zanika kakršne koli nepravilnosti. Foto: BoBo
Senica, ki so ga pred meseci že obiskali kriminalisti zaradi kmetije Bužekijan, je med letoma 2006 in 2011 v Mercatorju zaslužil okoli sedem milijonov evrov. Foto: BoBo


"Neformalno sem preveril in te preiskave ni, razen če imate vi druge informacije. Drugače pa sploh ne vem, o čem naj bi se ta preiskava šla, zato težko komentiram. Zanikam pa, da so bili postopki kakor koli zrežirani. Postopki so trajali dolgo in o njih se je odločalo na senatu," je pisanje portala pozareport.si za MMC komentiral Soršak.
Gre morda za revanšizem, ker se je distanciral od stranke DL? "Ne (smeh). To idejo so mi že skušali prodati. Je pa res revanšizem na neki drugi ravni. Tisti, ki so bili vpleteni v postopke in ven niso izšli kot zmagovalci, vsaj takšno preliminarno informacijo imam. Moram pa reči, da me je ta zadeva presenetila. Glejte, če bi bila kakršna koli preiskava, bi me morali zaslišati, a do mene ni nihče prišel niti kot do priče niti kot do obdolženca," je odvrnil in dodal, da če gre za zgodnejšo fazo preiskave, potem je to zgolj zbiranje obvestil in je o tem povsem nekorektno pisati, še posebej če sam nič o tem ne ve.

Ob tem je še pojasnil, da je na NPU podal tudi uradno poizvedbo o preiskavi, a odgovora še ni dobil. "Ampak to je blatenje in bomo temu primerno odreagirali," je še zatrdil.
Odzvali so se tudi v Seničevi odvetniški pisarni. "S kakršno koli preiskavo v zadevi nismo seznanjeni, najodločneje in z ogorčenjem pa zavračamo navedbe, da naj bi šlo za inscenirano zadevo. V tej večletni in strokovno izredno zahtevni zadevi, ki je potekala pred Uradom za varstvo konkurence, smo v Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki Mercator zastopali profesionalno in strokovno. V zadevi je sodelovalo več odvetnikov naše odvetniške družbe, ki so izključno s strokovnimi argumenti in temeljito pripravo dokumentacije dosegli, da je Urad za varstvo konkurence v postopku domnevne zlorabe prevladujočega položaja na nabavnem trgu izdelkov vsakdanje rabe sprejel Mercatorjeve zaveze, ki mu je v nasprotnem primeru grozila kazen v višini 360 milijonov evrov," so zapisali.
Senica s postopkom zaslužil milijone
Omenjeni portal danes piše, da je junija leta 2009 takratni urad za varstvo konkurence, ki ga je vodil Jani Soršak, proti Mercatorju izdal odločbo zaradi zlorabe monopolnega položaja. Mercator je seveda odločbo izpodbijal in primer ponesel do vrhovnega sodišča ter vmes za pravdanje porabil okoli 4,5 milijona evrov. Levji delež, tri milijone, naj bi šel v roke odvetniške pisarne Mira Senice. Kriminalisti pa naj bi zdaj preiskovali, ali je bil celoten postopek proti Mercatorju zrežiran, piše portal.
Na policiji so o preiskavi za omenjeni portal odvrnili le, "da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov odgovorov ne morejo posredovati".
V senatu, ki je odločal o zadevi Mercator, so bili poleg Sorška še sedanji direktor nove Agencije za varstvo konkurence Damjan Matičič ter Helena Belina Djalil, ki še vedno dela na omenjeni agenciji. Belina Djalil je bila tudi solastnica podjetja Pro Consul, ki si ga je lastila s Soršakom in razvpitim medijskim tajkunom Matejem Raščanom, še piše Požareport.