Preiskave naj bi se nanašale na kazniva dejanja, storjena pred več leti. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Preiskave naj bi se nanašale na kazniva dejanja, storjena pred več leti. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Kriminalisti na sedežu Lekarne Ljubljana

Kriminalisti naj bi po neuradnih informacijah iskali dokaze o podkupovanju in pranju denarja. V preiskavo je bilo vključenih 56 kriminalistov, so povedali na generalni policijski upravi. Policijska opravila so se nanašala na predkazenski postopek zoper šest fizičnih oseb, in sicer v povezavi s kaznivimi dejanji nedovoljenega sprejemanja daril, nedovoljenega dajanja daril, pranja denarja, pa še zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so še zapisali policisti. Preiskovalci so pod drobnogled vzeli šest oseb, pridržan pa ni bil nihče.

Policija zaradi predkazenskega postopka uradnih informacij o preiskavah ne daje, so pa v podjetju Kemofarmacija potrdili, da so se preiskave nanašale na njihovo poslovanje z Lekarnami Ljubljana, ko jih je vodil Marko Jaklič. Ljubljanske lekarne so namreč Kemofarmaciji samo v letu 2011 omogočile za več kot 36 milijonov evrov poslov. Policisti zdaj iščejo dokaze o podkupovanju, je za TV Slovenija poročal Marko Štor.

Sporen posel iz leta 2013?
Med osebami, ki jih kriminalisti sumijo, je tudi nekdanji direktor Lekarn Ljubljana Marko Jaklič. Kriminalisti so danes obiskali tudi Lea Oblaka, lastnika medijske družbe Infonet. Jaklič je namreč leta 2013 z njim v Beogradu kupil tamkajšnji radio Index. Za 200.000 evrov naj bi dobil polovični lastniški delež, ki pa ga je dve leti pozneje odprodal Oblaku. Prodajna cena ni znana, policisti sumijo na pranje denarja.

"Danes so se oglasili kriminalisti in prevzeli dokumentacijo, ki sem jo uradno ponujal že leta 2013," je za TV Slovenija povedal Leo Oblak in dodal, da je takrat kriminalistom sporočil, da je bil obveščen, da bo zaradi tega posla deležen hišnih preiskav, zato je želel dokumentacijo takoj izročiti. Oblak je bil namreč mnenja, da bi kriminalistične preiskave, četudi bi se na koncu izkazale kot neutemeljene, njegovemu podjetju napravile nepopravljivo škodo.

Kriminalisti obiskali tudi Kemofarmacijo
Na Kemofarmaciji so za MMC potrdili, da so preiskovalci opravili hišne preiskave pri njih in zbirali podatke o poslovanju z Lekarno Ljubljana. Ob tem dodajajo, da Kemofarmacija ni v postopku preiskave, s preiskovalci pa so sodelovali korektno. "Delo v naši družbi zaradi tega ni bilo moteno," so še zapisali na Kemofarmaciji in dodali, da so izpeljali tudi sklicano skupščino družbe.

Za kazniva dejanja nedovoljenega sprejemanja in dejanja daril je zagrožena kazen do pet oziroma tri leta zapora, za pranje denarja pa osumljenim grozi prav tako pet let zaporne kazni.

Burno obdobje Jakličevega vodenja
Jaklič je vodil Lekarno Ljubljana od januarja 2008 do aprila 2013. Za odhod iz Lekarne Ljubljana se je, kot je takrat pojasnil, odločil iz osebnih razlogov. Skupaj z njim pa je lekarno zapustila ožja vodstvena ekipa.

Obdobje Jakličevega vodenja Lekarne Ljubljana so sicer zaznamovale številne odmevne zgodbe. Očitali so mu preveč tržno obnašanje na področju lekarništva, predvsem s kartico in jabolki zvestobe. Veliko prahu je dvignila tudi ustanovitev LL Grosista, med vodenjem lekarne pa je zaradi plagiatorstva ostal brez magistrskega naziva.

Med Jakličevim vodenjem je bilo nad Lekarno Ljubljana sproženih več nadzorov. Upravni nadzor ministrstva za zdravje je pokazal neskladnost bilančnih podatkov v letih 2007—2010. Prikrojitev bilanc je tako javnemu zavodu omogočila, da je v proračun ustanovitelja — Mestne občine Ljubljana — nakazal več dobička, kot bi ga smel.

Kriminalisti na sedežu Lekarne Ljubljana