Dobro premislite, koga dodajate med svoje znance na družabnih omrežjih. Foto: BoBo
Dobro premislite, koga dodajate med svoje znance na družabnih omrežjih. Foto: BoBo

Skupno vsem primerom je, da oseba, ki se predstavlja kot najstnica, zaprosi za sklenitev t. i. prijateljstva prek družbenih omrežij. Nato žrtev pripravi do tega, da začne posredovati fotografije delov telesa, pozneje pa žrtvi grozi z javno objavo že prejetih fotografij, če jih ne bo posredovala še več in še bolj intimnih.

Druga oblika izsiljevanja pa se po navedbah policije dogaja na spletnih straneh, ki omogočajo prenos slike s pomočjo spletne kamere. Tudi v teh primerih se žrtev pripravi do tega, da se začne pred spletno kamero slačiti in preden se zave svojega početja, jo začnejo izsiljevati. Pri tem storilci običajno zahtevajo določeno vsoto denarja (od 300 do 1.500 evrov), sicer jim zagrozijo, da bo njihovo početje pred kamero javno objavljeno. Grožnjo podkrepijo s posnetkom slačenja.

V vseh primerih, ko so žrtve mladoletniki, gre za kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen od šestih mesecev do osmih let zapora. Po navedbah policistov obstaja verjetnost, da so žrtve tudi polnoletne osebe.
Podučite se o spletni varnosti
Zato staršem oz. skrbnikom svetujejo, naj mladoletnike podučijo o varni rabi svetovnega spleta. Predvsem je pomembno, da mladostnike poučijo, kako pomembno je, da varujejo zasebnost, kako naj varujejo zasebnost in da naj dobro premislijo, koga bodo potrdili za prijatelja.

Več potrjenih oseb, ki jih ne poznajo, večji je razlog za varovanje zasebnosti. Ob tem so opozorili, da tovrstna dejanja nimajo samo materialnih posledic, ampak lahko zaradi izpostavljenosti žrtve vodijo do drugih, tudi tragičnih posledic.