35-letni Stanko bo moral pred preiskovalnega sodnika. Foto: BoBo
35-letni Stanko bo moral pred preiskovalnega sodnika. Foto: BoBo

Ob tem je policija sporočila, da bo zaradi sumov kaznivih dejanj s kazensko ovadbo priveden pred preiskovalnega sodnika. Poročali smo, da je 35-letni Stanko v ponedeljek pijan zapeljal v dve najstnici, ki sta pravilno prečkali prehod za pešce.
Po dogodku je odpeljal naprej in se čez nekaj časa, ko je opazil, da je v nesreči izgubil registrsko tablico, vrnil na kraj nesreče, da bi jo pobral. Pri tem so ga opazili prisotni in ga pridržali do prihoda policistov. Neuradno naj bi mu po pisanju Slovenskih novic v krvi namerili 0,3 promila alkohola, a ga policisti niso poslali na treznjenje, zato je bil še isti dan izpuščen.
Na današnji novinarski konferenci, povezani z nesrečo, je predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba pozval vlado, naj preveri vzroke za slabšo prometno varnost ter ponovno vzpostavi stabilen in dolgoročno naravnan preventivni sistem. "Prometna varnost je odgovornost vseh in ne more biti predmet politične igre," je dejal.
Varnost na cesti ni stvar populizma
Obenem je tudi pozval k preverjanju učinkovitosti zakonodaje pri kaznovanju najhujših kršiteljev. Meni namreč, da je za prometno nesrečo kriva prav milejša zakonodaja. Pri tem se sprašuje, zakaj je bilo treba odpraviti sankcijo odvzema vozila za voznike, ki vozijo brez izpita, če je bila učinkovita.
Po njegovem prepričanju je treba takim ljudem onemogočiti udeležbo v cestnem prometu. "Brez kakšnih pojasnil so spremenili prometno zakonodajo v populizem," je poudaril. Vlada mora uvesti nacionalni program za varnost v cestnem prometu do leta 2022, je prepričan. Slovenski parlament je po njegovih besedah ta program potrdil z dvoletno zamudo.
Penologinja Damijana Žist pa je poudarila, da imajo policisti premalo pooblastil pri kaznovanju kršiteljev prometnih predpisov. Žistova je tudi dejala, da je bistvo kazni, da doseže nek namen. Ob tem je še izpostavila potrebo, da sodišča povzročitelje prometnih nesreč s smrtnim izidom obravnavajo prednostno.