Policija bo eno oko držala posebej na varnostnih pasovih. Foto: BoBo
Policija bo eno oko držala posebej na varnostnih pasovih. Foto: BoBo

Kot opažajo policisti, tako mnogi še vedno ne poskrbijo za svojo varnost. Simon Sušanj iz sektorja uniformirane policije Policijske uprave Kranj je dejal, da so ta teden na gorenjskih cestah izvedli več poostrenih nadzorov nad uporabo varnostnih pasov. V torek so v treh urah odkrili 53 kršitev, predvsem zaradi neuporabe varnostnih pasov in zaradi uporabe prenosnega telefona med vožnjo. V povprečju pa so kar vsako četrto minuto ugotovili eno kršitev prometnih pravil.

V celotni državi je lani policija zaradi tega prekrška kaznovala 45.000 udeležencev v prometu. "V Sloveniji je še vedno preveč udeležencev prometa, ki preveliko tvegajo, vozijo pod vplivom alkohola ali prehitro, telefonirajo med vožnjo in se ne pripnejo," je izpostavil Ivan Kapun z uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Kaj bi bilo, če bi bilo ...
Kapun je še poudaril, da jih je od 40 voznikov osebnih avtomobilov, ki so lani umrli na slovenskih cestah, le 15 uporabljajo varnostni pas, od 16 potnikov, ki so umrli, pa jih je pas uporabljalo šest. "Samo predstavljamo si lahko, koliko tragedijam bi se izognili, če bi bili vsi pripeti," je še dodal Kapun. Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo, če bi vsi uporabljali varnostne pasove, med vozniki in potniki v avtomobilih za 40 odstotkov manj žrtev.

"Če na nekatere stvari v prometu nimamo večjega vpliva, pa z uporabo varnostnih pasov lahko sami prispevamo k svoji varnosti," je poudaril Sušanj. Varnostni pas je namreč najučinkovitejši pri reševanju življenj in preprečevanju poškodb v prometnih nesrečah.

Poostren nadzor
Policisti od ponedeljka poostreno nadzirajo uporabo varnostnega pasu v evropsko usklajeni akciji, z naslednjim ponedeljkom pa se začne slovensko usklajena akcija, ki bo trajala do konca meseca. Policisti bodo sodelovali tudi z redarji, pravilno pripetim otrokom pa bodo razdeljevali tudi balone, saj je prav vzgoja najmlajših bistvena za spreminjanje vzorcev ravnanja v celotni družbi.

"Policisti smo pri ozaveščanju ljudi veliko bolj uspešni, če se povezujemo z drugimi, ki jim ni vseeno za stanje varnosti cestnega prometa," je glede akcije dejal Kapun.