Osumljenci so imeli shranjene velike količine orožja; nekaj kosov je bilo še vedno uporabnih. Foto: Policija
Osumljenci so imeli shranjene velike količine orožja; nekaj kosov je bilo še vedno uporabnih. Foto: Policija
false
Celoten zaseg. Foto: Policija

Skupna preiskava se je začela v začetku leta, ko je italijansko tožilstvo iz Vidma svoje novogoriške kolege zaprosilo za pomoč. Italijani so namreč ugotovili, da so v promet z orožjem, ki ga preiskujejo, vpleteni tudi Slovenci, preiskava pa je kasneje pokazala tudi na vpletenost hrvaških državljanov, so pojasnjevali predstavniki policij vseh treh držav.

Minuli torek so policisti vseh treh držav usklajeno sprožili hišne preiskave – slovenski organi so zasegli 23 avtomatskih pušk, 12 mitraljezov, 33 pušk, 31 pištol, 10 minometov, 11.321 nabojev, 15 ročnih bomb, 3 mine, 62 delov orožja in raketni lanser.

Pet osumljencev so ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Osumljenci so stari med 30 in 40 leti in so bili brez policijske kartoteke.

Isti dan so hrvaški organi pri osumljencih zasegli sedem težkih strojnic, prav toliko minsko-eksplozivnih sredstev, metalec ročnih bomb, 66 pušk, 31 pištol, 9.072 kosov streliva, 379 inicialnih detonatorjev, vžigalno vrvico, dva specialna vžigalnika, 13 puškinih cevi, 24 cevi za pištole in več deset različnih sestavnih ali rezervnih delov za orožje.

Podobno so v Vidmu in Huminu pri dveh osumljencih našli tudi italijanski organi. Določeni kosi so zbirateljski, določeni pa so še vedno uporabni, dober del policijskega plena pa izvira še iz JLA-ja.

Vse več zasegov orožja
Po besedah Paola Guide iz odreda videmskih orožnikov za specialno delovanje, dosedanje ugotovitve kažejo, da gre zlasti za zbiratelje s pretirano strastjo do kopičenja orožja. "Eden od osumljencev je imel doma v omari deset kilogramom eksploziva TNT. Tako kot imate vi plašč ali jopico v omari, je on imel bombo," je novinarjem dejal Guida.

Osumljenci zato tudi niso bili vpleteni v hierarhično organizirano združbo, so se pa med seboj poznali in trgovali. Pristojni so ob tem poudarili, da je zasegov prepovedanega orožja vse več, a vzrok za to vidijo tudi v večji učinkovitosti nadzora na meji.