Tragedije pred vrtcem v Rodici se po mnenju policistov ni dalo preprečiti. Foto: Metka Majer
Tragedije pred vrtcem v Rodici se po mnenju policistov ni dalo preprečiti. Foto: Metka Majer

Pred vrtcem na Rodici je 19. junija 57-letni moški ustrelil svojo 38-letno ženo, nato pa še sebe. Generalni direktor policije Stanislav Veniger je nato odredil strokovni nadzor dela na Policijski upravi Ljubljana, s poudarkom na odkrivanju in preiskovanju kriminalitete na področju družinskega nasilja v povezavi z obravnavo okoliščin umora in samomora pred vrtcem na Rodici.

Omenjeni moški je že pred umorom večkrat nadlegoval umorjeno in pri tem je posredovala tudi policija, po nekaterih informacijah celo v noči pred tragičnim dogodkom, kar policija ni želela komentirati. Zato so se pojavila vprašanja o tem, ali bi proti moškemu lahko ukrepali prej, preden se je zgodila tragedija.

Po poročanju Dela je strokovni nadzor razkril, da se kljub ugotovljenim pomanjkljivostim pri obravnavi zakoncev tragedije ne bi dalo preprečiti, saj se je zgodila zaradi spleta okoliščin. Na generalni policijski upravi pa so kolegom iz Ljubljane že predlagali ustrezne ukrepe.

GPU: Zakonskih pogojev za izrek prepovedi približevanja ni bilo
"Nadzorniki so na podlagi razpoložljive dokumentacije in opravljenih razgovorov ugotovili, da so policisti na dan dogodka storili vse, da do takšnega razpleta ne bi prišlo. Ugotovili so tudi, da se je dogodek razpletel tragično zaradi spleta različnih okoliščin, ki jih ni bilo mogoče predvideti in preprečiti," so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Kot so navedli, pa ugotovitve nadzora kažejo na določene pomanjkljivosti v dveh letošnjih postopkih policistov v tej družini, in sicer gre za nepravilno obravnavo prijav, v katerih niso ugotavljali vseh okoliščin oziroma zbrali vseh obvestil. Poleg tega policisti niso ugotavljali vzroka za umik ene od prijav ter niso podali predloga za uvedbo upravnega postopka o odvzemu orožja pri upravni enoti.

Vendar pa po drugi strani na policiji poudarjajo, da "oškodovanka v postopkih s policisti ni izpostavljala strahu, ogroženosti oziroma ogrožanja z orožjem, prijavo prvega prekrška je umaknila, zakonskih pogojev za izrek prepovedi približevanja ni bilo".

Na podlagi ugotovitev nadzora je bilo tako predlagano, da se preuči morebitna odgovornost policistov ter da se ugotovitve nadzora obravnavajo in vključijo v procese usposabljanja in v izhodišča za ukrepanje v primerih nasilja v družini v prihodnje, so še navedli na policiji.

Virant poročila še ni pregledal
Minister za notranje zadeve Gregor Virant je že dan po tragediji dejal, da bo strokovni nadzor pokazal, ali je kdo v konkretnem primeru naredil napako in tudi ali bi bilo treba policiji z zakonom dati kakšna dodatna pooblastila.

Danes pa je novinarjem povedal, da ima nadzorno poročilo na mizi, a ga še ni pregledal. Poudaril pa je, da na podlagi nadzornega poročila vodstvo policije vedno odloči, ali je potrebno sprožiti kakšen disciplinski postopek, in da se bo tako zgodilo tudi tokrat.