Izsledki preiskave bodo znani prihodnji teden. Foto: BoBo
Izsledki preiskave bodo znani prihodnji teden. Foto: BoBo

V soboto so iz Slovenske vojske sporočili, da so vojaka začasno suspendirali in uvedli disciplinski postopek. Če bo proti vojaku vložena pravnomočna obtožnica, mu grozi prenehanje delovnega razmerja. Kdaj bo disciplinski postopek končan, še ne morejo povedati, okvirno pa naj bi se to zgodilo v 15 dneh.

Je bil povod mobing?
Medtem pa se vrstijo ugibanja, ali je napad posledica izvajanja mobinga nad 26-letnikom, kot je vojak zatrdil na svojem blogu. Ko so ga zaposlili, je imel sicer vsa potrebna potrdila. Pozneje so se pojavile psihične in druge težave, tako da je po daljši bolniški odsotnosti dobil status invalida, zato mu je bila vojska dolžna zagotoviti drugo delovno mesto, ni pa smel delati z orožjem.

"Delodajalec ni kriv za kriminalna dejanja posameznika"
Predstavnik Slovenske vojske za odnose z javnostmi Simon Korez je za Radio Slovenija dejal, da je neprimerno in nedopustno, da se posameznikova kriminalna dejanja povezujejo z razmerami v organizaciji, v kateri je zaposlen, in dodal, da so ustrezne službe sčasoma prepoznale, da napadalec ne izpolnjuje meril za dobrega poklicnega vojaka.

Strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je sicer na Twitterju zapisala, da v SV ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka.

Tragedija se je zgodila v petek okoli pol pete ure popoldne, ko sta dva policista ob rutinskem nadzoru prometa ustavila rdečega volkswagna pola. 26-letni voznik je iz avtomobila izstopil, nato pa enega izmed policistov ustrelil v glavo. Takoj zatem je pobegnil, drugi policist pa je medtem streljal nanj. Okoli 19. ure so policisti storilca ujeli blizu Gabrovke. Ob aretaciji je bil oblečen v vojaško uniformo.