Sodni senat je izpostavil, da so na vstaji v Mariboru vladale kaotične razmere. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Sodni senat je izpostavil, da so na vstaji v Mariboru vladale kaotične razmere. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Černel je bil edini policist, ki se je zaradi ravnanja na protestih moral zagovarjati pred sodiščem, tožilstvo pa mu je očitalo ponarejanje uradnih listin, krive izpovedbe, poškodovanja tuje stvari, pridržanemu protestniku naj bi uničil fotoaparat, ter nevestnega dela.

Po ocenah sodnega senata je Černel le opravljal svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga pozneje kazensko ovadila. Obtožila sta ga domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi se jima zgodile zaradi domnevno neupravičenega pripora, Černel pa je ves čas zatrjeval, da je priprl osebi, ki sta na policiste metali granitne kocke in steklenice.

Po mnenju sodišča tudi ni mogoče trditi, da je policist namerno napačno izpolnil identifikacijski kartonček. Dejstvo je namreč, da sta bila protestnika tista, ki sta bila na prepovedanem območju, policist pa je izvrševal ukaze nadrejenih. Glede poškodovanja fotoaparata pa je sodišče izpostavilo, da ni točno jasno, kdo je pohodil napravo, kaj šele, da bi bilo to storjeno namerno.

Tožilstvo se bo pritožilo
Obtoženi Černel je bil z razsodbo seveda zadovoljen, tožilka Mojca Gruden, ki je zahtevala pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo petih let, pa je že napovedala pritožbo.

Černela sta kazensko ovadila protestnika Jernej Mažgon in Gregor Bratina, zoper katera je tožilstvo postopek ustavilo, ko sta z videoposnetkom dokazala, da nista napadala policistov.