Anonimka vodji tržnega inšpektorata Andrejki Grlić očita, da si je kot vodja inšpekcijskega sveta izplačevala dodatke, ki ji ne pripadajo. Foto: BoBo
Anonimka vodji tržnega inšpektorata Andrejki Grlić očita, da si je kot vodja inšpekcijskega sveta izplačevala dodatke, ki ji ne pripadajo. Foto: BoBo
Policisti preiskujejo tržni inšpektorat
Tržni inšpektorat preiskuje policija

Po poročanju spletnega portala Žurnal24 je Računsko sodišče na sume kaznivih dejanj policijo opozorilo na podlagi anonimne prijave s konca lanskega leta.

V anonimki je Grlićevi očitano, da si je kot vodja inšpekcijskega sveta izplačevala dodatke, ki ji ne pripadajo, da je predavala med službenim časom in za to prejemala dodatno plačilo, da je predavala zavezancem, pri kateri inšpektorji vodijo inšpekcijske nadzore, ter da nekaterim omogoča bliskovito napredovanje mimo vseh pravil in zakonske podlage.
Grlićeva pa je danes opozorila na dejstvo, da se anonimni očitki proti njej pojavijo ob vsaki pričakovani menjavi na čelu gospodarskega ministrstva in zatrdila, da svoje delo opravlja dobro in učinkovito, ravno zaradi tega pa je morda po njenih besedah komu trn v peti. O odstopu ne razmišlja. "Zdaj se delijo sedeži. Morda pa bi kdo rad sedel na mojem mestu?" se je vprašala.
Zavrnila je še navedbe Žurnala24, da naj bi prijavo na policijo podalo računsko sodišče. Anonimno prijavo je po njenih besedah nekdo posredoval računskemu sodišču, to pa jo je že februarja odstopilo policiji.

Revizorsko mnenje s pridržkom
Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Tržnega inšpektorata RS v letih 2011 in 2012, poročilo je bilo objavljeno 13. junija, izreklo mnenje s pridržkom.

Ugotovili so, da inšpektorat pri javnih in internih natečajih ni zagotovil enakopravnosti kandidatov za zasedbo delovnega mesta, da uslužbenki pri premestitvi na drugo delovno mesto ni pravilno določil plačnega razreda, da zaposleni niso izpolnjevali pogojev za napredovanje v višji plačni razred, da je zaposlenim previsoko obračunal in izplačal stroške prevoza in da je prenizko obračunal dodatek za delovno dobo.

Nepravilnosti pri naročilnicah
Tržni inšpektorat je po ugotovitvah Računskega sodišča tudi oddal naročila z naročilnicami mimo sklenjene krovne pogodbe in naročilnice izdal po opravljenih storitvah ter opravil izplačila, ne da bi bila preverjena pravna podlaga.

Pri javnem naročanju niso spoštovali načela konkurenčnosti in sorazmernosti ter istovrstna naročila razdelil v več naročil in jih oddali neposredno oz. po postopku zbiranja ponudb istemu izvajalcu ali različnim izvajalcem ter se s tem zaradi nižje ocenjene vrednosti posameznega naročila izognil postopku v skladu s predpisi o javnem naročanju. Izobraževanja za inšpektorje pa prav tako niso izvedli v skladu s predpisi.

Grlićeva je zagotovila, da te nepravilnosti odpravljajo, zaradi njih pa da nihče ni bil oškodovan.

Policisti preiskujejo tržni inšpektorat
Tržni inšpektorat preiskuje policija