Na izbiro vzdrževalca opreme je poskušal vplivati
Na izbiro vzdrževalca opreme je poskušal vplivati "nekdanji visoki funkcionar" UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo

"Izvajamo še dodatne aktivnosti za preveritev obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Po vseh zbranih ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo v Ljubljani," so v naknadnem pojasnilu zapisali na ljubljanski policijski upravi. Sprva so namreč sporočili, da niso potrdili razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in zato tudi ne vodijo predkazenskega postopka.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer v petek potrdili, da so policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC-ja pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati "nekdanji visoki funkcionar UKC-ja", so navedli.

V UKC-ju so pojasnili, "da je eden od članov vodstva UKC-ja Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je tedaj potekal. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC-ja Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC-ju Ljubljana je skušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje."

Ali je klical Janez Zemljarič?

Po še vedno neuradnih podatkih je v UKC glede izbire vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra, in to v obdobju 1968–1973. Zemljarič se je na očitke odzval za POP TV. Sprva je poudaril, da je star že 90 let in ostro zanikal, da bi klical kogar koli v UKC-ju, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga tja klical.

Ko so ga na POP TV-ju seznanili s prijavo na KPK in policijo, pa je povedal, da je pred nekaj tedni tja klical, se pa ne spomni koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro katerega koli podjetja na razpisu.

Na KPK-ju pa so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na poskus vplivanja na vodstvo UKC-ja pri izbiri vzdrževalca informacijske opreme. "Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, zato vam drugih informacij v zvezi s prijavo še ne moremo podati," so pojasnili.