Vejsil Hot bo s policijskim poročilom dokazoval, da ni med osumljenimi za neraziskana umora. Foto: Eugenija Carl
Vejsil Hot bo s policijskim poročilom dokazoval, da ni med osumljenimi za neraziskana umora. Foto: Eugenija Carl
Boris Popovič
Popoviča ni bilo na sodišče, sporočil je, da je na službeni poti v ZDA oz. natančneje v Miamiju. Foto: BoBo

Njun spor izvira iz županske volilne kampanje pred dvema letoma, ko je Popovič Hota najprej obtožil, da je odgovoren za domnevni fizični napad nanj in na njegovo družino, nato pa ga še povezal z dvema umoroma.

Popovič in Hot se danes v dvorani nista srečala. Medtem ko je Hot, ki do konca obravnave ne želi dajati izjav, prišel na sodišče, je Popovič sporočil, da ga ne bo, ker je službeno v Miamiju. Oba bosta zaslišana na naslednjem naroku 4. maja.

V slogu Divjega zahoda
Popovič družino Hot že več let povezuje s piranskim županom Petrom Bossmanom, lani pa je Hotove povezal s financiranjem kampanje njegove protikandidatke Polke Boškovič. Po javnem soočenju v enem izmed portoroških hotelov je pri izhodu sledilo prerivanje, Popovič je zaradi domnevne lastne ogroženosti poklical policijo in takoj javno oznanil, da je napad zrežiral Hot, kar je nazorno opisal v oddaji na Planet TV: "Hot je skočil, da me bo udaril, potem ga je eden izmed naših podpornikov zadržal - onadva se zelo dobro poznata -, potem je še eden prišel zraven, da pomaga temu drugemu, potem je pa en njegov, en njegov mrk prijel tega, ga obrnil in nabil ob steno."

Popovič je v oddaji trdil, da ga je Hot verbalno napadel že pred županskim soočenjem: "Na moji levi strani je Vejsil Hot slekel jakno ali kar je imel, tako na silo, da se je videlo, kot da se bo tepel, na silo in … in rekel na glas "govno"."

Bremeni ga umorov
Še hujše očitke na Hotov račun pa si je Popovič privoščil, ko ga je povezal z dvema še neraziskanima umoroma na Primorskem. V oddaji na Planet TV-ju je izjavil: "Kar se tiče gospoda Hota, vsi vemo, da sta dva mrtva v Kopru, vsi vemo, dva smrtna slučaja sta nepojasnjena, dva so ubili in vse se pripisuje njemu. Kaj pa na to pravite?"

V soočenju županskih kandidatov v oddaji Epilog na Pop TV-ju pa: "Ta Vejsil Hot je zelo znana oseba na Primorskem, njemu pripisujejo, njegovo breme sta dva mrtva, dva ubita človeka, to je zelo resna zadeva."

Še isti dan je Popovič v sporočilu za javnost v obtožbah šel še korak dlje. Umorjenima je nadel celo ime: "Ekipi Vejsila Hota, kralja Portoroža, s koprsko kandidatko Polko Boškovič ankete in stanje na terenu kažejo na to, da se jim obeta porazen izid. Zaradi tega so živčni, da pa so zmožni vsega, nas učijo že zgodovina Kopra in dva nikoli pojasnjena umora (Milka Mlakarja in Radivoja Bednarika)."

Iz tožbe: Očitek za umor najhujši poseg v ime
Hot, ki Popoviča tudi kazensko preganja, je v tožbi zapisal, da gre za "žaljive in absurdne očitke, ki v najhujši meri posegajo v njegovo osebnost in ugled, česar se je Popovič ne samo zavedal, ampak tak poseg celo hotel, ker je bil prepričan, da mu bo to koristilo v volilni kampanji".
Izjave so hudo prizadele ne samo njega, pač pa tudi njegovo družino, je zapisal v tožbi, zato od sodišča zahteva, da ga pred Popovičevimi morebitnimi nadaljnjimi verbalnimi napadi zaščiti z začasno prepovedjo poseganja v njegovo čast in dobro ime. Popovičeve izjave označuje za "daleč od svobode govora".

"Popovič je utemeljeno verjel"
S kakšnimi argumenti za svoje izjave bo postregel župan, bomo lahko slišali šele maja, že danes pa je njegov odvetnik navedel, da je Popovič utemeljeno verjel v to, kar je izjavil. Zato je Hotova odvetnica med dokazi, ki naj jih pridobi sodišče, predlagala tudi poročilo koprske policije, iz katerega bo razvidno, da Vejsil Hot ni med osumljenci za neraziskana umora.