Na sume, da se v ŠOUP-u pretaka denar v zasebne žepe, so prvi začeli opozarjati študentje, nezadovoljni z načinom vodenja študentske organizacije, na čelu katere je od ustanovitve pred desetimi leti Sebastjan Kokl. Foto: MMC RTV SLO
Na sume, da se v ŠOUP-u pretaka denar v zasebne žepe, so prvi začeli opozarjati študentje, nezadovoljni z načinom vodenja študentske organizacije, na čelu katere je od ustanovitve pred desetimi leti Sebastjan Kokl. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju študentske organizacije Univerze na Primorskem se seli na sodišče. Foto: MMC RTV SLO


Po ugotovitvah organov pregona si je Kokl, ki je delo direktorja dalj časa opravljal kar prek svojega zasebnega s. p., z računa ŠOUP-a prek fiktivnih računov izplačeval nagrade in izplačila za svetovalne storitve. Z vsem tem naj bi bil seznanjen tudi predsednik nadzornega sveta ŠOUP-a Goran Sambt. Prav Sambt je s podpisom pogodbe Koklu omogočil direktorovanje prek zasebnega podjetja, na račun katerega si je Kokl izplačeval tudi plačo.

To pa niso bili edini fiktivni posli, je ugotovilo tožilstvo. Goran Sambt je bil sočasno tudi direktor podjetij Duval in Garmond, prek katerih naj bi iz ŠOUP-a odtekal denar v zasebne žepe. Sambtovi podjetji, ugotavlja tožilstvo, sta ŠOUP-u izstavljali račune za fiktivne storitve, Kokl pa je odrejal plačila in s tem družbama Garmond in Duval pridobil veliko protipravno premoženjsko korist. Tako naj bi ŠOUP tudi pomagal pri najemninah za poslovne prostore Duvala in Garmonta, v katerih je Sambt služil s svojo dejavnostjo.

Kokl zadovoljen, da se je njegov primer premaknil
Sebastjan Kokl pravi, da z zahtevo za sodno preiskavo ni seznanjen, zato je podrobneje ne more komentirati. Je pa zadovoljen, "da se postopek preiskave, ki se je začel, tudi premakne, in bom končno lahko v zakonitem postopku dokazoval dejanska dejstva. Do sedaj so odmevale samo bolj ali manj pavšalne obtožbe, upam, da bo sedaj tudi možnost za predstavitev dejstev in resnice."

Rokohitrska sprememba statuta
Na koprskem okrajnem sodišču pa že teče postopek, v katerem Kokla sumijo, da je ponaredil dokumente pri spreminjanju statuta ŠOUP-a. Rokohitrske spremembe statuta, ki naj bi se sprejele kar na korespondenčni seji, le nekaj dni pred tem, ko bi Koklu potekel mandat predsednika ŠOUP-a, so dolgoletnemu študentskemu funkcionarju omogočile nov in varen štiriletni direktorski mandat. Sprememba naj bi bila v tistem trenutku nujna zaradi trenutne izgube statusa študenta Kokla. Po prvotno veljavnem statutu je bil namreč status študenta pogoj za vodenje te organizacije, ki direktorja sploh ni še predvidevala.

Študentje lajajo, Kokl gre dalje
Na sume, da se v ŠOUP-u pretaka denar v zasebne žepe, so prvi začeli opozarjati študentje, nezadovoljni z načinom vodenja študentske organizacije, na čelu katere je od ustanovitve pred desetimi leti Sebastjan Kokl. Sprva je organizacijo vodil kot predsednik, pozneje kot direktor. Na ta položaj se je povzpel po nenadni spremembi statuta in dvomljivo izpeljanem imenovanju. Pred zahtevami po spremembah se je Kokl do zdaj vedno uspel ubraniti. Z direktorskega stolčka ga niso vrgle niti kriminalistične preiskave na sedežu študentske organizacije junija lani, ko se je prvič tudi uradno začelo govoriti o sumu več kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešilo vodstvo ŠOUP-a.

Kokl je takrat medijem povedal: "Prav zaradi vseh govoric sem zadovoljen z obiskom kriminalistov. To je edini način, s katerim bomo lahko ovrgli vse obtožbe. Policiji bom predal vso svojo dokumentacijo o mojem finančnem poslovanju in o vseh prejemkih, ki sem jih prejel." Koklu trenutno teče že drugi direktorski mandat na študentski organizaciji in tudi v tem primeru ni šlo brez polemik. Razpis, ki je bil objavljen le na spletni strani ŠOUP-a, in sicer na slabo obiskani podstrani, je bil objavljen med prvonovembrskimi prazniki leta 2011 in ni imel zahtev glede izobrazbe. V tistem času Kokl, kljub dolgoletnemu študentskemu stažu, ni imel fakultetne izobrazbe. Očitke o tem, da mu je bil razpis pisan na kožo, je Kokl zavrnil.

Za študente drobtinice
Pred nastopom drugega mandata novembra 2011 pa je Kokl spet poskrbel za dvig prahu na študentskem polju. Januarja tega leta so ga študentski poslanci razrešili, ker ni dostavljal zahtevanih dokumentov, med drugim tudi svojo pogodbo o zaposlitvi in podatke o poslovanju študentske organizacije.

Vse pogosteje so študenti očitali tudi negospodarno ravnanje. ŠOUP naj bi v tistem času od študentskega dela na leto prejemal skoraj milijon evrov, za študentske dejavnosti pa so namenili le 160.000 evrov. Preostalo, kar 80 odstotkov sredstev, je šlo namreč za plače, materialne stroške in najemnine. Vendar je Kokl, ki že dolgo spretno plava v študentskih vodah, tudi tokrat dokazal svojo premoč, saj so ga nadzorniki organizacije že naslednji dan ponovno imenovali na mesto direktorja.

Sambt nič več nadzornik, vendar kljub temu direktor
Sambt, ki je odstopil šele po resnih očitkih o konfliktu interesov v obdobju, ko je bil predsednik nadzornega sveta ŠOUP-a in lastnik podjetij Garmond in Duval, ki sta poslovali pretežno prav z organizacijo, ki jo je nadzoroval, se je znova znašel v koprskem študentskem organiziranju. Za službo mu namreč ni bilo treba skrbeti, saj je poleg podjetij, ki so s sodelovanjem s ŠOUP-om kovala dobičke, dobil direktorski stolček v zavodu UNIC. Ta je v 100-odstotni lasti ŠOUP-a.

Težave tudi na portalu
Kokl je tudi direktor podjetja Primorska.info, ki ureja istoimenski portal, leta 2010 pa je ministrstvo za kulturo od njih zahtevalo vračilo denarja, ki so ga dobili za pluralizacijo medijev, češ da niso izpolnili predpisanih zahtev. Solastnik podjetja je bil takrat poslanec SD-ja Luka Juri, medtem ko je bil Kokl predsednik koprskega odbora stranke SD. Kokl 18 tisoč evrov, kolikor od njega terja ministrstvo, do danes še ni vrnil. Ministrstvo je nato sredstva poskusilo izterjati prek tožbe državnega pravobranilstva. Država pa je kljub pravnomočno dobljenemu sporu ostala praznih rok, saj je Kokl dovolj hitro izpraznil račun podjetja, ki je še danes blokiran.

Zemljiški dolg: če lahko tajkuni, zakaj ne bi študentski funkcionarji ...
Kokl in Sambt sta očitno zaznala, da so po dolgoletnem burnem, a udobnem študentskem življenju pravosodni in organi pregona začeli resno jemati vse bolj glasne očitke o zlorabah v študentski organizaciji. Pred strahom o usodi pridobljenega premoženja, sta v zadnjem obdobju oba vpisala zemljiški dolg na svoje nepremičnine. Sambt, lastnik in direktor družbe Duval, je 31. julija letos vknjižil zemljiški dolg na dva poslovna prostora v lasti podjetja v Kopru. Za enega je vknjižena pravica zemljiškega dolga za znesek 300 tisoč, za drugega pa "le" 150 tisoč evrov. Podobno je storil Kokl, ki je na svoje stanovanje na Dolinski cesti 19. oktobra letos vknjižil 140 tisoč evrov zemljiškega dolga.

Eugenija Carl, TV Slovenija