Samo Tadin je priznal krivdo. Foto: BoBo
Samo Tadin je priznal krivdo. Foto: BoBo
Za umor policista zahtevajo 30 let zapora
Tadin priznal umor policista

Tadin je julija lani poklical policijo z lažno napovedjo, da bo ubil družino svoje žene. Ko so se policisti odzvali na intervencijo, jih je na Ižanski cesti počakal v zasedi, nato pa se z avtomobilom zaletel v prihajajoče policijsko vozilo.

Eden izmed policistov je ob trku umrl, drugi policist pa je bil lažje poškodovan. Tadin je po trku nekaj tednov ležal v komi, nato pa so ga po zdravljenju priprli. Policisti so med preiskavo ugotovili, da se je Tadin na tak način maščeval policistom zaradi njihovega posredovanja ob njegovem večkratnem nasilju nad partnerico.

Tožilstvo, ki je obtožnico vložilo konec lanskega leta, meni, da je bil motiv za dejanje brezobzirno maščevanje zaradi večkratnega posredovanja policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico. Ravno nekaj dni pred napadom, ko je žensko napadel z nožem, so mu izrekli prepoved približevanja. Do policistov, ki so posredovali zaradi njegovega nasilništva, je bil vedno tudi aroganten in nesramen, je opisovala tožilka Petra Vugrinec.

Tadin je po njenih navedbah kaznivo dejanje storil z neposrednim naklepom. Preden je poklical za intervencijo in zagrozil, da bo na Igu izvedel "masaker", je najel avtomobil in kupil daljnogled, da bi imel pregled nad dogajanjem na cesti. Ko se je prvo policijsko vozilo približevalo, je zapeljal na cesto in vozil proti policijskemu vozilu, ki je peljalo v nasprotni smeri. Malo preden sta se vozili srečali, je Tadin namerno zavil na levi pas in trčil v policijsko vozilo.

Zato se tožilki ob zavržnosti in teži dejanja predlagana enotna kazen 30 let zapora zdi primerna. Za umor je tožilka sicer predlagala 25 let, za poskus umora pa 15 let zapora. In kot pravi, je Tadinove olajševalne okoliščine, priznanje krivde, obžalovanje dejanja in nekaznovanost, upoštevala v teh posameznih predlogih kazni. Trideset let zapora je sicer tudi najvišja zaporna kazen, ki jo sodišče Tadinu lahko sploh izreče.

Kazen naj bo primerna
Tadin je danes na sodišču želel le, naj bo njegova kazen primerna, sam pa meni, da bi se lahko hitro socializiral. Ko bo izpuščen iz zapora, namerava poiskati službo in podnajemniško stanovanje, je še povedal.

Njegov odvetnik Bojan Župevec pa je sodišče zaprosil, naj bo milostno, saj da je Tadin star že skoraj 45 let, brez službe, sredstev za preživljanje in stalnega prebivališča, tako dolga kazen pa da k njegovi resocializaciji ne bo prispevala. Sodišču je predlagal, naj izreče najnižjo mogočo kazen. Ta bo znana v ponedeljek.

Dogajanje na sodišču so spremljali tudi bližnji in sodelavci pokojnega policista. Starša sta po obravnavi novinarjem dejala, da jima nobena kazen ne bo vrnila sina. Njun pooblaščenec Matjaž Grebenc pa je danes na sodišču sicer pojasnil, da v tej fazi ne bodo priglasili premoženjskopravnega zahtevka.

Za umor policista zahtevajo 30 let zapora
Tadin priznal umor policista