Podstrešje šole je popolnoma pogorelo. Foto: MMC RTV SLO
Podstrešje šole je popolnoma pogorelo. Foto: MMC RTV SLO

Po nestrokovni oceni je nastalo za okoli 1,5 milijona evrov škode. Policija je ugotovila, da je zagorelo v učilnici oziroma podstrešnem delu nad učilnico, požar pa se je nato razširil na celotno prvo nadstropje.

Foto in video: Požar uničil podstrešje


Poškodovane tudi učilnice v pritličju
Požar na šolski stavbi je sicer uničil 13 učilnic in streho šole, zaradi vročine in gašenja pa so poškodovane tudi učilnice v pritličju ter prostor vrtca. V požaru oziroma med gašenjem ni bil nihče poškodovan, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Po do zdaj zbranih obvestilih policija ni ugotovila elementov kaznivega dejanja, kriminalisti pa nadaljujejo zbiranje obvestil. O izsledkih bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Škodo si bo ogledal tudi minister
Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa so sporočili, da so predstavniki ministrstva takoj stopili v stik z vodstvom šole in si še isti dan ogledali šolo. Šolo si bo v sredo ogledal tudi minister Žiga Turk. O nadaljnjih ukrepih ministrstva bodo spregovorili po Turkovem obisku.

32 let stara montažna konstrukcija
Na srednji šoli je zagorelo v četrtek nekaj po 4. uri zjutraj. Kot je pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič, je ogenj izbruhnil v prvem nadstropju, požar pa se je hitro širil po 32 let stari montažni konstrukciji. Ogenj je uničil praktično ves zgornji del, tj. 11 učilnic, celotno podstrešje in streho, dobesedno je stopil tudi zidove. Vzrok požara za zdaj še ni znan. Po nekaterih domnevah bi ga lahko povzročila napaka na napeljavi.

Pouk nekaj časa ne bo mogoč
Že v četrtek je postalo tudi jasno, da je požar tako močno poškodoval šolsko stavbo, da v njej kar nekaj časa pouk ne bo mogoč, prav tako pa ne varstvo otrok. Kot je v četrtek še pojasnil Prebilič, bodo poškodovani objekt najverjetneje znova lahko začeli uporabljati šele s prihodnjim šolskim letom.

Nadomestne lokacije
Do takrat bodo za 50 otrok, starih od enega do dveh let, ki so v stavbi obiskovali vrtec, varovanje organizirali v matični stavbi vrtca Ostržek. Iz te stavbe pa bodo morali zaradi prostorske stiske del otrok preseliti v prostore Osnovne šole Zbora poslancev. V šolsko stavbo bodo preselili najstarejše vrtčevske otroke.

Za srednješolce bodo pouk organizirali na treh lokacijah. Za dopoldanski čas bodo najeli prostore Ljudske univerze v Kočevju, ki ima večino svojih dejavnosti načrtovanih v popoldanskem času. Del pouka bo potekal tudi v stavbi kočevske gimnazije, eno učilnico pa bodo pridobili v kočevski knjižnici. Skupno bo na nadomestnih lokacijah tako potekal pouk za 140 srednješolcev v različnih programih.