Na naše vprašanje, ali je morda obsojeni Časar sodišče zaprosil za odlog prestajanja kazni, so nam na okrožnem sodišču v Kopru odgovorili:
Na naše vprašanje, ali je morda obsojeni Časar sodišče zaprosil za odlog prestajanja kazni, so nam na okrožnem sodišču v Kopru odgovorili:" Obsojenemu Robertu Časarju sodba sodišča II. st. še ni bila vročena. Sodišče je sodbo oddalo dne 10. 12. 2013, vendar se je poštna pošiljka vrnila, ker je obsojenec ni dvignil." Foto: BoBo
Robert Časar in Boris Popovič
Pred sodnika Matevža Grosa pa v sredo ne bo stopil samo Časar. Le nekaj ur pozneje se bo pred njim o očitkih izrekel tudi koprski župan Boris Popovič, in sicer zaradi sumljivih poslov pri zamenjavi občinskih parcel v Valdoltri za parcele v Kopru, s katero naj bi bil občinski proračun oškodovan za 190 tisoč evrov. Foto: BoBo

Časar namreč ne dviga pošte s pravnomočno sodbo višjega sodišča, ki mu jo poskuša vročiti koprsko sodišče. Na naše vprašanje, ali je morda obsojeni Časar sodišče zaprosil za odlog prestajanja kazni, so nam na okrožnem sodišču v Kopru odgovorili: "Obsojenemu Robertu Časarju sodba sodišča II. st. še ni bila vročena. Sodišče je sodbo oddalo dne 10. 12. 2013, vendar se je poštna pošiljka vrnila, ker je obsojenec ni dvignil."

Na stroške Luke čistil lastne obleke?
Očitkov, da je na čelu Luke zlorabljal položaj, pa s tem še ni konec. Časarja čaka v torek nov predobravnavni narok, saj je osumljen zlorabe položaja in zaupanja pri še enem poslu. Luka naj bi namreč v eni izmed koprskih čistilnic plačevala čiščenje zasebnih oblačil, stroške čiščenja pa so prikazovali kot stroške čiščenja službenih oblačil. Časar naj bi čiščenje odobril najmanj 30-krat, skupna vrednost naročil pa je okoli štiri tisoč evrov. Nekdanji predsednik uprave Luke se z nami že nekaj časa ne pogovarja, telefon njegovega zagovornika pa je popoldne zvonil v prazno.

Obtožnic in sodnih preiskav za cel zabojnik
Ali so bili posli Luke s službo za varovanje WTN fiktivni? Tudi pred temi obtožbami se bo moral zagovarjati Časar. Obtožnica je že nekaj časa pravnomočna, očita pa mu, da je Luka omenjeni varnostni službi plačevala storitve, ki niso bile nikoli opravljene. Kmalu bo končana tudi sodna preiskava za Časarjeve posle v Prekmurju, preiskovalna sodnica pa je že končala sodno preiskavo luškega posla na Slovaškem. Za nakup deleža v družbi TTI naj bi Luka odštela veliko več, kot je bil vreden, kar je sicer ugotovila tudi revizija, ki jo je po krivdni razrešitvi Časarja naročila nova uprava.

Sumljiva menjava parcel Popoviča posedla v novo zatožno klop
Pred sodnika Matevža Grosa pa v torek ne bo stopil samo Časar. Le nekaj ur pozneje se bo pred njim o očitkih izrekel tudi koprski župan Boris Popovič, in sicer zaradi sumljivih poslov pri zamenjavi občinskih parcel v Valdoltri za parcele v Kopru, s katero naj bi bil občinski proračun oškodovan za 190 tisoč evrov.

Zaslužil tudi nekdanji nogometni reprezentant Rudonja
Občina je leta 2006 nekaj parcel v Valdoltri zamenjala za parcele v Kopru, ki jih je potrebovala za gradnjo ceste nad Dolinsko cesto, kjer je tudi razkošna hiša nekdanjega nogometnega reprezentanta Mladena Rudonje. Novi lastnici parcel v Valdoltri sta parcele prodali Rudonji, za kar naj bi se z njima vnaprej dogovoril, saj naj bi kupo-prodajno predpogodbo pri notarju sklenili dan prej, preden je bila menjava parcel potrjena na občinskem svetu. Rudonja je parcele kmalu zatem po višji ceni prodal naprej, pri tem pa naj bi zaslužil okoli 50 tisoč evrov. Kupilo jih je podjetje Ediling, in sicer za 140 evrov za kvadratni meter, medtem ko je leto dni prej za parcele na tistem območju odštelo v povprečju po 200 evrov za kvadratni meter.

Ediling naj bi tako zemljišča pridobil ceneje, kot če bi jih kupil na javni dražbi ali javnem zbiranju ponudb. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ugotovili, da naj bi bil občinski proračun s to zamenjavo parcel prikrajšan za 190 tisoč evrov. Popovičev odvetnik Luka Zajc je po poročanju Primorskih novic, ob vložitvi obtožnice očitke tožilstva označil za neutemeljene in napovedal, da bodo zakonitost posla dokazali na sodišču. Tudi soobtoženi predstojnik občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangijev, za katerega je sodišče predobravnavni narok preložilo na konec februarja, je takrat zatrdil, da so zemljišča zamenjali v skladu z zakonodajo.

Eugenija Carl, TV Slovenija