Odgovorni v Gradisu so sklepali pogodbe, čeprav so vedeli, da jih ne bodo mogli plačati. Foto: MMC RTV SLO
Odgovorni v Gradisu so sklepali pogodbe, čeprav so vedeli, da jih ne bodo mogli plačati. Foto: MMC RTV SLO

Vodja celjskih kriminalistov Igor Kekec je na novinarski konferenci povedal, da so osumljenci z zlorabo položaja ali pravic, goljufijami, ponarejanjem in uničenjem listin Gradis oškodovali za dobrih 7,7 milijona evrov. Med osumljenimi pa je tudi nekdanja direktorica Gradisa Lidija Žagar, ki je osumljena več kaznivih dejanj. Poleg vloženih kazenskih ovadb so kriminalisti v osmih primerih, kjer niso ugotovili vseh elementov kaznivih dejanj, na okrožno tožilstvo v Celju podali še osem poročil.

Kriminalisti so spisali ovadbe za šest kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, s čimer so osumljene osebe Gradisu povzročile škodo v znesku 2,2 milijona evrov. Za omenjena kazniva dejanja je zagroženo do osem let zaporne kazni.

Zlorabo položaja so kriminalisti med drugim ugotovili v primeru preplačanega nakupa zemljišča na Gorenjskem v letih 2007 in 2008, zaradi česar policisti sumijo, da je fizična oseba, ki je delovala kot posrednik v poslu, pridobila protipravno premoženjsko korist v znesku 1,7 milijona evrov.

Žagarjeva podpisovala fiktivne račune …
Kriminalisti so elemente zlorabe položaja ugotovili tudi pri izvajanju pogodbe med Gradisom in podjetjem iz Mozirja, v katerem je bila sprva odgovorna oseba Žagarjeva. Ta je med letoma 2006 in 2009 priznavala in poravnavala vrsto računov mozirske družbe, izdanih za neopravljene storitve, navidezno opravljene storitve in navidezno dobavo materiala.

Pri tem pa je Žagarjeva vedela, da gre za lažne račune, saj jih je sprva kot odgovorna oseba družbe iz Mozirja izdajala sama, pozneje, ko je imela družba sedež v Šentjurju, pa druga odgovorna oseba. S tem so Gradis oškodovali za 486.000 evrov.

… in prodajala umetnine
Kriminalisti so ugotovili tudi, da je Gradis od Žagarjeve odkupil štiri umetniške slike in pohištvo, ki so jih preplačali za okoli 21.000 evrov. Žagarjeva je nato prikazala, da je v tej vrednosti navidezno vrnila del gotovinskega posojila, ki ga je prejela od podjetja.

Poleg že omenjenega so kriminalisti uspešno preiskali tudi 22 kaznivih dejanj poslovne goljufije, pri katerih je povzročena škoda znašala okoli 5,5 milijona evrov. Odgovorne osebe Gradisa so pri sklenitvah pogodb podizvajalce preslepile. Pogodbe so namreč sklepali, čeprav so vedeli, da računov ne bodo mogli plačati. Za navedena kazniva dejanja je zagroženo do deset let zaporne kazni.