Preiskava je uvedena zoper sporne posle pri Petanovem lastninjenju Term Čatež med letoma 2007 in 2009. Foto: RTV SLO
Preiskava je uvedena zoper sporne posle pri Petanovem lastninjenju Term Čatež med letoma 2007 in 2009. Foto: RTV SLO

Sodišče je že lani uvedlo preiskavo zoper Bogdana Pušnika, Mladena Kučiša, Marka Ignjića, Aleksandra Jereba in Milana Neffata zaradi suma kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Sedaj pa je preiskava uvedena še proti Petanu in nekdanjemu prvemu možu Marine Portorož Dušanu Černetu, zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Preiskavo so uvedli tudi zoper gospodarske družbe DZS, Akustika Group in MS Invest, prav tako zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Razširitev sodne preiskave je tožilstvo predlagalo že v začetku lanskega leta.

Sporni posli med letoma 2007 in 2009
Nekdanji prvi mož borznoposredniške hiše Pušnik, nekdanji predsednik uprave Term Čatež Kučiš in direktor finančne družbe Nisa Ignjić naj bi sodelovali pri
Petanovem lastninjenju Term Čatež v letih 2007 in 2008. Lastnik Akustike Group Jereb in njegova družba ter cenilec Neffat pa naj bi Petanu leta 2009 z nakupom poslovnega kompleksa na Letališki cesti v Ljubljani pomagali oškodovati Turistično podjetje Portorož, pozneje pripojeno Marini Portorož. Akustika Group naj bi pri tem poslu po mnenju tožilstva pridobila 5,5 milijona evrov premoženjske koristi.

Nepravilnosti pa naj bi se po neuradnih podatkih nanašale tudi na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.