Kriminalisti so obiskali prostore AMZS-ja, kjer so iskali listine in nosilce podatkov, ki bi lahko dokazovali podkupovanje in izsiljevanje. Foto: BoBo
Kriminalisti so obiskali prostore AMZS-ja, kjer so iskali listine in nosilce podatkov, ki bi lahko dokazovali podkupovanje in izsiljevanje. Foto: BoBo
AMZS: Rus ostal brez pooblastil

V torek so kriminalisti izvedli več hišnih preiskav, ki so bile namenjene iskanju dokazov za utemeljitev sumov korupcije. Med drugim so preiskali tudi prostore AMZS-ja. "Zasežene so bile listine, predmeti in nosilci elektronskih podatkov, ki so v povezavi s kaznivimi dejanji," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.
Trem ljudem so odvzeli prostost. Dva so še isti večer izpustili, medtem ko je eden še vedno v pridržanju. Med drugim je bil začasno pridržan tudi generalni sekretar AMZS-ja Slavko Rus.
AMZS se je odzval s sporočilom za javnost, v katerem so zagotovili, da je vodstvo "nemudoma sprejelo vse ukrepe za nemoteno delovanje družbe in izpolnjevanje vseh obveznosti".

Predsednik AMZS-ja Anton Breznik je ob seznanitvi z okoliščinami preiskave generalnemu sekretarju Rusu odvzel vsa pooblastila. Po besedah podpredsednika AMZS-ja Jožeta Režonje od organov pregona niso dobili podrobnih pojasnil, za kakšno kaznivo dejanje na bi šlo, razen tega, da naj bi šlo za korupcijo.

Ob tem so poudarili, da se v vodstvu odločno zavzemajo za odkrivanje nepravilnosti in kaznivih dejanj. "V fazi predkazenskega postopka, ki še poteka, vodstvo AMZS odprto, transparentno in aktivno sodeluje s kriminalisti," so zapisali.

Jemal podkupnine od ponudnikov materiala, ki ga je AMZS nabavljal?
Rusa naj bi v četrtek privedli pred preiskovalnega sodnika in mu prebrali ovadbe. Po navedbah televizije POP TV je Rus osumljen, da je od leta 2011 storil več koruptivnih dejanj, za katera mu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Osebi, ki ju je policija med preiskavo pridržala poleg Rusa, naj bi bila poslovna partnerja AMZS-ja, ki da sta si s podkupninami zagotovila posle. Rus naj bi jemal podkupnine od različnih ponudnikov materiala, ki ga je AMZS nabavljal.

"Imeli smo občutek, da se na AMZS porabi preveč denarja oz. da se neracionalno troši," je za televizijo dejal Režonja. Za koliko je bil AMZS s tem oškodovan, kriminalisti še ugotavljajo.

AMZS: Rus ostal brez pooblastil